Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Test van The Ocean Cleanup op Noordzee van start

De test van The Ocean Cleanup op de Noordzee is afgetrapt! Oprichter Boyan Slat onthulde vandaag in Scheveningen de proefopstelling, een belangrijke stap naar een opruiminstallatie waarmee de organisatie op grote schaal plastic wil opvissen in de oceanen.

The Ocean Cleanup_3Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) sprak vandaag bij de presentatie van de vinding van Boyan Slat nogmaals haar steun uit voor zijn project om de plastic soep op te ruimen. Mede door een gift van een half miljoen euro van de rijksoverheid kunnen het komende jaar de eerste testen worden gedaan op de Noordzee. «Het groeiende probleem van de drijvende vuilnisbelten op de oceanen moet worden aangepakt. Het bedreigt niet alleen het leven in de zee, het plastic breekt ook af tot voor de mens gevaarlijke microplastics. Ik zie deze proef van Boyan graag slagen, want dan kan hij The Ocean Cleanup op grote schaal inzetten. Juist dit soort mooie innovaties wil de overheid aanjagen zodat we bewuster met onze schaarse grondstoffen omspringen en meer gaan recyclen.»

Het prototype wordt door offshore bedrijf Boskalis vanuit de haven van Scheveningen naar de Noordzee overgebracht. 23 kilometer vanuit de kust zal de 100 meter lange opstelling het komende jaar worden getest. Sensoren gaan meten of de bewegingen van de drijvende barrières zich net zo gedragen als vooraf is berekend en of deze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Hoewel er tijdens de test mogelijk wel een kleine hoeveelheid plastic afval uit de Noordzee wordt opgevist, is dit niet het voornaamste doel van dit prototype.

Boyan Slat, sprak tijdens de presentatie over een historische dag op de weg naar schone oceanen: «Een positief resultaat van onze test betekent dat we op schema liggen om ons eerste operationele proefsysteem eind 2017 in gebruik te nemen.’ Hij voegde eraan toe dat het slagen van de test niet noodzakelijk betekent dat het prototype intact blijft. ‘Naar mijn schatting is de kans op schade aan de opstelling zo’n 30%, maar hoe dan ook zal deze test succesvol zijn.»

Deze proef is mogelijk door 1,5 miljoen euro die door The Ocean Cleanup is opgehaald, waaronder een schenking van een half miljoen van een anonieme weldoener. De volgende stap is een eerste functionele plasticopruimer van 2 kilometer lengte die waarschijnlijk in de tweede helft van 2017 voor de Japanse kust wordt geplaatst. Vanaf 2020 staat een systeem van 100 kilometer gepland tussen Hawaï en Californië, die in 10 jaar de helft van het plastic in het Noordelijke deel van de Stille Oceaan moet gaan opruimen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief