Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Content / Materiaal

Test: Scubapro Luna 2.0 AI duikcomputer

Scubapro ontwikkelt duikcomputers voor elk type duiker en duik. Rob van der Kuyl dook op Bonaire onder met de Luna 2.0 AI. Wat zijn de plus- en minpunten?

Eerste aanblik en gebruik

Blauw. De eerste gedachte bij de Luna 2.0 AI is erg blauw.… maar dat is eigenlijk een beetje schijn, want dat is het bandje en de siliconen behuizing die om de Luna zit. Als je deze computer met bungees (elastieken) gebruikt (en dat kan), dan is hij gewoon zwart. Verder valt op dat de duikcomputer behoorlijk plat is en een vrij breed schermpje heeft. Het schermpje is een zwart-wit lcd-scherm en heeft aan beide kanten een knop om de computer te bedienen. Het brede scherm heeft grote witte tekens en zou, volgens Scubapro, goed af te lezen zijn onder water (dat wordt dus een test). Op het scherm zit een vanuit de fabriek aangebrachte beschermfolie en verder is de helderheid op 5 verschillende niveaus in te stellen. Als dat alles nog niet genoeg is, is er ook nog een lampje waarvan je zelf de brandduur kan aanpassen (handig want dat kost natuurlijk batterijcapaciteit). En over de batterij gesproken, de Luna 2.0 AI werkt op een -door de duiker zelf te vervangen- CR2450 knoopcelbatterij. Men zegt dat zo’n batterij ongeveer 2 jaar meegaat of zo’n 300 duiken. Het fijne is dat je deze batterijen overal kan kopen.

Je kunt de Luna in 3 modi gebruiken is: Scuba, Apnea en Gauge. Dus duiken, freediven en als dieptemeter. Voor het duiken kan je uit twee algoritmes kiezen – het Predictive Multi-Gas Bühlmann ZH-L16 ADT MB of het ZH-L16+GF (gradiëntfactor). Afhankelijk van de keuze kan je dus instellen hoe je om wil gaan met microbellen, deepstops, enzovoort. Ook kan je met de Luna tot 100% nitrox duiken en maximaal 3 zenders tegelijk koppelen. De AI versie van de Luna houdt bij het berekenen van je berekenen restbodemtijd rekening met je daadwerkelijke luchtverbruik en als je een hartslagmeter erbij hebt, wordt het nog persoonlijker wat je aan waarden als restbodemtijd en dergelijke te zien krijgt.

En dat is dus eigenlijk meteen het hele verschil tussen de Luna 2.0 AI en de gewone Luna 2.0, de AI is Air Integrated ofwel luchtgeïntegreerd (maximaal 3 zenders) en je kunt een hartslagmeter aan deze versie koppelen.

De Luna 2.0 AI heeft géén geïntegreerd kompas, iets wat de eerdere Luna’s wel hadden, maar wel weet Bluetooth. Dat laatste kan je gebruiken om je duiken naar een digitaal logboek over te zetten, instellingen aan te passen of firmware te updaten.

Maar om duiken naar een digitaal logboek over te hevelen moet je ze wel eerst maken, tijd dus om de Luna te testen tijdens gebruik!

De duik en erna

Het koppelen van de zender aan de Luna gaat makkelijk, hetzelfde geldt voor het instellen van het nitroxpercentage waar we mee gaan duiken en het watertype (zout-zoet). Het bedienen van de knoppen waarmee je dit doet (up-down, selectie/de-selectie) gaat best intuïtief. Verder laten we alle Scuba-instellingen staan zoals ze van de fabriek af komen, we willen namelijk het water in en duiken!

De Luna constateert zelf dat je aan het duiken bent, en gaat dus vanzelf in de duikmodus – flesdruk, diepte, duiktijd, restbodemtijd, alles wordt netjes weergegeven. De extra lampfunctie hebben we niet nodig. Ik duik bij deze testen met twee verschillende Scubapro computers die wel aan dezelfde zender zijn gekoppeld (zo kan ik goed vergelijken) en het valt me op dat de Luna in de standaardinstellingen (waar de andere computer ook in staat) me meer restbodemtijd gunt dan de andere – kan je nagaan wat er zou gebeuren als ik hem helemaal zou personaliseren? Nou raad ik niet aan dat je op of tegen de limieten moet duiken, maar de Luna geeft me dus meer duiktijd qua de combinatie van stikstofopbouw en luchtverbruik met de standaardinstellingen dan de andere computer. Zo zie je dus maar dat een duikcomputer die een generatie nieuwer is en dus een verfijnder algoritme heeft, nog specifieker wordt in zijn berekeningen. Overigens scheelt het steeds maar een paar minuten, het is niet dat je meteen een kwartier verschil hebt.

—  Zo zie je dus maar dat een duikcomputer van een nieuwere generatie en met een verfijnder algoritme, nog specifieker wordt in zijn berekeningen.  —

De Luna is onder water prima afleesbaar, de tekens zijn duidelijk en groot en daarbij zie je informatie die je wil en nodig hebt en geen onnodige info. Hij is wel wat breder dan alle computers waar ik tot nu toe mee heb gedoken, dus hij neemt een groter deel van je onderarm in. Het is even wennen, maar omdat hij ook weer zo plat, is voelt het niet echt als een blok aan je arm. Hij weegt ook niet veel, dat helpt zeker.

De grootte werkt natuurlijk ook mee voor de afleesbaarheid en je mist niet echt een kleurenscherm, al was dat misschien nog leuker geweest en misschien nog beter qua aflezen. Kleurenschermen hebben alleen de neiging om meer energie te verbruiken en dan zal de batterij wellicht wat sneller aan vervanging toe zijn. Datzelfde geldt natuurlijk voor de duikcomputers in horlogevorm, hoe meer je naast het duiken ermee kan zo als bellen, WhatsAppen, mailen, stappentellen, enzovoort, des te sneller de batterij leeg is. En wat betreft de batterij van de Luna, ik kreeg hem mee met een batterij die al gebruikt was, maar ik heb in nog eens 17 duiken geen enkel extra streepje op de batterij-indicator verloren. De Luna lijkt dus erg zuinig om te gaan met zijn batterij en dat terwijl ik hem wel via Bluetooth uitlees na de duik en hij tijdens de duik continu communiceert met de zender op de eerste trap.

Ik vermoed, maar dat heb ik niet getest want ik had geen hartslagmeter, dat het gebruik van zo’n meter ook niet echt invloed zou hebben op het batterijverbruik. Zelfs als dat wel zo zou zijn, dan kun je de batterij zelf vervangen, dus zo opgelost.

Al met al ben ik niet ontevreden over de Luna, hij doet wat hij moet doen en je hebt naast alle mogelijke instellingen in de Scuba-modus ook nog de mogelijkheid om hem op freediven te zetten of als dieptemeter te gebruiken. De andere twee modi heb ik niet getest, maar ik heb zo’n vermoeden dat die ook prima werken.

Na de duik goed afspoelen met zoet water, zeker als je in tropische wateren duikt. Ik merkte dat er tussen de siliconen behuizing en de Luna zelf toch steeds zoutkristallen zaten toen hij weer droog was. Haal hem dus na afspoelen uit de behuizing om hem te laten droge- dat is wel een aanrader. Zoutkristallen kunnen net als fijn zand namelijk bij de knoppen gaan zitten en de bediening bemoeilijken, tenminste totdat wat er zit, weggespoeld is. Drogen uiteraard niet in de zon, maar dat geldt eigenlijk voor alle duikmaterialen.

— Als je kijkt naar inhoud en mogelijkheden, dan zit het met de Luna 2.0 AI wel goed!  —

Plus- en minpunten

+ Goed afleesbaar
+ Veel personalisatie mogelijk bij duiken (algoritme, deepstops, microbellen, enz.)
+ Zelf vervangbare en goed verkrijgbare batterij
+ Luchtgeïntegreerd (aleen de Luna AI)
+/-  Geen intern kompas (velen gebruiken dat niet, maar de eerste Luna had het, dus je verwacht het bij de opvolger ook)
+/- Geen kleurenscherm (tegenwoordig wordt dat bijna verwacht bij een duikcomputer), maar dit scherm werkt prima

Conclusie

In een tijdperk waar het vaak gaat om uiterlijk vertoon, is de Luna op het blauw na misschien niet meteen de meest aansprekende keuze, maar als je kijkt naar inhoud en mogelijkheden, dan zit het met de Luna 2.0 AI wel goed.

Reactie van Martine Grethe, Sales Manager Scubapro Benelux:

“De Luna 2.0 is nu enige tijd op de markt en we ontvangen overwegend positieve reacties. Deze no-nonsense computer is eenvoudig in gebruik, biedt veel mogelijkheden en heeft een aantrekkelijke adviesverkoopprijs. Het makkelijke, intuïtieve menu, het platte en duidelijke scherm en de zelf te vervangen batterij zorgen voor jarenlang veilig duikplezier. Wel raden wij aan een goede CR2450 van een gerenommeerd merk te kopen, dus niet zo’n kartonnen verpakking waar tien van deze batterijen op geplakt zijn, maar dat spreekt denk ik voor zich.”

Scubapro Luna 2.0 AI duikcomputer in case

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief