Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Mares Fusion 52X ademautomaat

Marloes Otten testte voor DuikeninBeeld de nieuwe Fusion 52X ademautomaat. Wordt dit echt de nieuwe norm voor ademautomaten zoals Mares belooft?

De test vond plaats bij de Zeelandbrug in de Oosterschelde. De watertemperatuur op het moment van de test was 11 graden.

De Mares Fusion 52X ademautomaat kwam in 2014 op de markt met nieuwe looks en technische wijzigingen. De belofte van Mares: een radicale verandering ten opzichte van andere ademautomaten – nieuwe bypasses, nieuwe kleppen in de eerste trap en een twin power systeem zorgen voor een ongekend ademcomfort en een betere luchtopbrengst. De Mares Fusion 52X is leverbaar in din- en internationale uitvoering.

image-2014-10-22__2_Eerste aanblik en gebruik
Op het eerste gezicht is het een mooie ademautomaat. Compact, met een matte satin-finish, dus niet te veel blingbling. Omdat omschreven is dat kenmerkend aan deze automaat het Twin Power Systeem is, waarmee je als duiker de weerstand zelf kunt bepalen, ben ik even op zoek naar de bekende knop waarmee dit ingesteld kan worden. Bij andere automaten bevindt deze zich altijd aan de tegenovergestelde kant van de slang. Maar hier niet… Sterker nog, helemaal geen knop. Dan zie ik dat op de sleeve die aansluiting van de slang op de tweede trap overbrugt, ‘Twin Power’ staat met 2 pijltjes. Tot mijn verrassing is deze overbrugging draaibaar in 2 standen. Met een simpele draaibeweging is de weerstand in te stellen van standaard naar ‘+’.

Boven water is dit verschil duidelijk merkbaar. Hoewel ik de automaat ook in de gewone stand al veel lucht vind geven, wordt dit duidelijk meer in de +stand. Boven water ervaar ik dit zelfs als te veel lucht. Ik krijg een beetje het gevoel alsof ik opgeblazen wordt.

Dan maar meteen de tweede bovenwatertest: de waterloosknop. Hiervoor ben ik namelijk al gewaarschuwd door het team van Mares. Deze zou zo veel kracht hebben dat je moet oppassen dat de automaat niet uit je mond geblazen wordt als je er niet op bedacht bent. Dat leek me toch wat overdreven en eigenwijs druk ik op de knop. Tot mijn verbazing voelt het indrukken van de knop anders aan dan ik gewend ben. In plaats van de hele knop in te kunnen drukken, maakt deze een kantelbeweging en druk je dus eigenlijk alleen het bovenste deel in. Vervolgens ben ik vooral blij dat ik de knop dus niet te hard indrukte want er komt inderdaad een hele flinke luchtstroom uit de automaat! Dat is een heleboel lucht! Er zit duidelijk kracht in het automaat. Maar waarvoor zo’n ontzettend krachtige  luchtstroom bij de waterloosknop nodig is, is me niet geheel duidelijk. We zullen onder water nog eens testen hoe het gaat.

De duik en erna
We namen deze ademautomaat mee voor een uitgebreide test in het Zeeuwse Water. Want we willen natuurlijk weten of die betere luchtopbrengst ook in zwaardere omstandigheden, met stroming en op diepte, nog waargemaakt kan worden.
Onder water ervaar ik al snel dat de automaat inderdaad een hele hoge luchtopbrengst heeft. Ik voel totaal geen weerstand. Dat ademt prettig! Ook op grotere diepte en bij een tijdje flink tegen de stroming in zwemmen om de vraag naar lucht flink te vergroten blijft de luchtopbrengst echt goed. Dit is een goed moment om het Twin Power-systeem te testen. Ook met handschoenen aan is de stand met een kleine beweging makkelijk te veranderen. En inderdaad: de hoeveelheid lucht neemt duidelijk toe. Nu ervaar ik dat als prettig, hoewel ik zeker niet het idee had dat ik in de normale stand niet genoeg lucht kreeg.

Als ik rustiger ga zwemmen, schakel ik weer terug naar de gewone stand, omdat ik net als boven water de +-stand een beetje veel van het goede vind. Natuurlijk testen we ook hier de waterloosknop. Ook deze is makkelijk te bedienen met handschoenen aan en de luchtstroom is goed te doseren: door de knop zachtjes in te drukken, komt er minder lucht vrij dan als de knop volledig ingedrukt wordt. Geen automaat die uit mijn mond geblazen wordt, maar ik geef toe dat ik er even voorzichtig mee ben. Ik was behoorlijk onder de indruk van de hoeveelheid lucht die er boven water uit kwam!

Qua onderhoud geldt ook voor deze set, houd je aan wat er in de handleiding staat en spoel de set na elke duik met kraanwater.

IMAG1378Plussen en minnen
Dan komen we bij de plus- en minpunten!

Pluspunten van de Fusion 52X zijn:
+ Zeer geringe ademweerstand
+ Twin Power systeem is goed verstelbaar en maakt een duidelijk verschil
+ Mooie vormgeving

Minpunt is:
– Bij het indrukken van de waterloosknop komt er wel erg veel lucht uit de automaat. Als je hier niet op bedacht bent, zou je er behoorlijk van kunnen schrikken of zelfs de automaat uit je mond kwijt raken.
– Het totaalgewicht van de automaat is vrijwel vergelijkbaar met de Mares Carbon waar ik normaal mee duik, maar naar verhouding is de tweede trap wel zwaarder met haar 327 gram tegenover 197 gram voor de Carbon

 

Conclusie
Ik ben echt verrast door deze automaat. Veel ‘nieuwe’ duikmaterialen vind ik meer een variatie op een thema in plaats van een echte verandering, maar deze automaat komt zijn belofte na: absoluut een betere luchtopbrengst en veranderingen ten goede.

Reactie van Aad van der Meulen, Sales & Marketing Mares Benelux:
De geteste automaat was een testmodel, de versie die nu bij de duikzaken te koop is, gaat is iets rustiger om met een druk op de waterloosknop. Wij zien de Fusion 52x echt als the Benchmark voor de duiker anno nu.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief