Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Litehawk reisjacket van Scubapro

De langverwachte reiswing van Scubapro is sinds kort leverbaar. Een compleet trimvest dat door het lichte gewicht extra aantrekkelijk is voor de reizende duiker. Hoe doet dit vest het in de praktijk?

Eerste aanblik en gebruik

De liefhebbers van lichte trimvesten die volgens het wingprincipe werken hebben er even op moeten wachten. De Scubapro Litehawk is in andere landen al eerder op de markt gebracht. Wij werden lekker gemaakt, maar hebben wat langer moeten wachten. De Litehawk die Scubapro nu in het leveringsprogramma heeft opgenomen, wijkt optisch overigens wel iets af van de exemplaren die je in de eerdere internationale reviews hebt kunnen zien. Naar mijn idee is dit een verbetering, het trimvest oogt nu frisser en moderner.

Het gevoel dat ik heb als ik het trimvest uit het plastic haal, is goed – het trimvest oogt stevig en degelijk. Scubapro heeft de wing uitgevoerd in sterk 420 denier nylon. Ondanks dat voor dit soort trimvesten maximale moeite wordt gedaan om ze zo licht mogelijk te houden, ziet het vest er toch heel compleet uit. Het trimvest is uitgerust met drie deflators, twee accessoirepockets waar je eventueel ook wat lood in kunt meenemen en vier aluminium D-ringen. In plaats van de snelsluitingen voor het bevestigen van de fles, waar veel Scubapro trimvesten mee uitgerust zijn, is nu weer gekozen voor een gewone verstelbare flesband. Persoonlijk vind ik dit een prettigere manier om de duikfles aan het trimvest vast te zetten, zeker wanneer je met wisselende formaten fles duikt. Naast deze flesband is het trimvest voorzien van een extra klittenbandsluiting met het oog op extra stabiliteit wanneer de cilinder is bevestigd.

reisjacket_scubapro2

Met het oog op zo min mogelijk weerstand tijdens de duik zitten er aan de binnenzijde van het vest elastische koorden. Deze zorgen dat de wing zo compact mogelijk blijft tijdens de duik, en maken het ontluchten bovendien makkelijker. Ik heb begrepen dat er optioneel grotere loodpockets verkrijgbaar zijn, maar ons testexemplaar is geleverd in de standaarduitvoering.

De duik en erna

Het grootste compliment wat een trimvest tijdens een test naar mijn idee kan krijgen is dat je niet merkt dat je een ander vest dan je eigen trimvest gebruikt. Mijn eigen wing bevalt me prima, maar is door de stalen backplate te zwaar om mee te nemen op reis. Zelfs met een aluminium backplate is mijn set nog een stuk zwaarder dan de 2,7 kilogram die deze Litehawk weegt.

Vanaf de eerste duik bevalt het vest me. Omdat dit trimvest van het type wing is, heb ik aangenaam veel bewegingsvrijheid, ik heb alleen de verstelbare banden aan de voorzijde. De lichte aluminium D-ringen zijn op de juiste plaatsen bevestigd. Wel kan ik mij voorstellen dat er duikers zijn die op de schouders wat grotere D-ringen willen hebben, de D-ringen zijn op deze plek namelijk iets kleiner van formaat, maar naar mijn idee nog steeds groot genoeg voor het gewone gebruik.

reisjacket_scubapro3

Ik merk dat de korte extra  band die bovenop aan de achterzijde van het trimvest zit, erg handig is om het trimvest altijd op de juiste hoogte op de fles te monteren. De buikband is aan de lange kant, dat beschouw ik persoonlijk graag als compliment. Als dit mijn eigen trimvest zou zijn, zou ik hem zeker inkorten. Het aan- en uittrekken van het trimvest gaat makkelijk en het gebruik van de inflator en deflators gaat zeer intuïtief.

Vlak na mijn laatste duik merk ik dat Scubapro aan de achterzijde van de rugpadding twee zakjes heeft voor trimlood. De zakjes zijn groot genoeg om aan beide zijden een loodblok van één of twee kilo in mee te nemen. Omdat de set lekker compact is en de wing netjes tegen het harnas blijft zitten, waren deze zakjes tot nu toe voor mij verstopt gebleven. Jammer dat ik hier niet eerder achter ben gekomen. Zelf ben ik gewend om met een wing met een liesband te duiken – die band voorkomt dat mijn trimvest niet omhoog kruipt maar altijd op de juiste positie blijft zitten. Deze liesband mis ik toch een beetje op de Litehawk maar misschien was dit niet het geval geweest als ik de loodzakjes op de rug had gebruikt.

scubapro

Als de duiken erop zitten, merk ik dat ik helemaal geen water aan de binnenzijde van de bladder (de luchtzak) heb gekregen. Het onderschrijft voor mij het gemak waarmee ik heb kunnen trimmen en duiken. Tijdens het inpakken van mijn bagage merk ik dat niet alleen het lage gewicht van het trimvest erg aangenaam is voor de reiziger, maar ook de flexibiliteit van de rugpadding. Deze flexibiliteit maakt dat ik het vest met gemak compact kan inpakken.

scubaproKomen we bij de plus en minpunten!

Pluspunten van de Litehawk zijn:
+ lichtgewicht en compact
+ aangename pasvorm
+ goede duikeigenschappen

Minpunt is:
– geen geconstateerd

Conclusie

Het gemak waarmee ik heb kunnen duiken, is wat mij betreft een groot compliment. Het trimvest is niet alleen in gebruik aangenaam compact, maar ook ingepakt. Persoonlijk vind ik het erg aangenaam als een wing is uitgerust met een liesband; die mis ik wel op dit trimvest. Door de degelijke uitvoering is de Litehawk naar mijn idee niet alleen een prima trimvest voor gebruik tijdens de vakantie, maar kan deze ook goed gebruikt worden bij duiken in eigen land.

Reactie van Martine Grethe, Scubapro Salesmanager Nederland en Vlaams België:

«Heel fijn om te horen dat het Litehawk jacket zo goed bevallen is. Het klopt inderdaad dat het jacket al eerder op de markt was gebracht; door de vele positieve verzoeken hebben we hem weer terug op de kaart gezet – in dit geval met zeer positief effect. De Litehawk is de juiste keuze voor lichtgewicht reizen en toch niet inleveren op kwaliteit. De prijs maakt de Litehawk alleen maar aantrekkelijker. En voor de liefhebbers is een optionele liesband (crotch strap) los verkrijgbaar.

Foto’s: Ron Offermans

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

1 reactie

  1. Avatar

    Leuke review! Ik heb in theorie al wat diverse beoordelingen mogen lezen over de LiteHawk. Ik zou ‘m graag in het echt willen zien/passen. Ik weet alleen nog geen duikcentrum die deze op voorraad heeft of kan leveren. Tips?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief