Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: het BARE Sentry Tech Dry droogpak

‘The drysuit that does it all!’ Zo wordt het Sentry Tech Dry droogpak van BARE aangeprezen. Is dat echt zo, vraagt tester Rob van der Kuyl zich af. Tijd om ermee te gaan duiken!

Eerste aanblik en gebruik

Het Bare Sentry Tech Dry droogpak is het nieuwste neopreen droogpak van BARE. Naar eigen zeggen is dit pak door het incorporeren van warmte en operationele mogelijkheden net zo flexibel en comfortabel als een warmwater-natpak en voldoet het aan de vereisten van recreatieve en technische duikers en zelfs commerciële en militaire duikers. Of zoals men kort zegt: “The drysuit that does it all”. Nou, dat is een behoorlijk statement, ik ben al benieuwd naar de duiken!

Het BARE Sentry pak is er in twee modellen – de Sentry Tech Dry en de Sentry Pro Dry. Wij mochten de Sentry Tech Dry testen. De Tech Dry verschilt van de Pro Dry door de twee grote zakken op de bovenbenen, ATX (Automatic Torso X-Tension system) en de frontrits (bij de Pro Dry zit de rits op de rug). Verder zijn de pakken gelijk. Beide zijn bijvoorbeeld anatomisch gevormd qua lijf, benen en armen en gemaakt van hetzelfde materiaal en met dezelfde technieken.

Sentry of Guardian?

Allebei! De Sentry is de mannelijke variant van de Guardian en andersom! De pakken zijn gelijk en beide in een Pro en Tech uitvoering verkrijgbaar, elk met hun eigen matenrange voor respectievelijk mannen en vrouwen.

Materiaal

De Sentry Tech Dry is gemaakt van Yamamoto neopreen. Dat is zoals men zegt hyper-compressed 2 mm neopreen. Lees: neopreen dat zeer hard is samengeperst tot een dikte van 2mm en ondanks dat toch zeer flexibel is en licht. Ik moet ook zeggen dat, toen ik de doos met het pak toegestuurd kreeg, ik eerst dacht dat ik een lege doos had gehad –  het pak is inderdaad zeer licht.

Verder is het pak in elkaar gezet middels de vertrouwde NST techniek. NST staat voor No Stitch Technology, wat simpelweg inhoudt dat er geen enkel stuk van het pak aan elkaar is genaaid – het is allemaal door middel van lijm en warmte aan elkaar gemaakt. De naden van de Sentry zijn op de kopse kant gelijmd, waarna aan beide kanten van het geplakte neopreen de nylon toplaag weg wordt gehaald tot op de ‘opencel’-structuur van het neopreen. Hier wordt dan weer een speciale tape op geplakt die uiteindelijk samen met de 2mm kopse kant een zeer sterke afdichting geeft. Hoe dan ook, er zitten dus geen gaatjes van een naald in het pak en ook voorkom je zo, dat er als er spanning op een draad zou zitten, deze door het neopreen zou kunnen scheuren. Er is immers geen draad.

Op de knieën is het pak verstevigd met kevlar kniestukken, dit geldt echter niet voor de ellebogen of de kont. Wel heeft men bij de enkels een band met klittenband gemaakt waarmee je het pak daar goed kan vastzetten (de band gaat rond je been). Hierbij kun je deels voorkomen dat daar een grote luchtbel zou kunnen ontstaan. Het pak eindigt in techboots.

ATX

Zoals gezegd heeft het geteste Sentry pak ATX, dat is gebaseerd op Automatic Torso Recoil – dit zorgt er als het ware voor dat het bovenste deel van het pak onafhankelijk van het onderste deel kan bewegen. Het geeft je dus flexibiliteit zonder dat je een kruisband nodig hebt om het onderste deel op zijn plek te houden. Het nieuwe op dit pak, waardoor het ATX wordt, is het feit dat men bretels in het pak heeft gemaakt die niet aan het pak vastzitten maar aan het ATR deel, dat met het oog daarop aan de voorkant is verlengd met een stuk ademend neopreen. Het lijkt aan de voorzijde dan ook een soort tuinbroek of zoals men zelf zegt, op een waadpak zoals in de de visserij wordt gebruikt. Voordeel is dat dit extra stuk stof een korte bretel mogelijk maakt (dus minder geklooi bij het aantrekken  van het pak met bretels die verkeerd zitten). Ook is er daardoor nog een extra zak mogelijk is op de borst waarin je heel makkelijk (veel makkelijker dan de zak in een onderpak) een autosleutel kwijt kan. Overigens is is het vanwege de ATX en de anatomische pasvorm van het droogpak zeer lastig om nog bij een zak in je onderpak te komen, maar het kan wel. De bretels zijn van een dik elastisch materiaal en hebben voor het gemak ook een clip zodat je ze los kan maken om nog makkelijker in en uit het pak te komen.

Makkelijk aan en uit

Makkelijk in en uit het pak komen is ook iets waar de rits mee helpt, er zit een kunststof rits in die lang genoeg is en dermate goed geplaatst dat je een grote opening krijgt om in het pak te stappen. Boven aan de linkerschouder zit er in het pak over de rits een stoppertje (lus die overstretchen van de rits voorkomt) zodat je de runner niet ter ver door trekt.

De seals aan de polsen zijn latex en de nekseal bestaat uit 3mm dun neopreen. Daaromheen zit een wat BARE ‘smart collar’ noemt. De smart collar is een neopreen kraag rond de nek die extra warmte geeft en die over het uiteinde van de kap gaat en dus voor een betere afsluiting zou zorgen. Het vented deel daarin zijn gaatjes die zorgen dat er geen water in de rand blijft staan en je bij het uittrekken van het pak geen klets water in je nek krijgt.

De zakken op de heupen zijn elkaars spiegelbeeld en te vergroten door middel van een rits die om de zak heel loopt. In elke zak zitten twee bungees. Achter de zak kan je ook nog materiaal kwijt want daar zit nog een ‘verborgen’ zak waar je bij kunt door het klittenband los te maken. Ook hier zit een bungee in.

De inflator en deflator zijn de standaard BARE inflator en deflator die je op hun andere pakken ook tegenkomt.

De duik en erna

Het aantrekken van de Sentry gaat erg makkelijk, het pak is zeer soepel en met de rits helemaal open is de opening waar je in kan stappen, zeer groot. Wel lijkt het erop dat er aan de binnenkant bij de kevlar kniestukken een randje zit waar ik met mijn tenen tegen aankom en even vastzit. Even voet terughalen en nogmaals proberen dus.

Als ik eenmaal in de broek zit, voelt het pak erg zacht en comfortabel om mijn benen, het klittenband rond de enkels maakt het helemaal af. De bretels en het zachte neopreen maken dat het onderste deel van het pak niet afzakt en goed blijft zitten. Het aantrekken van het bovenste deel is dan ook een fluitje van een cent. De rits glijdt ook erg makkelijk en soepel. Waar ik met mijn eigen trilaminaat pak met ijzeren heavy duty rits nog wel eens moet controleren of hij goed dicht is, is dat hier goed te voelen en te zien. Eenmaal de rits dicht kleedt het pak een stuk slanker af dan een trilaminaat pak, mede natuurlijk door de anatomische vorm. Het pak voelt ook heel prettig aan en de beweeglijkheid die je erin hebt, had ik niet zo 1-2-3 verwacht van een neopreen pak, ook al is het 2mm hyper-compressed. Het is echt erg flexibel. Ik draag voor deze duik een BARE base layer tweedelig onderpak onder de Sentry en mocht dat nou niet warm genoeg zijn of als de watertemperatuur echt zakken, dan kan je een BARE mid layer aantrekken (of zelfs beide). Maar een ander onderpak kan natuurlijk ook.

— Het pak voelt ook heel prettig aan en de beweeglijkheid die je erin hebt, had ik niet zo 1-2-3 verwacht van een neopreen pak, ook al is het 2mm hyper-compressed. Het is echt erg flexibel. —

Nou was het aantrekken van het pak geen ding, helaas is er voordat we kunnen gaan duiken, wel een klein issue. Bij het aansluiten van de inflatorslang blijft deze blazen, mijn droogpakslang of die van mijn buddy het maakt niet uit, er is duidelijk iets met de inflator mis. Hij blaast, maar er komt geen lucht in het pak, alles schiet er aan de voorkant weer uit. Nader onderzoek wijst uit dat de inflatornippel met een steeksleutel aangedraaid had moeten worden, omdat deze dan door middel van een o-ring wel goed aansluit en de inflator dan werkt. Dat was dus hier niet gebeurd, puntje kwaliteitscontrole dus.

De tweede eerste duik begint hetzelfde, aantrekken is makkelijk en het pak zit erg lekker. In het water komen we nu ook en onder kan ik ook gaan met slechts twee kilo extra ten opzichte van mijn eigen trilaminaat pak. Ik vermoed zelfs dat je met dit pak na enige oefening gedurende een paar duiken met dezelfde hoeveelheid lood toe zou kunnen als een trilaminaat pak. Onder water heb ik veel bewegingsvrijheid, het pak is zeer flexibel en het voelt alsof ik er al jaren mee duik en dat terwijl het de eerste duik is. Als ik dan wat oefeningen doe (op mijn kop staan, koppeltje duikelen etc.), blijkt dat er weinig luchtverplaatsing in het pak is en ook naar mijn voeten komt -mede door de klittenband rond de enkels- praktisch geen lucht. Het ATX systeem in combinatie met de anatomische vorm van het pak werkt goed, het pak trekt niet naar boven, maar het zakt ook niet af en er ontstaan dus nergens ‘luchtbellen’ in het pak.

Nu duik ik zelf nog met een loodgordel en wat ik daardoor wel iets minder aan het pak vind, is dat de loodblokken aan mijn gordel precies op de bovenkant van de zakken terechtkomen, niet onoverkomelijk maar ook niet heel prettig. Het drukt voor het gevoel de broek iets omlaag, maar in praktijk is dat natuurlijk niet zo, daar zorgen de bretels en de ATX wel voor. Maar toch, van mij hadden die zakken dus iets lager op het pak gemogen, een centimeter of twee zou al genoeg zijn. Maar dit is natuurlijk alleen een issue voor mensen van mijn grootte die ook nog eens met een loodgordel duiken. Als je met geïntegreerd lood in je vest duikt of met een wing waar de backplate het meeste gewicht heeft, of als je gewoon langere benen hebt, dan heb je dit issue niet. Het is dus iets persoonlijks.

BARE_Sentry_details_RobvanderKuyl (1)

Wat ik niet snap is de rits rondom de zak, als je die opent. wordt de zak iets groter, tenminste dat zou het idee zijn. In mijn ogen is de extra ruimte die je krijgt dermate weinig dat ik de toegevoegde waarde niet zie. De zak is met deze rits dicht al groot zat en de bungees houden zaken daarin mooi beveiligd. Ook het idee van de zak achter de zak snap ik niet helemaal, maar het is een leuk idee dat je nog iets -met name iets plats- erin kan stoppen. Ik weet alleen niet of veel mensen dat gaan doen.

Waar ik met de verschillende duiken niets van heb gemerkt, zijn twee zaken. Eén is kou, de isolatie van de Sentry is prima en zoals gezegd, als je het koud zou krijgen, kan je altijd een ander onderpak aantrekken. Ik had nu de dunste base layer van BARE aan en dat ging prima. Het tweede waar ik niets van heb gemerkt is de vented neck drain. Ik heb echt geen idee of het werkt of niet, maar ik heb geen last gehad van water in mijn nek of een schuivende kap. Het systeem krijgt van mij dus het voordeel van de twijfel, want het pak duikt heerlijk en ik heb geen water in mijn nek gehad of last van een verschuivende kap.

Onderhoud

Komen we bij het onderhoud. Dat is op zich niet zo moeilijk. Afspoelen met zoet water na een duik is het belangrijkste en natuurlijk latex seals af en toe intalken net als de rits een beetje insmeren met het bijgeleverde smeermiddel. Daarnaast is het -zoals we hebben gemerkt bij de eerste niet gelukte duik- geen overbodige luxe om de inflator en deflator jaarlijks na laten kijken door een bevoegde servicemonteur (zoals geldt voor alle droogpakken). Ook het nalopen van de naden, zeker als je ergens nat bent geworden is een goed idee. Nou ben ik bij de duiken met dit pak niet nat geworden maar vanwege het NST en het plakken van de speciale tape heb ik toch maar even alles nagelopen. Het zag er allemaal goed uit, behalve bij mijn rechterschouder, daar lijkt het of de buitenste tape -dus die die de naad afdekt- een beetje loskomt, maar dit is een testpak, dus het kan ook daaraan liggen.

Conclusie

Bij een neopreen droogpak had ik niet zo’n flexibel pak verwacht en ook de extra hoeveelheid lood die ik mee moest nemen, viel me 100% mee. De isolatie was, zeker al je het vergelijkt met een trilaminaat pak, goed te noemen, maar de klapper van de Sentry Tech Dry is toch wel het ATX systeem. Het pak zat daardoor -naast de anatomische vorm die ook meehielp- als gegoten. Niet geheel onbelangrijk, door deze pasvorm en de wijze waarop het pak met je lichaam meebeweegt, dook het heerlijk. Ik kan me goed voorstellen dat dit systeem ook in andere pakken zou werken.

Plus- en minpunten

Hoe is het pak bevallen?

++ Het bretel en “tuinbroek” ATX systeem (echt geweldig)
+ Zeer flexibel pak
+ Goede pasvorm
+ Goede isolatie
+ Soepele rits met grote instapopening
+ Zakje in het “tuinbroek” deel voor een sleutel o.i.d.
+/- plaats van de zakken op de benen
? Vented neck drain

Reactie van Joep Mol van Amilco Benelux bv, de Bare distributeur voor de Benelux:

Bij BARE staan, samen met de kwaliteit van het pak, de pasvorm en comfort hoog in het vaandel. Het doet me daarom goed te lezen dat we daarin geslaagd zijn. Bedenk je maar eens dat dit pak dunner is dan een gemiddeld tropenpak en toch oersterk en duurzaam. 7 jaar garantie op de naden en eventuele lekkages door fabricagefouten onderschrijft dat nog eens. Jammer dat de nippel van de inflator loszat – die had ik nog niet gehoord maar is zeker een aandachtspunt bij de eindcontrole.

Waar de zakken van het pak geplaatst worden, wordt bepaald door een gemiddelde te nemen van armlengtes. Zo moet je met gestrekte arm en vingers onder in je zak kunnen komen als je rechtop staat.

Als laatste nog een tip voor droogpak-gebruikers; Vergeet niet om je pak ook regelmatig aan de binnenkant te reinigen. Zweet (en ander lichaamsvocht) is agressiever dan je denkt en doen je (tape-)naden geen goedaan. Handwas met een niet agressieve zeep en goed uitspoelen verlengen de levensduur van je droogpak. Niet in de wasmachine en/of droger!

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

4 reacties

  1. Is maatwerk een optie? Ik heb redelijk grote voeten.

    REAGEREN
  2. Hi Bart, jazeker.
    Er zijn al heel veel maten, maar aanpassingen zoals schoenmaat kunnen zeker gemaakt worden. Neem even contact op met een Bare dealer daarvoor zoals Scuba Academie in Vinkeveen.
    Met vriendelijke groet,
    Rob

    REAGEREN
  3. Ik zou wel eens in zo’n pak willen duiken. Is dat ook mogelijk? En waar?

    REAGEREN
    • Hoi Joost,
      Leuk dat je dat vraagt! Scuba Academie in Vinkeveen heeft verschillende Bare testpakken beschikbaar. Waaronder ook de Bare Sentry. Maar ook alle andere Bare dealers kunnen gebruik maken van het Bare Droogpakken Demopakket die wij als Bare distributeur beschikbaar stellen. Ook daar zijn

      Groetjes,
      Jeroen
      AmilcoSports

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief