Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Go Sport vinnen van Scubapro

De Go Sport vinnen van Scubapro zijn heerlijk licht, ideaal als je met het vliegtuig reist. Maar presteren ze onder water ook goed? Rob van der Kuyl nam de proef op de som.

Eerste aanblik en gebruik

Zo dan, felgeel! De Go Sport testvinnen met open hiel die ik meekrijg, vallen in ieder geval op. Ze zien er verder vrij no-nonsense uit. Groot voetpocket, bungee hielbanden met een grote opening voor je vingers, maar ook lijken ze wat korter dan gewone vinnen en ze zijn licht, erg licht (volgens opgave van Scubapro weegt een paar vinnen maat M slechts 1,1 kilo). En dit laatste is dan ook precies de reden dat deze vinnen als reisvinnen worden gezien. Ze passen vanwege de lengte makkelijk in je bagage en ze wegen dus weinig.

Als we ze van dichtbij beter bekijken, zien we dat op het blad een tweetal ribben zit vastgeschroefd, of eigenlijk er zit onder en boven een rib met daardoorheen een schroef en dat twee keer. Deze ribben zorgen ervoor dat het blad niet doorbuigt en tevens zorgen ze -in combinatie met de hoek van het blad ten opzichte van het voetpocket- voor een grote stuwkracht bij een minimale inspanning. Tenminste dat staat in de specificaties en dat klinkt mooi en efficiënt voor de wat relaxtere duiker. De ribben zijn ook nog in andere kleuren te krijgen dan de standaard zwarte of zilveren. Op die manier kan je je vinnen personaliseren of voor bijvoorbeeld een duikschool is het heel makkelijk om aan te duiden welke maat het is. De kleur van een rib is dus geen maat voor stugheid of lengte of iets anders, het is puur optisch.

De hielbanden hebben als gemeld achterop een grote opening voor je vingers. Dus zelfs met dikke handschoenen zouden ze makkelijk aan- en uit te trekken moeten zijn. Het is dus niet alleen een vin voor op reis, maar je zou er ook gewoon in Nederland mee kunnen duiken. De voetpocket valt groot, zo groot dat ik -die normaal maat L heb in vinnen- hier in een maat M pas met mijn gewone schoenen. Tip: neem wel je eigen duikschoentjes mee als je vinnen gaat passen.

De duik en erna

De vinnen gaan makkelijk aan mede door de grote voetpocket en het grote “trekoog” aan de hielband. Ze lijken inderdaad wat kleiner/korter dan mijn gewone vinnen, maar of dat ook terug te merken is tijdens het duiken kan alleen maar een aantal duiken uitwijzen. Ze voelen in ieder geval licht aan mijn voeten. Het is dat ik de hielband goed voel, want qua gewicht aan mijn voeten zou ik 2x moeten kijken of ze er nog zijn. Overigens als je ze mocht verliezen ,zouden ze moeten gaan drijven, want ze hebben positief drijfvermogen.

De grote trekopening maakt het uitrekken na de duik wel makkelijk, maar er zullen ook duikers zijn die zeggen dat je daarmee weer meer kans hebt om ergens achter te blijven haken. Klopt, maar dat zal in praktijk wel meevallen, pas als je ergens op korte afstand langs duikt (uitstekend betonijzer) of in (wrak) zal je dat kunnen overkomen. Maar mocht het gebeuren ben je zo los of heb je de vin zo weer aan.

Tijdens de duik merk ik dat de vinnen een maat kleiner zijn dan ik normaal heb of dat de hielband nog erg nieuw is. Hij zit namelijk vrij strak over mijn achillespees en dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Ik weet niet of dat bij een maat L vinnen anders was geweest, maar ik los het nu simpel op door de band iets lager op mijn hiel te doen, dus in plaats van boven het nokje van mijn schoen eronder. Wellicht iets meer kans op verliezen, maar ook iets meer ruimte en dus comfort. Het kan als gezegd liggen aan de nieuwigheid (strakheid) van de hielband en dat ze nog iets uitrekken door gebruik, maar ook aan de maat.

Qua voortstuwing zit het wel goed met deze vinnen. Ik merk niet echt dat ik kortere vinnen heb en ze zijn stug genoeg om me goed vooruit te laten komen, ik hou mijn buddy’s bij elke duik makkelijk bij.  Ik moet alleen de eerste paar duiken wel checken of ik ze nog heb, want qua gewicht vallen ze echt niet op. Ik heb ze daarom na de duik (na het spoelen en drogen) maar eens aan een unster gehangen om te zien hoe zwaar ze nou echt zijn. Scubapro gaf aan dat een set vinnen maat M 1,1 kilo zou wegen, mijn unster zegt dat het 1,55 kilo is. Dat is meer maar nog steeds niet veel en verklaart waarom ik af en toe moet kijken of ze er nog wel zijn. Ook het hielbandje went na een paar duiken (of het is iets uitgerekt door gebruik) want na een paar dagen duiken heb ik het weer boven het nokje op mijn schoen.

De plus- en minpunten

Komen we bij de plus-en minpunten!

+ Lichte vin
+ Goede voortstuwing
+ Klein efficiënt geheel
+/- Strakke hielband
+/- Grote trekopening

Conclusie

De Go Sport vin is een mooie lichte reisvin die qua voetpocket ruim valt en een goede voortstuwing heeft. Check wel de maat met je eigen duikschoentjes aan, want de hielband kan strak aanvoelen/zitten en dat kan het duiken minder aangenaam maken.

Reactie van Martine Grethe, Sales Manager Benelux:

“De Go Sport vin is een zeer populaire vin voor reizigers vanwege het gewicht en formaat, zonder in te leveren op stuwkracht en voorbeweging.  Het is fijn om te lezen dat dat ook als dusdanig wordt ervaren. Wij raden ook altijd aan de eigen duikschoentjes mee te nemen bij het passen van de adjustable vinnen. Naast het Go Sport model hebben we ook een uitvoering voor blote voeten. Die zijn geschikt voor duiken in warm water of het zwembad. Voor de verschillende uitvoeringen en kleuren verwijzen we je graag door naar onze website: www.scubapro.eu.”

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief