Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Cressi T10 ademautomaat met Compact Pro octopus

Ademautomaten zijn onmisbaar voor een duiker! Onder water ben je erop aangewezen. Hoe minder je je bewust bent van een tweede trap in je mond, des te beter! Martin de Weger dook onder met de Cressi T10 met Master tweede trap.

De eerste indruk

Bij het uitpakken van de ademautomatenset valt me gelijk op hoe weinig de set weegt. De set bestaat uit de T10 eerste trap, de Ellipse Master tweede trap en de Compact Pro octopus, allemaal van Cressi.

De eerste trap is voorzien van een coating die de automaat beschermt tegen krassen door het gebruik. De tweede trap heeft een grote dive/pre-dive knop om een free flow aan de oppervlakte te voorkomen. Ook heeft de tweede trap een grote knop om de ademweerstand aan te passen naar je persoonlijke voorkeuren.

Ik monteer de octopus, manometer en slangen voor trimjacket en droogpak zelf monteren (normaal gesproken doet je Cressi dealer dit voor je!). Door de locatie van de poorten kan ik de slangen zo aansluiten dat deze mooi langs het lichaam liepen en niet erg uitsteken.

De duik en erna

Tijdens de duik valt de lage ademweerstand op. In tegenstelling tot mijn normale manier van duiken (weinig verplaatsen, veel kijken en genieten) zwem ik deze duik veel om te kijken of ik op enig moment het gevoel heb dat ik moet werken om lucht te krijgen. Dit is niet het geval. Door het lage gewicht van de tweede trap heb je geen last van vermoeide kaken als je een langere duik maakt. Ook als er stroming staat, heb je niet het idee dat je je best moet doen om de automaat in je mond te houden.

Voor de test delen mijn buddy en ik lucht, waarbij we allebei hard ademen. De automaat blijft voldoende lucht geven om ons beiden van voldoende lucht te voorzien.

Alhoewel ik tijdens de duiken geen camera bij me heb, valt wel op dat de uitgeademde lucht door je gezichtsveld komt – als je fotografeert, kan dat lastig zijn.

De automaat is geschikt voor koud water, je kunt hem dus het hele jaar door in Nederland gebruiken. Ook is de automaat door het lage gewicht prima geschikt om mee te nemen op duikvakantie.

Plus- en minpunten

+ Lage gewicht
+ Coating op eerste trap tegen beschadigingen
+ Goede slang-routing mogelijk
– Lucht in gezichtsveld bij fotograferen

Conclusie

Een fijne automaat om het hele jaar mee te duiken in Nederland en prima geschikt om mee te nemen op vakantie.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

www.cressi.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief