Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Nederland

Terugkijken op het eerste Open Limburgs Kampioenschap

Boschmolenplas

Foto: Silvia Waajen

Op zaterdag 26 maart vond voor de eerste keer (en niet voor de laatste keer) het Open Limburgs Kampioenschap Onderwaterfotografie plaats.  Silvia Waajen van organisator Aquashot Limburg blikt terug.

 

Eindelijk is het dan zover, zaterdag 26 maart. De eerste wedstrijd onderwaterfotografie van Aquashot Limburg gaat van start. Het zonnedansje voor de weergoden heeft gewerkt. Gisteren was het koud en regenachtig, niet het mooiste duikweer. Voor deze vrijdag was dat niet zo erg want de expositie werd druk bezocht en alle medewerkers waren bezig om de vragen van bezoekers te beantwoorden. Er waren veel bezoekers die niet duiken of niets met water van doen hebben. Ze waren zeer geïnteresseerd in wat er nu precies op de foto’s staat. Leuk dat er toch ook zoveel niet duikers geïnteresseerd zijn in Limburg onder water. Onderwaterfoto’s aan een publiek laten zien, dat moeten we vaker doen, maar goed tot zover de expositie.

Zaterdagmorgen rond 9.00 uur is het al heerlijk weer. Het zonnetje schijnt volop, misschien nog ietsje aan de frisse kant maar dat zou in de middag veranderen. De omkleedtent is opgezet en rondom aangekleed met de kunstwerken van Richards Fish Art, prachtige houten visfiguren. Inschrijven voor de wedstrijd kan nog steeds en een aantal fotografen maakt hier gebruik van. Het mooie weer heeft sommige natpakduikers toch doen besluiten om mee te doen.  Maar ja, de thermometer in het water blijft al weken steken op zo’n vijf graden. Om 10.30 uur volgt de briefing waarna iedereen te water kan. Twee juryleden hebben besloten om zelf ook nog een duikje te maken en voor de organisatie is het nu even rustig boven water. Toch even kijken hoe het bij de expositie gaat, loopt prima, mooi.

Open Limburgs Kampioenschap_160326 (3)  Open Limburgs Kampioenschap_160326 (2)

De eerste fotografen zijn alweer boven, sommigen besluiten nog een duikje te maken, anderen zijn druk bezig om de foto’s te bekijken. Welke nu toch inleveren? Het valt af en toe niet mee maar om drie uur heeft dan toch iedereen de foto ingeleverd. Nu kan de jury aan de slag. De drie juryleden hebben elk een eigen computer om de foto’s te beoordelen en ze zijn het snel eens over de 1, 2, en 3 voor systeem- en compact camera. Leuk is de grote variatie in foto’s. Sommigen hebben het onderwaterleven op de foto gezet, anderen de objecten, met of zonder model. Weer anderen hebben zelf spullen meegenomen en op het oefenplateau een leuke compositie gemaakt en er zijn er ook nog die met dit prachtige weer handig gebruik weten te maken van de zonnestralen.  Dan is het zover, de prijsuitreiking. De kantine zit vol met de fotografen en Ron Offermans maakt de winnaars bekend. Voor de nummers 1, 2, 3 zijn er mooie prijzen van onze sponsoren. Voor de rest van de fotografen is er een oorkonde en een kortingsbon van een van de sponsoren. Niemand gaat met lege handen naar huis en dat is wat de meeste fotografen nu doen, naar huis gaan. Het was best een lange dag. De winnaars zijn:

Open Limburgs Kampioenschap_160326 (1)Categorie Spiegelreflex- en systeemcamera’s
1: Arie Vreugdenhil NL
2: Philip Aerdts NL
3: Dirk Söln  D

Categorie compact camera’s

1: Jessica van Craen B
2: Joop Keltjens NL
3: Edwin Westenberg NL

Open Limburgs Kampioenschap_160326Op het terras praten we nog even na met de juryleden, natuurlijk met een stuk echte Limburgse vlaai. Het was een zeer geslaagde dag, alles is goed  verlopen en zeker voor herhaling vatbaar. Voor 2017 wordt  er dan ook over een wedstrijd onderwaterfotografie nagedacht maar dan in het najaar. Hoewel de weergoden ons deze zaterdag zeer goed gezind waren, is in het najaar de watertemperatuur veel hoger zodat alle natpakduikers gewoon mee kunnen doen. Ja, voorspelling voor de zondag…..echt Hollands weer, regen, wind en zelfs hier en daar een onweersbui. Die weergoden toch.

Dank!

We bedanken Ron Offermans, Janny Bosman en Rinie Luijkx, de juryleden. Mieke en Maurits voor het beschikbaar stellen van de expositieruimte, de kantine en de omkleedtent. Voor het meedenken en het mogelijk maken van dit evenement in de Boschmolenplas. Alle sponsoren, zij staan op de site http://aquashotlimburg.nl/. De organisatie en de vrijwilligers die tijd gestoken hebben in de expositie en de wedstrijd.
En natuurlijk alle fotografen die meegedaan hebben.

Klik hier voor de foto’s van de winnaars.

Dit bericht delen

Silvia Waajen

Voor de Reddingsbrigade Roermond ben ik in 1986 begonnen met duiken. Toen ging het voornamelijk om opsporing en berging. In 2003 werd het eerste cameraatje aangeschaft. Inmiddels is fotograferen de belangrijkste bezigheid onder water.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *