Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Tegenlicht met off camera flash

Soms moet je iets nieuws proberen. Duikreporter John Landa gaat aan de slag met een losse flitser die hij achter het onderwerp dat hij wil fotograferen legt. Niet eenvoudig, maar met bijzondere resultaten.


Datum:  11 oktober 2016
Duiklocatie: Kerkweg Den Osse

duikreport-call-to-action-350x85

John_Landa_02-lumishootPA110678-41619
Na de duik gaan we met zijn drieën nog een duik maken aan de Kerkweg, Ugo en Rien willen de dahlia aan de linkse kant een keer zien en die vind ik nu blindelings en ik ga met een of camera flash aan de gang (gewoon een losse flitser op een statief)
We zijn opgetuigd en omgekleed en gaan te water, ik zwem voorop en Rien en Ugo zwemmen er achter aan, na een tijdje zwemmen moet ik even boven kijken waar ik ben als ik het referentiepunt zie ben ik exact op de goede locatie nog een klein stukje richting de dijk zwemmen en en ik zwem er zo boven op.

03-PA110705-41619_John_Landa
Ik laat Rien en Ugo achter zodat ze zich kunnen uitleven op de dahlia en ik ga me uitleven met de losse flitser.
Ik zwem waar de dijk naar beneden gaat op zoek naar een slachtoffer voor de losse flitser ineens zie ik een takje met daarop hele kleine stipjes en als ik nog beter kijk zie ik op die stipjes een soort tentakels zitten dit moet een slakje zijn dacht ik in mezelf.
Ik pak de camera en maak wat foto’s en inderdaad is het een slakje ik denk zelf aan de noordelijke knuppelslak, de foto’s zijn niet zo goed gelukt maar ik kwam niet voor hele kleine slakjes (2 mm)

11-PA110590-41619_John_landa
Ik kom onderweg nog een dahlia tegen en daar zit een nijntje op en zelfs met de macrolens (17 mm) met daarop de Subsea 10+ (12 mm) en de digitaal 2x (6 mm) is zo’n nijntje nog erg klein.
Eindelijk vind ik een mooi onderwerp voor de flitser met snoot achter een onderwerp het is een wierslak op viltwier.
Ik zet alles op in de hoop dat de wierslak er niet te snel vandoor gaat, het is best wel moeilijk je wil eigenlijk het onderwerp belichten door zijn lijf heen dus er komt geen flits aan de voorkant aan te pas.
Na een tijdje is de slak naar onder het viltwier gevlucht en zoek ik een nieuw onderwerp en ik vind een zeenaald.
Ik zet alles op in de hoop dat de zeenaald blijft liggen en dat doet hij gelukkig, de opening van de snoot op de flitser is maar 12 mm doorsnee en die moet precies op de kop van de zeenaald gericht zijn en dan mag ik niks verstoren anders gaat de zeenaald er vandoor.
Het lukt wonderwel helaas heb ik toch met het verstellen van de losse flitser wat stof gemaakt en ontsierd de foto, jammer.
We gaan verder en ik kom nog een paar dahlia’s tegen en ik maak een paar foto’s maar die zijn niet naar mijn smaak maar als ik thuis kom tel ik zeker 15 nijntjes op de dahlia.

10-PA110580-41619_John_Landa
Ik kom weer uit bij de steiger ik probeer nog wat foto’s met de losse flitser achter het onderwerp zoals een anemoon en geeft toch een mooi effect het lijkt of je onderwerp uit zich zelf oplicht maar het is erg moeilijk je bent lang bezig je statief goed te zetten daarna je flitser precies goed positioneren en dat allemaal proberen zonder stof te maken.
Ik ben weer bijna 100 minuten onderwater geweest en ik ga er uit ik loop naar de auto gooi al mijn spullen af en spoel eerst mijn camera, lamp en mijn computer de rest doe ik wel thuis.
Ugo en Rien zitten al aan de soep en omdat ik te lang in het water heb gelegen mag ik uit de pan eten maar dat maakt het niet minder lekker.
Lia komt ook nog even langs we maken nog een praatje en een hele leuke duikdag zit er weer op.
Lia, Rien en Ugo bedankt voor de duiken en een schitterende dag.

Ik ben ongeveer 97 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 14:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 15 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max. 6,2 meter diep geweest.

John_Landa_1-lumishootPA110649-41619

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

2 reacties

  1. Schitterende foto’s John!!! Vooral het Groene Wierslakje en de zeenaald, echt heel erg mooi.
    En het Nijntje vind ik stiekem wel heel schattig op die dahlia….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten