Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Wil jij technisch duiken? Dit heb je nodig!

Welke basisvaardigheden moet je al beheersen? Hoeveel duikervaring heb je nodig? Welk materiaal heb je nodig? Bas Poelmann legt uit wat er bij komt kijken als je gaat beginnen aan technisch duiken.

Ik heb me ooit voorgenomen om elk jaar iets bij te leren en me zo te blijven ontwikkelen. Zo ben ik uiteindelijk bij technisch duiken uitgekomen. Die stap heb ik niet in een keer genomen. Ik heb mijn nitroxbrevet in Egypte gehaald, ben begonnen met duiken op de Noordzee, heb een veel te zware dubbelset aangeschaft met een onhandige wing, deed ik toen gevorderd nitrox met een veel te zware stalen stage en pas daarna ben ik allerlei technische opleidingen gaan volgen. Ik moest veel afleren en veel spullen opnieuw aanschaffen.

Waar begin je?

Als je zelf in net zo’n traject zit of je overweegt hieraan te beginnen kunnen alle mogelijkheden best onoverzichtelijk zijn. Bovendien is duiken met een plafond boven je hoofd (zie de eerdere blog) best gevaarlijk als achteraf blijkt dat je niet wist wat je aan het doen was. Helaas kan het nogal inefficiënt zijn om, net als ik destijds, alles zelf te moeten uitvinden en mogelijk spullen aan te schaffen die later helemaal niet handig blijken te zijn, of dingen te doen die niet zo veilig zijn. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld vijf reels gekocht voordat ik er eindelijk een vond die goed werkte. En omdat ik er niet goed mee om kon gaan, heeft dat tot best wat ongemakkelijke spaghetti-situaties op de Noordzee geleid. Ditzelfde geldt voor lampen, droogpakken, wings en duikcomputers – iets kopen wat later minder geschikt blijkt te zijn, kan een kostbare vergissing zijn. Maar waar begin je?

Foto: Melvin Redeker.

Benodigde basisvaardigheden

Als techduiker ga je de grenzen van het sportduiken overschrijden. Dat kan op een hele veilige manier, maar in beginsel zijn er twee dingen tegelijk voor nodig:

  • Een goede opleiding (bijvoorbeeld een Intro To Tech of Fundamentals, maar er zijn meer opties)
  • De juiste uitrusting (zie onder)

Tijdens de opleiding heb je de uitrusting al nodig, maar voordat je eraan begint, weet je misschien nog niet wat je precies nodig hebt. Om het in een keer goed te doen zoek je een duikschool of instructeur die gespecialiseerd is in technisch duiken, en laat je je goed voorlichten over de mogelijke opleidingen en wat je daarvoor nodig hebt. Koop, huur of leen het materiaal, maar voorkom dat je verkeerde dingen koopt en die al snel weer moet vervangen. En ga al helemaal geen technische duiken maken zonder de juiste opleiding te hebben gevolgd. Er zijn duikscholen die – met goede reden! – nogal kritisch zijn over welk materiaal geschikt is en wat minder.

Begin er pas aan als je eraan toe bent. Je gaat erg veel leren en misschien ook wel dingen afleren. Als je nog erg bezig bent je balans te vinden in je eerste droogpak of je hebt nog nooit met een dubbelset gedoken, neem dan de tijd om jezelf comfortabel te maken met de nieuwe uitrusting. Dan pas ben je er klaar voor om tijdens de opleiding nieuwe vaardigheden te leren. Als je nog niet comfortabel bent in je nieuwe configuratie, kan de leercurve wel eens erg steil worden.

Er zijn verschillende meningen over en de verschillende organisaties stellen verschillende eisen, maar ik houd als stelregel aan:

  • Ruime ervaring met duiken in een droogpak
  • Minimaal Advanced Open Water of vergelijkbaar en nitroxbrevet
  • Minimaal 100 duiken
  • Enige ervaring met het duiken met een dubbelset

Benodigde materialen

Qua uitrusting heb je nodig:

  • Trilaminaat droogpak met twee zakken en bij voorkeur een frontrits
  • Twee automatensets waarvan een met een manometer en een met een ‘long hose’ (2,10 meter)
  • Stevige vinnen: jetfins of vergelijkbaar
  • Een dubbelset met een isolator, bij voorkeur dubbel 12 of 8,5
  • Een wing zonder elastieken en een metalen backplate, bij voorkeur met een harnas uit één stuk webbing
  • Een spool en SMB
  • Een reel
  • Wetnotes
  • (Back up) masker
  • Mesje aan het harnas
  • Een lamp met Goodman handle
  • Je hebt geen dure trimixcomputer nodig, wel minimaal een bottomtimer
  • Je snorkel mag je thuis laten

6 reacties

  1. Leuk stuk!!!!

    REAGEREN
  2. Ik wil het heel graag doen om op wrakken in Frankrijk te duiken, maar zie nogal op tegen die enorme duiksets die technische duikers op hun rug hebben. Nu snap ik wel dat je daar onder water geen last van hebt maar boven water lijkt het me nogal een gesjouw. Is daar iets aan te doen?

    REAGEREN
    • Hi Monique, dank voor je vraag.
      Gek genoeg hoeft een technische duikset niet eens zoveel zwaarder te zijn dan een gewone sportduikuitrusting. Veel sportduikers (die bijvoorbeeld dikke onderkleding onder een droogpak aantrekken) hebben misschien wel 10-12 kg aan lood bij zich. Als ik met mijn dubbelset duik, heb ik helemaal geen loodgordel om 😉 Het gewicht van de set zorgt dat ik geen lood meer nodig heb. Uit een loodgordel kun je niet ademen. Als je toch gewicht meeneemt, kan het net zo goed een 2e fles +automaat zijn 😉

      REAGEREN
      • Zo had ik er niet over nagedacht. Maar dat is onder water. Als ik duikers bij de Beldert soms hun dubbelset naar het vulstation zie slepen, vraag ik me af hoe ik dat ooit voor elkaar moet krijgen met mijn 1.65 lengte.

        REAGEREN
  3. Hoi Monique, ik ben 1,62 en duik nu ruim 1,5 jaar met een dubbel 12. Het is echt te doen en voor het slepen naar het vulstatuon is een simpel steekkarretje ideaal. Gewoon gaan doen, het went snel en je ligt heel stabiel in het water.

    REAGEREN
  4. Worden dubbelsets dan ook veel door recreatieve duikers gebruikt?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief