Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Tamara Lebesque-Franssen – Veiligheid Triathlon Maastricht

 Tijdens de triathlon van Maastricht bewaken duikers de veiligheid. Duikreporter Tamara is één van hen.

Datum 21-09-2013
Locatie Pietersplas Maastricht

 

Op vrijdag 13 september 2013 krijg ik een telefoontje of ik interesse heb om uit te helpen met de eerste triathlon van Maastricht die op 21 en 22 september gehouden wordt. Daar heb ik zeker oren naar en korte tijd later ontvang ik van de organisatie (Triathlon Limburg) een mail met informatie. Er zijn diverse wedstrijden en de organisatie vraagt voor minimaal 2 duikers in het water per wedstrijd. De Maastrichtse Reddingsbrigade, de Waterpolitie en diverse kanoërs zullen ook ter plaatse zijn. Na een rondje bellen, heb ik genoeg ervaren duikers kunnen regelen om alle wedstrijden met minimaal 2 duikers te bezetten.

Zaterdag 21 september om 09:30 uur meld ik me bij de organisatie en krijg ik briefing over wat precies van ons duikers verwacht wordt. De bedoeling was dat wij in het water de veiligheid bewaken. Vooral de start zou een cruciaal punt zijn, omdat de zwemmers dan een tijdje moeten watertrappelen en de kans op kramp dan het grootst is.

Om 10:00 uur komen de andere twee duikers aan en kunnen we ons klaar gaan maken voor de wedstrijd van 11:00 uur. Met de reddingsbrigade spreken we af dat wij duikers in het water liggen tijdens de start en dat daarna 1 duiker bij hun in de boot komt, 1 meegenomen wordt halverwege het parcours en 1 duiker bij de finish in het water blijft.

Het startschot klinkt en de zwemmers (ongeveer 10) zijn onderweg. Ik mocht zelf aan boord van de boot klimmen. Echter zijn de boten van de Reddingsbrigade niet gemaakt om duikers aan boord te laten komen, dus geen speciale trap, maar een gewone. Met 1 vin in de onderste trede kan ik gelukkig ver genoeg uit het water komen om in de boot te komen. Weliswaar horizontaal, maar ik ben er in! Vlug opstaan en aan de voorkant van de boot gaan zitten. Varen maar en de zwemmers in de gaten houden.

 

De meeste zwemmers hebben alleen hun zwemkleding aan … het water is 18 graden … ik ben toch blij met mijn duikpak aan en heb echt respect voor de zwemmers zonder pak. Brrrrrr!

Nadat de laatste zwemmers uit het water zijn, klinkt het startschot voor de tweede wedstrijd: de sprint. Deze zwemmers leggen een kortere afstand af en om 12 uur is iedereen weer uit het water. Ook wij gaan het water uit om ons om te kleden en van de rest van de wedstrijd te genieten. Het weer en de sfeer is prima! Daarna snel naar huis om even wat op te halen en dan weer terug.

Om 15:30 uur ben ik weer aanwezig voor de volgende wedstrijden. Deze wedstrijden zijn we maar met ons tweeën, maar dat is absoluut genoeg om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. Om 17:00 uur wordt het startsein gegeven en zo’n 80 deelnemers vertrekken voor het zwemgedeelte van de (para-)triathlon. Echt een heel mooi gezicht om zoveel mensen tegelijk te zien vertrekken in borstcrawl! Ik ga snel weer de boot in en we varen met de deelnemers mee. Gelukkig komt iedereen weer goed uit het water en zit ons werk er voor vandaag op.

Zondag 22 september zijn er wedstrijden voor de jeugd, junioren, NK Masters en de Olympic distance. Ikzelf ben er die dag helaas niet bij geweest, maar ik heb vernomen dat ook deze dag super is verlopen.

Volgend jaar zijn we weer van de partij!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief