Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Suunto duikcomputer: van idee tot pols

Ineens is hij er – een nieuwe duikcomputer. Maar zo ineens is dat niet. Weet jij dat er jaren werk aan vooraf gaat voordat een nieuw model in de winkel ligt? Bij Suunto gaan ze niet over één nacht ijs.

‘As we speak’ werkt Suunto aan de duikcomputer die misschien wel volgende maand of pas over een paar jaar -wie zal het zeggen- in de winkels ligt. Buiten het projectteam weet niemand wat het gaat worden en heeft niemand een prototype gezien. Het mag duidelijk zijn dat de ontwikkeling van een nieuwe duikcomputer in het diepste geheim gebeurt. Niet voor niets is de hele fabriek inclusief designafdelingen en testlabs hermetisch van de buitenwereld afgesloten.

Het idee

Het eerste Suunto kompas voor duikers, de SK-4 (1965).

Elk product begint met een idee – soms een idee ‘out of the blue’, soms een idee dat wordt afgeleid van een bestaand product. Hoe dan ook, elk idee is een stap vooruit waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologieën. Soms moeten zelfs die nieuwe technologieën nog worden ontwikkeld.

Een nieuw Suunto product – of het nu de kompassen zijn waarmee het bedrijf ooit begon, of alle vormen van instrumenten en smartwatches voor (buiten)sporters- moet aan vier criteria voldoen:
– accuraat
– precies
– gebruiksvriendelijk
– robuust

Design

Los van deze kenmerken moet het instrument ook uitblinken door design. Dat zit nu eenmaal in het DNA van de Finnen – minimalistisch en stijlvol design. Alles wat niet direct nodig is, wordt weggelaten. Maar het ontwerp moet wel inspireren om op avontuur te gaan.

In het ontwerpstadium wordt ook naar balans gezocht – de balans tussen de consument en de fabrikant. De consument of de gebruiker, naar wie het Finse merk altijd luistert, kan nog zo graag iets willen, de fabrikant moet kosten en mogelijkheden afwegen. Het moet een maakbaar product zijn dat ook verkoopbaar is.

Het ontwerp is een proces – niet één schetsje en we kunnen aan de slag. Eerst wordt een ruw design gemaakt – bij Suunto is belangrijk dat het een product met ‘flow’ is. Je ziet het en denkt ‘wow’.  Van daaruit gaat het proces verder. Het product moet een professionele ‘look & feel’ hebben. Het moet robuust aanvoelen. Bij Suunto zul je geen instrumenten van het kaliber ‘speelgoed’ tegenkomen.

Als het ruwe ontwerp er staat, gaan de designers door met de details: de kleur, de uitlijning, de materialen. Alles moet kloppen – elk detail. Er worden met 3D-printing modellen gemaakt, er wordt gespeeld, er worden aanpassingen gedaan en er wordt weer gespeeld. Alleen dat is dan wel heel serieus spelen. De ontwerpers hebben één doel: een oogstrelend en bruikbaar design.

Gebruikersinterface

De buitenkant is belangrijk, maar hoe hij werkt en rekent, nog belangrijker. Je veiligheid als duiker hangt er immers vanaf. Suunto luistert naar de gebruikers van bestaande computers en houdt nauwgezet in de gaten wat de concurrentie doet. Gebruiksgemak is een must – de duikcomputer moet intuïtief te bedienen zijn en moet feilloos de duiken berekenen.
Bestaande technologieën worden doorontwikkeld, nieuwe worden bedacht, rekenmodellen worden geoptimaliseerd en alles moet uiteindelijk feilloos werken. En houd er rekening mee, hoe makkelijker iets voor jou als gebruiker werkt, des te complexer is de techniek die erachter zit.

Fotoshoot voor de marketingmaterialen.

Testen

En dan is er een prototype! Dat is het moment dat het testteam aan de slag kan. Eerst worden er duikomstandigheden in het eigen testlab gesimuleerd. Zo veel duikers, zo veel duiksituaties, niets wordt aan het toeval overgelaten. De duikcomputer moet aan de specificaties voldoen, sterker nog, hij moet nog vele malen beter presteren.
Bij het testen wordt niet alleen naar de werking gekeken, ook naar de gebruikte materialen. Een van de criteria is dat de duikcomputer robuust is: dat wordt uitgebreid gecontroleerd met de ‘hamertest’ – overigens, probeer dat niet zelf met je duikmateriaal! Op elk punt van de testprocedure zijn nog aanpassingen mogelijk. Suunto is pas tevreden als de duikcomputer perfect is.

Als de duikcomputer alle labtests doorstaat, begint misschien wel de leukste fase (denk ik dan!) – testen in echte duikomstandigheden. Eerst in water dicht bij de fabriek (donker en koud volgens de leider van het testteam), maar dan op de meest spectaculaire plekken van deze aardbol. Experts nemen het instrument mee van het ijskoude poolwater tot prachtige tropische zeeën. Onder alle omstandigheden moet het product feilloos werken.

Productie

Als het testteam een ‘go’ geeft, kan de productie starten. De duikcomputer wordt helemaal in Finland geproduceerd. Onderdeeltjes worden met precisie-apparatuur gefabriceerd door Suunto zelf en Finse toeleveranciers. Als alle onderdelen – en dat kunnen zo’n 300 pietepeuterige onderdeeltjes zijn- bij Suunto op de plank liggen, wordt het geheel geassembleerd in de fabriek in de buurt van Helsinki. Elk exemplaar wordt getest voor het de fabriek verlaat. De kleinste afwijking betekent dat de computer wordt afgekeurd.

Suunto Experience Center

Suunto Experience Center

Inmiddels zijn we een behoorlijke tijd verder als de duikcomputer in de duikwinkels ligt. Bij de Suunto Experience Centers, waarvan er in Nederland en België nu elf zijn, kan je naast de nieuwste duikcomputer ook de andere duikcomputers uit de Suunto-lijn bekijken. De medewerkers kennen de ins & outs van alle modellen en kunnen je adviseren over wat voor jou de juiste duikcomputer is. Elke duiker is anders, maar voor elke duiker en duiksituatie heeft Suunto de perfecte duikcomputer!

Foto’s: Suunto, Helsinki

4 reacties

  1. Goedemiddag
    Kunt u me helpen ik ben op zoek naar een steelstrapB voor een duikcomputer suunto stinger

    REAGEREN
  2. ik heb een van de oudste denk ik boven aan het begin van het bericht staat er een op de foto maar daar zit een hologe in ik heb enkeld het kompas in de zelfde uit voering hoeveel is zoiets waard nu geen grijsen maar een zwarten groetjes

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief