Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Stof (tot nadenken)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iedere duiker zal het herkennen: je zwemt op je gemak rond als je plotseling in een enorme stofwolk terecht komt.

Het zicht vermindert tot maximaal 10 centimeter en met een beetje pech ben je meteen je buddy kwijt. Of je zwemt door een ‘mistbank’ met een breedte van 2 meter, waar net andere duikers jouw pad gekruist hebben.

Het leidt meestal tot de nodige irritatie. Beginnende duikers krijgen meteen de schuld. Want zelf…. nee, zelf maken we uiteraard geen stof. Onze vinnen hangen keurig een eind boven de bodem en zo beschermen we het onderwaterleven en het zicht. Bij fotografen leidt een stofwolk soms niet alleen tot irritatie, maar tot ware woede-aanvallen. Want hoe kan je buddy nou zo ontzettend lomp zijn om jouw foto te verpesten door zoveel stof te maken????

Zelf maak ik uiteraard nooit stof. Ik hang keurig boven de bodem en niemand heeft last van mij.
Ik moet blijven dromen natuurlijk. Want ook ik maak wel eens stof, ondanks een ruime duikervaring. Net als iedere andere duiker. Weet jij zeker dat je geen stof maakt? Laat dan eens iemand een duik lang met een camera achter je aan zwemmen. De meeste duikers zullen daarna een toontje lager zingen.

Terwijl ik rustig terug zwem naar de kant bij de Zoutpier van Bonaire, kijk ik goed om me heen. Ten noorden van de Zoutpier, op het ondiepe zandplateau, bevinden zich namelijk bijna altijd een aantal groene schildpadden. Terwijl ik richting de kant zwem, zie ik echter een enorme stofwolk voor me verschijnen. Toen we het water in gingen, ging er tegelijkertijd ook een groepje Amerikaanse duikers het water. Deze duikers krijgen uiteraard onmiddellijk de schuld. De ‘go-pro-maffia’ zal de schildpadden ook ontdekt hebben. Mijn kans op fatsoenlijke foto’s is verkeken. Een beetje geïrriteerd zwem ik door. Om middenin de stofwolk plotseling op een schildpad te stuiten.

Ik heb mijn stofmaker gevonden. Deze schildpad is er beter in dan 10 beginnende duikers bij elkaar.
Voortaan moet ik duidelijk niet te snel mijn oordeel klaar hebben….

9 reacties

 1. Hahaha zo herkenbaar van die schildpadden “in onze achtertuin” op Bonaire.

  REAGEREN
 2. Ja het is een drama daar bij de zoutpier met die schildpadden, maar we hebben er mee leren leven. Gelukkig had Marloes een leuke verrassende ervaring. Helaas trekken we regelmatig mensen van het rif omdat ze simpelweg niet kunnen duiken of… zich er niets van aan trekken. Ze kijken dan altijd heel boos als je dat doen, maar het leukste is als je aan de kant staat… nog nooit is er iemand naar mij toe gekomen om verhaal te halen, simpelweg omdat ze weten dat t niet echt netjes gedaan hebben.
  PS… Mooie uitspraak Marloes “GoPro Maffia” die heb ik eerder gehoord! Ik stel voor dat we die aan den Nederlandsche taal ende letteren gaan toevoegen! >_<

  REAGEREN
 3. Grinnik…ik heb in de Grevelingen nog noooooit een schildpad gezien. Wel stof tot….;-)

  REAGEREN
 4. GoPro Maffia; wat is dat?

  REAGEREN
 5. 🙂
  De GoPro Maffia is de enorme groep duikers die met een GoPro (het liefst met veel duikers met GoPro’s tegelijk) achter het onderwaterleven aanzwemmen. Om vervolgens het liefhebbende thuisfront te verrassen met uuuuuuren onderwaterfilm….

  REAGEREN
 6. Niet alle GoPro gebruikers over 1 kam scheren!

  REAGEREN
 7. Dat is ook zeker niet de bedoeling, Steven! Er worden schitterende filmpjes gemaakt met action camera’s!
  De mensen die ik hier bedoelde, zijn de mensen die bijvoorbeeld met 8 man tegelijk het water in gaan, allemaal met een action cam, het liefst in de selfie stand, en vervolgens overal dwars doorheen zwemmen, omdat ze alleen maar naar hun camera kijken.
  Daar viel het groepje Amerikaanse duikers die hier bij de Zoutpier voor me het water in gingen, zeker onder.
  Uiteraard zijn er ook veel mensen die wel kunnen duiken en mooie films maken met hun action cam.

  REAGEREN
  • Ahhh gelukkig! Ik was even bang dat de GoPro filmers als 2e rangs duikers/filmers werden weggezet. Ik was al bijna begonnen een actiegroep op te zetten tegen de Spiegelreflex maffia 🙂

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief