Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Genieten van snoekbaarzen

Duiken op vrijdag de 13e? Terwijl je net 48 uur terug bent van een tropische vakantie? Duikreporter Steven Stegeman gaat de uitdaging aan!


Datum:  13 mei 2016
Duiklocatie: Grasbroek

duikreport-call-to-action-350x85

Terug van de vakantie op Curaçao en tijd voor mijn 25e duikreport. Het is vrijdag de 13e en het is 48 uur geleden dat we uit het vliegtuig stapten. Ik heb nog een beetje last van de jetlag en moet vanmiddag weer werken. Het is een mooie zonnige dag en buddy Harry heeft tijd en zin om deze ochtend nog een duikje te maken. We gaan naar het Grasbroek, de waar ik voor de vakantie voor het eerst in jaren weer gedoken had.
Het zicht bij de instap is goed en de bovenste waterlaag meet 17 graden. We dalen snel af en de temperatuur daalt tot zo’n 11 graden. Vier weken geleden waren er nog geen planten te zien, nu is het al aardig groen onder water. We gaan eerst richting de rioolbuizen. In de 2e buis treffen we een grote snoek. Ze is niet onder de indruk van ons en zwemt recht op ons af als ze de buis verlaat. Toch maar even aan de kant…..
Vervolgens gaan we terug en komen bij het wrakje. De vorige keer zat hier nog een snoekbaars die meteen weg zwom. Nu zitten er twee grote snoekbaarzen op het wrakje. Een op het dak van kajuit en een voor op de boeg. Dit keer zwemmen ze niet weg, sterker nog, ze proberen ons weg te jagen. Waarschijnlijk gaan ze hun eitjes afzetten op de harde ondergrond van het wrakje. Door de harde ondergrond ook geen stof, dus een schone plek om de eitjes af te zetten. Ik zie nog geen eitjes met de snoekbaarzen maken duidelijk dat dit hun stekje is. Je kan ze rustig van dichtbij bekijken, maar als je over de rand van het wrakje komt worden ze onrustig. Alle vinnen worden opgezet en ze draaien hun kop in je richting. Vervolgens komen ze langzaam dichterbij en als je niet achteruit gaat volgt er een kleine schijn aanval. Ook zie ik een van de snoekbaarzen een paar keer met zijn rugvin knipperen richting mijn buddy door meerdere keren heel snel achter elkaar zijn rugvin op te zetten en dan weer plat te leggen. Ziet er indrukwekkend uit! We nemen uitgebreid de tijd om deze mooie dieren te bekijken zonder ze te verstoren. Ik heb nog nooit zo mooi het gedrag van snoekbaarzen kunnen bestuderen en zo van zo dichtbij kunnen bekijken.
Enthousiast komen we weer boven water. Wat een mooie duik was dit weer. Wel weer even wat anders dan Curaçao maar zeker niet minder leuk! Het wegduiken van de jetlag is in ieder geval gelukt. En dat op vrijdag de 13e……

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief