Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Curaçao 5: Afgelegen stranden

Duiken op een landgoed? Het kan op Curaçao! Duikreporter Steven Stegeman maakt een videoverslag van zijn duiken op Curaçao. Deze keer duikt hij bij Playa Largu op het landgoed San Juan.


Datum:  30 april 2016
Duiklocatie: Playa Largu, Curaçao

duikreport-call-to-action-350x85

Ik kom al een aantal jaren op Curaçao en duik er elke keer weer met duikschool Relaxed Guided Dives. Zoals de naam al zegt is het erg ontspannen duiken. Maximaal 4 duikers per instructeur. Lekker kleine groepjes dus. Omdat de duikschool niet aan het water gelegen is, is men dus ook niet gebonden aan een huis rif. Zo worden duikstekken over het hele eiland bezocht, ook duikstekken waar de meeste duikscholen niet komen.
Vandaag was een goed voorbeeld daarvan. Ton en dochter Renee zijn lid van dezelfde duikvereniging in Nederland en waren tegelijk met ons op het eiland. Vandaag gingen zei ook mee. De trip ging naar het landgoed van landhuis San Juan. Je betaald hier 8 gulden om toegang te krijgen tot het terrein. Waarschijnlijk haken de meeste duikscholen en duikers hierom al af en kiezen voor een een gratis duikstek. Na het passeren van het landhuis rijden we met het busje over hobbelige zandpaden tussen cactussen en zoutpannen richting de kust. Wat een mooie omgeving! Dit is echt avontuurlijk duiken. Een stukje Curaçao dat de meeste duikers en toeristen niet zien.
Op het landgoed bevinden zicht 4 kleine strandjes. 1 ervan is zo slecht bereikbaar dat hier niet gedoken wordt. Wij rijden eerst naar het verste strand: Playa Largu. Over een smal strandje van verbleekt koraal rijden we langs de zee en parkeren de auto tussen de bomen. Het te water gaan is even lastig door de hobbelige harde ondergrond en het hoogte verschil, maar iedereen komt veilig in zee terecht. Het rif begint hier vlak bij het strand dus ver uitzwemmen is niet nodig. Als we kopje onder gaan zien we al gelijk een sharptailed eel rondstruinen op zoek zoek naar wat eten. Ik kan het beestje een tijdje volgen met de camera. Even later wenkt onze gids Patricia mij dat ze iets gezien heeft. Omdat we ook een speer en zookeeper (container voor gevangen vis) bij ons hebben denk ik eerst dat ze een lionfish heeft gezien waarop ik kan jagen. Ik kijk naar het rif maar zie niets. Als ik weer voor me kijk zie ik een grote schildpad recht op me afkomen. Gisteren gingen we gericht naar schildpadden op zoek en zagen we ze niet, en vandaag tref je meteen een pracht exemplaar aan het begin van je duik. Weer een van de vele verassingen van Curaçao. De schildpad laat zich rustig bekijken en zwemt dan verder. Verder zien we deze duik nog een mooie queen angelfish en grote vijlvissen van dichtbij.
Na de duik laat Patricia ons het verlaten strandje van Shon Mosa zien. Daarna rijden we door naar Playa Mansalina. Dit prachtige strandje licht beschut tussen de rotsen. Een paar bomen zorgen voor de nodige schaduw om de auto te parkeren. Renee blijft met haar moeder op de kant. Patricia, Ton en ik maken hier onze tweede duik. Deze duik zien we meerdere lionfish die ik met de speer probeer te vangen. Waar het me eerder deze week in een keer lukte, wil het nu niet lukken. Bij het benaderen trekken de lionfish zich meteen terug diep in het koraal. Niet schieten dus, want de kans is dan groot dat je koraal beschadigd. Later zal ik nog een artikel schrijven over de lionfish. Ik merk dat er ondanks de media aandacht voor het lionfish probleem nog steeds veel onwetendheid is, ook binnen de duikwereld.
Geen lionfish gevangen, maar wel twee mooie duiken! De duik van playa Largu met de schildpad zie je in het filmpje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief