Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Reizen

Stefan Bonne – Duiken in Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro, klinkt niet direct als een duikbestemming, zou je denken! Duikreporter Stefan Bonne geeft de schuld van  de bestemming van zijn vakantie aan … KLM.


Datum:  2015
Duiklocatie: Rio de Janeiro

duikreport-call-to-action-350x85

De opdracht in het reisburo luidde: slechts 10-tal dagen vakantie over, liefst in januari, naar de warmte, met wat duiken, liefst met rechtstreekse vlucht, zomogelijk een nieuwe bestemming.
Een aantal opties richting Afrika, Azië en de Caraiben werden bekeken, maar door de prijszetting van KLM bleek plots de interessantste optie: Rio, met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam. Onmiddellijk te beslissen aan die prijs!

‘k Had die stad altijd al eens willen bezoeken. Maar kun je duiken in de buurt van Rio, schoot het nog door m\’n hoofd? En inderdaad, 150 km van Rio ligt, op een schiereilandje, in een grote baai, het Portugees-koloniale stadje Paraty, midden in het Sera da Bocaina Nationaal Park.
De duiken zelf waren naar verluid echter niet zo interessant maar het decor oogde alleszins mooi.

Bij Brazilië denk je ook direct aan het Amazonewoud maar Rio ligt daar ver vanaf. Minder gekend is het Atlantische regenwoud dat vroeger een enorm gebied aan de Zuid-Braziliaanse kust bedekte. Helaas is daar maar zo’n 7% meer van over, maar een van de mooiste overgebleven gedeelten ligt ook op 150 km landinwaarts van Rio, in Itatiaia Nationaal Park. De trip werd dus een kleine rondreis in de provincie Rio de Janeiro, hiken, duiken en met als afsluiter een bezoek aan de stad.

De twee dagen duiken in Paraty waren best leuk, de boottrip tussen de eilandjes in de baai was schitterend, de sfeer in de duikclub super relax, de diepte in de baai wel beperkt maar het onderwater leven viel best mee en zorgde voor enkele leuke verrassingen. Vooral de vliegende ponen (Dactylopterus volitans) kwamen we veel tegen. Hun prachtige blauwe tekening op de vleugelachtige grote borstvinnen viel direct op.
Grappig was ook hun manier van fourageren waarbij ze hun voorvinnen als handjes gebruikten om het zand om te woelen. Ook zag ik de snelste brokkelster ooit. Enkele standbeelden waaronder een haai en een christusbeeld zorgen voor wat decor.

Samengevat, Rio is geen echte duikbestemming maar als je er toch bent, laat het zeker niet na om een paar duikjes te doen in de buurt. Het duikgedeelte van het filmpje is 3:15 tot 5:15, als je de rest zou willen overslaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief