Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Steenslijmvis met eitjes

Ze zijn zo leuk, de steenslijmvisjes. Snorkelende Duikreporter Ad ging dit voorjaar op zoek naar de visjes en hun nesten.

Steenslijmvissen zijn geweldige fotomodellen, die je heel nieuwgierig vanuit een lege Japanse oesterschelp of een ander holletje aan kunnen kijken. Van april tot augustus is het de paaitijd van deze vissen. Het vrouwtje zet in deze periode haar eitjes in een enkele laag aan de binnenkant van een schelp of een ander geschikt plekje. Het mannetje bevrucht de eitjes, bewaakt ze en voorziet ze van extra zuurstof door met zijn vinnen te wapperen. Dit voorjaar is het me gelukt om 7 nestjes te vinden in de buurt van de Springersdiephaven en de Ossehoek.

Ad Aleman 27.05.22 Steenslijmvis met eitjes 2-115405

Als je goed kijkt door de nauwe opening van het onderkomen van de steenslijmvis zie je soms dat de wanden er anders uitzien dan je mag verwachten. Misschien zijn er dan eitjes afgezet. Het is mooi dat de eitjes in de beginfase blauw gekleurd zijn, wat de eitjes beter zichtbaar maakt. Een foto maken van deze eitjes en bij voorkeur met de vis valt niet mee. De opening tussen een schelp is misschien maar 1.5 cm breed en soms lukt het om er een foto van te maken. Het positioneren van de camera en verlichting is een kwestie van volhouden. Ik heb voor deze foto’s de Olympus Tg-6 zonder onderwaterhuis en een Sealife Sea Dragon Mini 1300S spot-duiklamp gebruikt.

Ad Aleman 27.05.22 Steenslijmvis met eitjes 1-115405

Ad Aleman 27.05.22 Steenslijmvis met eitjes 3-115405

Ad Aleman 27.05.22 Steenslijmvis met eitjes 4_-115405

Op onderstaande foto is naast de eitjes ook een tentakelkrans van een bloedrood plooimosdiertje te zien.

Ad Aleman 27.05.22 Steenslijmvis eitjes_-115405

Al met al een moeilijk maar ook een heel mooi project.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief