Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – The great visibility test

Duikreporter Stans van Hoek
Uit
Leiderdorp
Datum 11 november 2012
Locatie Haarlemmermeerse Bos

d027722087Stans maakt weer een funduik in het kader van Project Baseline. Wordt het: “Ik zie ik zie, wat jij niet ziet…..”?

Het is lang geleden dat ik in de plas in het Haarlemmermeersebos gedoken heb, ik schat zo’n 14 jaar. Die duik kun je eigenlijk niet eens een echte duik noemen, want die keer dat ik daar was deed ik examen voor NOB clubinstructeur en waren meer scenarioduiken dan echte duiken….

Dankzij Facebook ben ik een tijdje geleden in kontakt gekomen met Remko Berkhout van Duikservice Hillegom. Hij nodigde mij uit voor een duik in bovengenoemde plas. Vandaag is het eindelijk zover dat ik in deze plas-dicht-bij-huis ga duiken.

Om kwart voor negen (op zondagochtend 11 november) rij ik de parkeerplaats bij Restaurant “Vork en mes” op waar al enkele mededuikers aanwezig zijn. Deze duik wordt deels een Baseline- deels een fun-duik. Tja ik weet het, iedere duik is een fun duik, maar ik hou er nu eenmaal van om iets toe te voegen aan de simpele fun….

Axel geeft een briefing: We gaan starten met een zichtmeting op het vaste meetpunt bij de achterste paal van de steiger van het restaurant. Op die plek is het zo’n 12 meter diep, we doen de meting op 3 meter diepte. Doordat op 3 meter gemeten wordt en de bodem ver onder je, heb je zeker nooit last van stof. Om de beurt doen we een meting. Over Baseline zichtmetingen heeft Jan Plukkel eerder een stuk geschreven voor Duiken in Beeld, dus even terugzoeken als je hier meer over wil weten. Na de meting zullen we de duik vervolgen als funduik.

We gaan met een groep van 7 duikers te water. Eerst de GUE EDGE (zoals we altijd doen) waarna we onder gaan…. Mocht het niet lukken met z’n allen bij elkaar te blijven, dan zal de groep zich in tweeën splitsen, waarbij ik de duik samen met Jan (Plukkel) en Kacper (Kowalski) zal vervolgen.

Bij het meetpunt aangekomen doen we om de beurt een zichtmeting, waarbij de rest in de buurt van de lijn blijft hangen. Na een klein half uur zijn we allemaal aan de beurt geweest en gaan we in oostelijke richting verder op een diepte van een kleine 14 meter. We duiken een metertje boven het zand en het zicht is zo goed dat we met gemak met ons zevenen bij elkaar kunnen blijven. Op het zand spot Jurry (de Vries) een flinke paling, en waarschuwt mij. Ik zie de paling nog net wegzwemmen. Op de bodem komen we hier en daar een veenblok tegen. Door het zonlicht heerst hier een serene mystieke sfeer, wat gaat hier een rust van uit, geweldig gewoon! Als we drie kwartier onder zijn heb ik nog 80 bar (ik ben gestart met 145 bar) in mijn dubbel-12 en draaien we terug richting instap. Een nog mooier onderwaterlandschap openbaart zich, enorme veenblokken met gaten en holen erin. Ik voel me alsof ik me in een sprookje bevind, hier wil ik nog veel vaker duiken, ondanks het feit dat ik buiten de paling, een enkele zoetwatergarnaal en mijn teamgenoten geen enkel leven zie. De sfeer doet me goed.

2012_11_nov_Haarlemmermeersebos_met_Kacper

Als we na 63 minuten het water uit zijn en op de parkeerplaats zijn blijkt dat Remko (die niet in de 7 duikers tellende groep dook) een meerval gezien heeft…. Tja, nu is het zeker dat ik hier vaker ga duiken! Onder het genot van een beker koffie met rose koek en speculaas praten we nog na over de duik. De meetresultaten worden opgeschreven door Axel (Gunderson), die deze zal verwerken in logboek van Project Baseline Haarlemmermeer .

2012_11_nov_H_meerse_Bos-2

Na vertrek nog “even” naar Hillegom, waar Remko mijn sets weer vult met nitrox 32, zodat ik morgen weer een (trainings)duik kan maken in Vinkeveen.

Met dank aan Axel Gunderson voor de foto’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief