Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – Starten op de USS Liberty – Bali

Weer een duikdag. Net als gisteren start Stans vandaag op de USS Liberty.


Datum: 12-4-2012
Duiklocatie: Bali

duikreport-call-to-action-350x85

Het water in gaan wordt al een stukje gemakkelijker, zolang we maar hand in hand over de rollende stenen en heel langzaam het water ingaan. Je zou kunnen zeggen dat alles went, zelfs door de branding over rollende stenen het water ingaan met je duikset om, en je vinnen en camera in de hand.

Rustig zakken we richting wrak. Ik voel dat ik voorzichtig moet zijn met klaren, en niet te snel af moet dalen. Al vrij snel zien we een paar minuscule kreeftachtigen op een soort van haarwier. Helaas kan ik niet alles in mijn boek vinden en dus alles met de juiste naam te benoemen. Iets verder worden we begroet door een bultkoppapegaaivis. De stroming is stevig en we worden zo ongeveer langs en over het wrak geblazen. Foto’s maken wordt lastig….
We draaien eerder om dan het oorspronkelijke plan en blijven zoveel mogelijk uit de stroming door door het wrak heen te gaan. Uiteindelijk moeten we toch de stroming in. Ik ben maar wat blij dat ik met een wing duik en (voor zover mogelijk 😉 ) goed gestroomlijnd ben en de frogkick goed beheers. Ik red het wel met wat moeite tegen de stroming in te zwemmen en blijf ook rustig ademen. Op dit moment ben ik extreem blij met mijn GUE-opleiding. (Voor de outsiders GUE = Global Underwater Explorers / Frogkick = een vinslag)

Na afloop horen we van de gids dat het in de 8 jaren dat hij hier gids is hij nog niet eerder zoveel stroming heeft meegemaakt als tijdens deze duik. (Voor hem gelukkig dat hij niet in de Noordzee hoeft te duiken, waarbij ik terug denk aan mijn eigen eerste Noordzeeduik in augustus 2011.)
Iets verderop het water uit dan we erin gingen mag niet deren, onze sets worden door de plaatselijke bevolking teruggedragen, deze mensen verdienen op deze manier de kost.

Na duik 1 gaan we genieten van het zwembad en een ligbedje aan de rand van het zwembad. Omdat ik al redelijk roodgekleurd ben blijf ik onder de parasol in de schaduw. Ook op die manier kleur je voldoende.

Duik 2 is net als gisteren een bootduik. Met eenzelfde mini vissersbootje gaan we naar duikstek “Emerald” , het wordt een driftduik, er staat nog steeds redelijk veel stroming. Toch lukt het een aantal foto’s te maken van monkeycrabs, heremietkreeftjes, anemoonvisjes, kleine beestjes op zeesterren, en veel meer.

Terug bij de boot voorzie ik een probleem: deze man heeft geen trapje om terug te komen in het bootje…. Camera afgeven: geen probleem, set uitdoen: geen probleem… en nu???? Hoe kom ik in die boot??? Bij een Zodiac is het al een groot probleem, laat staan bij dit veel hogere houten bootje…. De visser ziet geen probleem en voor ik het goed en wel in de gaten heb pakt hij me vanuit de boot onder mijn oksels en binnen 3 seconden zit ik op de rand…. Waar vind je tegenwoordig nog zo’n Superman??? Ik vermoed dat hij nog nooit heeft gehoord van een sportschool met krachthonk.

Duik 3 maken we op het huisrif: de koraaltuin. Omdat we deze stek al twee keer naar rechts hebben bedoken besluiten we nu de linker kant te gaan. We duiken nu zonder gids, dus kunnen we heerlijk onze eigen gang gaan. We scharrelen op een relatief kleine oppervlakte rond en zien van alles: een ienieminibabymureentje, een filament duivelsvis, een soort van spinnen met gele poten (razendsnel en moeilijk te fotograferen) een flinke octopus die zich angstvallig in een hol ophoudt, papegaaivissen, rifwachters, koraalvlinders, een naaktslakje van ca 3 mm groot en diverse andere naaktslakken waar onder veel giftige wratslakken.

Voldaan na deze mooie duik stappen we na 61 minuten en met nog 100 bar in de tank het water uit. We hadden wel langer onder kunnen blijven, maar bij een derde duik wordt het ondanks de 29 graden watertemperatuur toch frisjes.

Het was weer een mooie duikdag, morgen een dagtrip en niet duiken. We willen per slot van rekening ook wat van het land en de cultuur zien en beleven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief