Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Spot de snoekbaars!

De snoekbaars is misschien wel één van de soorten die normaal het lastigst te spotten is. Normaal, want dat geldt niet als er eitjes zijn en dat is in dit seizoen… Kortom, hoog tijd om de snoekbaars te spotten!

Voor veel duikers is het in de periode april/mei “sepia time”. De fanatieke zoetwaterduiker weet echter dat dit ook hét moment is om echt dicht bij de snoekbaars te komen. Tijdens  “snoekbaars time” kom je misschien zelfs wel dichter bij de snoekbaars dan je eigenlijk wilt

De snoekbaarzen zijn zonder nesten slecht benaderbaar, ze zijn erg schuw, blijven doorgaans maar heel kort op het randje van het zicht en zijn dan snel weer weg. In een enkele plas -bijvoorbeeld in Vinkeveen- is het gedrag wat afwijkend en heb je als duiker en grotere kans om een snoekbaars te spotten. Dit komt waarschijnlijk omdat het zicht daar zo goed is en er meer licht in de omgeving is.

De snoekbaars paait rond eind april, begin mei waarbij het mannetje een nest maakt in de bodem. Nadat het vrouwtje de eitjes heeft afgezet, bewaakt het mannetje het nest. Hij houdt het met zijn vinnen schoon door zuurstofrijk wateren over de eieren te waaieren.

 _EBO40792    _EBO40838

Agressieve schoonmaker

De snoekbaars heeft een hekel aan te veel licht en zal overdag diepe of schaduwrijke plekken opzoeken. De jonge larven gaan zelfs dood als er een te hoge lichtintensiteit is. Op die schaduwrijke plekken is het nu goed uitkijken naar de nesten van de snoekbaars. Als je er één hebt gevonden, dan zal je hier overigens niet makkelijk aan voorbij zwemmen. Het snoekbaars-mannetje bewaakt het nest uiterst agressief en jaagt alles weg en dan maakt het hem niet uit of dat vissen of duikers zijn. Het is mij nog niet gelukt om foto’s van de eitjes te maken, ik ben bang dat mijn camera of handschoenen dat niet overleven. Het agressieve gedrag verdwijnt weer zodra de eitjes zijn uitgekomen. Dat kan twee weken, maar ook zes weken duren. Volgens de geleerden hebben de eitjes gemiddeld 26 dagen nodig om uit te komen.

Jagers

Eenmaal uit het ei eet de jonge snoekbaars kleine beestjes zoals watervlooien. Naarmate hij groter wordt, gaat hij al snel over op grotere prooien, met name langwerpige vissen. De snoekbaars heeft een voorkeur voor wat kleinere prooien in vergelijking met de snoek, die prooien tot een derde van zijn eigen lichaamsgewicht kan verslinden. Dat jagen doet de snoekbaars  voornamelijk ’s avonds en ’s morgens, omdat hij dan met zijn grote glazige ogen met reflecterend netvlies -de snoekbaars wordt om die reden ook wel ‘glasoog’ genoemd-  een voordeel heeft ten opzichte van zijn prooi. In de winter trekt de snoekbaars als dat mogelijk is naar diep water – veel snoekbaarzen leven dan op dieptes tussen de tien en twintig meter.

Steeds schaarser

DSC_0877De snoekbaars is een zeer goed eetbare vis. De snoekbaars wordt na vangst daarom ook vaak meegenomen in plaats van teruggezet.  In België is het overigens verboden om in de periode van 15 april tot de laatste zondag van mei te vissen op snoekbaars, in Nederland is dat vanaf 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei. Buiten deze periode is het minimale meeneemformaat voor snoekbaars 40 centimeter voor België en 42 centimeter voor Nederland. Helaas constateren we als duikers dat er in het zuiden van het land in deze periode toch op snoekbaars wordt gevist… gestroopt kunnen we in dat geval beter zeggen. We zien per jaar steeds minder snoekbaars en zonder de bewaking en schoonmaakwoede van pa maken de eitjes bijzonder weinig kans. Dus wacht niet langer, grijp je kans…. Spot de snoekbaars!

Foto’s: Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief