Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Spektakel aan de Wild Coast!

Als iets tot de verbeelding spreekt, is het de Sardine Run langs de Wild Coast in Zuid-Afrika. Een natuurspektakel boven en onder water. Spanning, adrenaline én geduld. Linda Ferwerda vertelt.

Er hangt nevel boven de rivier, het heeft iets mystieks. Het is half zeven ’s ochtends, nog donker en niet warmer dan een graad of twee. We staan in ons duikpak met een winddichte jas en wollen muts te wachten tot de RIB in het water ligt. Klaar voor de start van onze Sardine Run!

Een minuut of 20 later zien we de oceaan. Zien ja. Eerst moet de branding nog overwonnen worden. De redvesten gaan aan, de voeten in de lussen, mijn handen houden het touw vast. Best spannend want als we eenmaal gaan, is stoppen geen optie. Zelfs niet als ik overboord val…. Schipper Paul kent de zee als geen ander en weet wanneer hij de branding kan ‘nemen’. Een paar keer maakt hij vaart om op het laatste moment toch weer af te remmen en een rondje te draaien. En dan… dan gaan we echt! Tien, twintig, dertig seconden later is het voorbij. De redvesten kunnen af en ik zit nog aan boord!

1fdcb8fda6Inmiddels komt de zon op, een vuurrode bal rijst op uit de oceaan. Iedereen is stil, zo mooi is het. En dan? Het grote wachten begint. Kijken, kijken, kijken. Ieder stipje aan de horizon trekt de aandacht. De verrekijker wordt tevoorschijn gehaald. Nee, natuurlijk niet om de sardienen zelf te zien. Maar wel om te kijken wat er boven het wateroppervlak gebeurt. Een zwerm jan-van-genten die op een plek blijft hangen. Zou er iets zitten? We zetten ons schrap en varen op hoge snelheid richting de vogels. Helaas, niets. Er wordt gebeld met de andere boten die her en der langs de Wild Coast bij Port St. Johns varen op zoek naar baitballs.

De Sardine Run is een natuurspektakel. Miljoenen, miljarden, biljoenen sardienen trekken in de periode mei tot en met juli langs de oostkust, de Wild Coast van Zuid-Afrika, naar het noorden. Met in hun kielzog dolfijnen, vogels, haaien, walvissen… Alleen, wanneer het in die drie maanden gebeurt, weet niemand. Als het eenmaal begint, kan het hele sardienenleger in vijf dagen tijd weer voorbij zijn. Het blijft dus een gok wanneer je moet gaan. Maar dat maakt het ook weer spannend.

_MG_4591-001 - kopie  IMG_7983

DSC03713 - kopie

 

IMG_8961

Er wordt weer activiteit bespeurd aan de horizon. Een enorme school dolfijnen, maar als we dichterbij komen, blijken het de ‘verkeerde’ te zijn. Ik had nooit gedacht dat ik bij het zien van zo’n school m’n schouders zou ophalen en zou zeggen ‘jammer’. Maar voor baitballs hebben we gewone dolfijnen nodig, geen tuimelaars. Toch is het indrukwekkend, honderden dolfijnen verplaatsen zich naar het noorden. Ze springen uit het water, tuimelen, zwemmen onder de boeg.

DSC03467

IMG_9419

 

 

Negen dagen zitten we vanaf ’s ochtends vroeg tot een uur of twee ’s middags op de RIB. Soms is het warm, soms fris, soms brandt de zon, soms regent het en staat er een stevige wind. De zee laat zich van al haar kanten zien, het is niet altijd even rustig. Negen dagen lang dragen we de hele dag ons duikpak en zit iedereen op zijn vaste plaats – met zijn snorkel- en duikspullen direct voor het grijpen. Want als het gebeurt, dan mag er geen seconde verloren gaan. We vergapen ons aan de bultruggen die naast de boot zwemmen en soms op enkele meters afstand uit het water springen. Zo spectaculair mooi, zo adembenemend. De dolfijnen die met honderden tegelijk langs de branding zwemmen en springen. De jan-van-genten die sneller dan een raket in het water duiken om vis te vangen. De manta die onder de boot doorzwemt.

IMG_9236

 

Maar het is niet alleen zitten op de boot. We duiken met haaien, we snorkelen met dolfijnen en we zwemmen met de bultruggen. Ik hoor mezelf gillen als ik me vanaf de boot in het water laat vallen en meteen een walvis recht op me af omhoog zie komen. Wow, dit is nauwelijks te bevatten.

_MG_2496-001

 

Actie!
En dan….een grote zwerm jan-van-genten. Heel veel common dolphins… de goede dus. De adrenaline stroomt. De boot schiet weg. In no time zijn we erbij. Iedereen grijpt zijn snorkelspullen en camera. De divemaster ligt al in het water en komt schreeuwend boven dat we een baitball hebben. Iedereen laat zich van de boot in het water storten en zwemt in recordtempo naar de bal sardienen. Het is een kleine baitball, de dolfijnen en haaien schieten er doorheen, de jan-van-genten schieten als een laserstraal naast ons door het water. Het circus verplaatst zich, wij volgen, er zijn steeds minder sardienen, de haaien en dolfijnen hebben een heerlijk maal. En ineens is het over. Weg baitball. Opgegeten. De natuur.

_MG_2713

 

Wij klimmen weer aan boord, eerst stil en dan ratelt ineens iedereen door elkaar heen. Yes, we hadden er één! Een kleine, dat weer wel, maar toch…het was een echte! Dit was BBC material maar dan in het heel klein.

Het smaakt naar meer, maar wij moeten het ermee doen tijdens onze negen dagen. Negen dagen vol natuurspektakel. Negen dagen genieten van de oceaan en de prachtige Wild Coast. Negen dagen die geen moment hebben verveeld. Negen dagen die ik zo weer over zou doen.

DSC04045Als ik de Sardine Run moet omschrijven?
Een loterij die ook leuk is als je niet het winnende lot hebt!
Een natuurfenomeen van ongekende klasse!
Een gevoel dat zich niet onder woorden laat brengen. Je moet het –met of zonder sardienen- gewoon meemaken.
En belangrijk, je hoeft niet eens een duiker te zijn om dit mee te maken!

Wil je weten hoe het is om wel een grote baitball mee te maken (het gebeurt!), lees dan het verhaal Baitball of Fire waarmee Peter de Maagt de Reportagewedstrijd 2010 won.

Onderstaande film van Morne Hardenberg bevat beelden van de Run in 2010. Wedden dat je dit ook wilt!

Foto’s: Morne Hardenberg, Shark Explorers

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief