Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Specialty-tip: Sea Turtle Awareness

Hoeveel leuker wordt duiken als je ook specialty’s volgt!? Bijvoorbeeld de specialty Sea Turtle Awareness, die wordt gegeven door Atlantis Diving op Curaçao.

Foto: Gail Johnson/Shutterstock.com

Eens! Dit is niet een specialty met praktijktraining die je in Nederland of België volgt. Maar ben je op Curaçao op vakantie of woon je er zoals cursiste Yvette Lohuis, dan kun je terecht bij Atlantis Diving.

Yvette woont sinds augustus 2016 op het eiland en is in september 2017 gaan duiken. Niet omdat ze dat zo graag wilde («snorkelen is ook heel leuk!») maar omdat een duikende vriendin op bezoek zou komen. Dan konden ze tenminste samen duiken. Inmiddels is Yvette Advanced Open Water Diver en heeft ze behalve op Curaçao ook op Bonaire en bij de Galapagos-eilanden gedoken. «Ik ben nu wel verkocht. Het is heerlijk onder water. Lekker zwemmen, ademen en rond kijken.»

Specialty
Yvette volgde bij Atlantis Diving de specialty Sea Turtle Awareness. «Een dag met twee duiken. Ik vind het leuk om iets meer te doen onder water dan alleen ‘vissen’ kijken.» Ruud de Loos van Atlantis Diving, vertelt: «Op een simpele educatieve manier maken we duikers meer bewust van schildpadden.» Tijdens de dag leren de cursisten onder andere waarom schildpadden belangrijk zijnvoor het ecosysteem? Hoe kunnen we  zorgen dat de schildpaddenpopulatie in stand blijft? Wat moet een duiker doen als hij een gewonde of zieke schildpad tegenkomt? Welke verschillende schildpadden zijn er en hoe herken je ze?

Er worden twee duiken gedaan. Daarbij wordt ook een dummy-schildpad gebruikt om de duikers te leren hoe ze het dier benaderen en hoe ze goede bruikbare foto’s maken. «Die foto’s zijn niet voor het perfecte plaatje, maar voor identificatie van de dieren.» Om de schildpadden te identificeren worden hun kop en schild goed bestudeerd – de details zijn belangrijk.  Ruud: «Van de stichting Sea Turtle Conservation Curacao hebben we foto’s van verschillende dieren gekregen. Na de duik worden de foto’s van de deelnemers met deze foto’s vergeleken. Hoe leuk is het om er één te herkennen en hoe cool is het als je ook een health check kunt doen?»

Yvette is enthousiast! «Ik weet nu hoe ik de verschillende dieren kan herkennen. De tekening op de kop is erg belangrijk en ze krijgen twee tags. Ik weet nu ook hoe ik kan zien of de dieren gezond zijn.» Tijdens de specialty kwam ze overigens maar één soort tegen, maar het waren er wel veel.  «Een aanrader. Je krijgt interessante informatie en je kunt de kennis meteen in praktijk brengen.»

www.atlantisdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief