Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vijf zeedieren van Spanje

Spanje is groot, want niet alleen het vasteland is duikgebied, ook de Canarische Eilanden voor de kust van Afrika en de Balearen, de eilandengroep in de Middellandse Zee. De duiken zijn afwisselend en dat geldt ook voor het zeeleven. Deze vijf bijzondere zeedieren kun je tegenkomen. 

Het hele jaar door kun je overal langs zowel het Spaanse vasteland als bij de eilanden octopussen vinden. Deze dieren zijn in april en mei actief met het maken van nesten in kleine gaten in de rotsen. Deze nesten camoufleren ze met steentjes en schelpen ervoor, waardoor ze voor een oplettende duiker juist des te beterd herkenbaar zijn.

Tussen het zeegras of op het rif, in het Spaanse water zijn verschillende soorten zeepaardjes te vinden. Sommige goed gecamoufleerd, anderen met een opvallende kleur. Vooral de kantduikplaatsen langs de Costa Brava staan bekend om de aanwezigheid van zeepaardjes, maar ook op de andere locaties kun je ze vinden.

Zeebaarzen zijn de koningen van de Middellandse Zee. Met hun kleuren, gratie en vooral hun formaat zijn ze een ware attractie onder water. Mits rustig benaderd, zijn ze niet schuw.

Barracuda’s leven veel in scholen, behalve enkele grote exemplaren die solitair leven. Rond de wrakken en diepere duikplaatsen zijn barracuda’s vaak in grote getale te vinden, cirkelend boven het wrak of langs de wand.

Zeenaaktslakken hebben een geheel eigen fanclub van duikers die helemaal enthousiast worden van een exemplaar van enkele millimeters, terwijl andere duikers er nog nooit een gezien hebben. Maar zie je er een, dan zul je er meer zien, ook al zijn er duizenden soorten. Van de felpaarse flabellina’s tot blauwgele soorten of naaktslakken met een uitstekende camouflage in kleur en structuur, het zoeken van naaktslakken is een uitdaging op zich.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief