Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Songfestivalkoorts – Duiken voor de pauze-act

Het kan je nauwelijks zijn ontgaan, het is weer Songfestival-tijd. Je hebt er iets of helemaal niets mee. Sjouke Brunia van Divection heeft er wel degelijk iets mee. Wat dat met duiken te maken heeft?

Januari 2021

We zitten midden in de corona-lockdown. De zwembaden zijn dicht, er is zelfs een avondklok en met een verklaring/ontheffing rijd ik ’s avonds over door een uitgestorven stad naar huis. Waarom ik die ontheffing heb? Dat heeft alles te maken met het Eurovisie Songfestival dat in mei in Ahoy plaatsvindt, en specifieker met een van de acts in de stempauze waarin we ons landje voor 183 miljoen (!) kijkers wereldwijd mogen promoten. Davina Michelle zal optreden met The Power of Water. Achter haar zal een 52 meter breed ledscherm staan, en en daarvoor gaan wij een ‘filmpje’ maken.

Dinsdag 2 februari – Op locatie

We zijn bij CWTC IJmond, een bassin van 5 bij 5 meter dat ooit werd gebruikt voor het trainen van beroepsduikers en beheerd wordt door Frank Spiering. Nadat alle scenes zijn uitgetekend en bedacht, is het tijd om te plannen en testen. Past het allemaal wel met de vele lampen, schermen, camera’s? Hoe gaan we het vastzetten? Waar zit de regie? Is de make-up watervast? Hoe ziet de kleding er (onder water) uit?

Met Thekla Reuten hadden cameraman Bas en ik toevallig twee maanden eerder al onder water opnames gedaan voor de film Narcosis. Zij was er vandaag niet bij, maar Davina Michelle wel. Voor de zekerheid check ik met de regisseur hoe ik haar aanspreek. Gewoon Michelle. En zo is ze ook. Een heerlijk directe, down to earth Rotterdamse. Vrolijk, altijd een scherpe opmerking of grap klaar. Na de gebruikelijke papierwinkel (medische verklaring) bespreken we de veiligheid, klaren en freedive-technieken. En dan is het tijd om het water in te gaan.

Zangers hebben meestal een goede controle over hun ademhaling. Dat scheelt. Bij de eerste poging haalt ze 25 seconden statisch en vrij snel zitten we op 50 seconden acterend. Het lukt haar goed om met ogen open te ontspannen. Klaren gaat prima en met gemak laat ze zich naar 5 meter diepte zakken. Na een korte break gaat de kleding over het wetsuit aan en oefenen we poses. Het is de bedoeling dat ze op de juiste positie voor de camera blijft zonder te zinken of uit de lichtstraal te zwemmen.

Vrijdag 5 februari – Draaien!

Om deze shoot in goede banen te leiden zijn er maar liefst 23 mensen nodig – regie, camera, licht, productie, styling, make-up, haar, visual effects (want we nu slim filmen en bijvoorbeeld markers onder water plaatsen, scheelt dat dagen werk in de nabewerking), catering en een heuse coronamanager (iedereen wordt getest).
We beginnen met het zwart maken van het zwembad. Da’s altijd een flink gedoe met doeken en loodblokken. Het moet zonder vouwen, anders zie je het straks op beeld.

Dan gaan we draaien. Als eerste hoe Michelle haar hand en hoofd door de verticale muur met water steekt. Spoiler alert! Dit was geen echt verticaal water,  alles is een kwartslag gedraaid. Om het geloofwaardig te maken zijn lichtval en schaduw heel belangrijk. En het wateroppervlak moet een muur lijken. Dat is mijn taak. Het water moet vlak blijven, wel woelen, maar zonder draaikolkjes of kleine belletjes. Dat is best een uitdaging en ik probeer het met plankjes, vinnen en een onderwaterscooter. Uiteindelijk blijkt met twee handen stevig woelen het mooiste en ook het beste te controleren. Net als ik met volle kracht lig te roeren en buiten adem begin te raken, zegt de regisseur: “Ja, dit is mooi, kun je hiermee doorgaan?” Klassiekertje en bedankt…

— Davina Michelle wordt door de ‘watergodin’ naar achteren geblazen. Of eigenlijk… met een touw aan een katrol wordt ze naar achteren getrokken. —

We gaan het water in. Eerst wordt Michelle van achter op de rug en daarna in het gezicht gefilmd. Je draait scenes eigenlijk altijd een voor een en nooit met meerdere camera’s want dan kloppen het licht en de schaduwen niet en komt er van alles in beeld wat buiten beeld moeten blijven.
Vervolgens wordt Michelle door de ‘watergodin’ naar achteren geblazen. Met een touw aan een katrol wordt ze naar achteren getrokken en vinden wij de perfecte hoek en snelheid zodat haar haar en jas mooi wapperen.

Na de lunch is Thekla aan de beurt als watergodin. Zij is echt een topacteur, goed voorbereid, perfectionistisch en ook nog eens super aardig. Het kost haar iets meer moeite om onder water op haar gemak zijn, maar dat is totaal niet af te zien aan het acterenaf. Wat een pro! En dan ook nog eens en passant tijdens het afdalen haar haar goed doen en de puntjes van de jurk goed doen.

De blauwe jurk is ook een dingetje. Niet zozeer de radioactieve randen, die zijn in de nabewerking toegevoegd. Meer de stukken stof die alle kanten op gaan en de draadjes die ervanaf komen. Drie maanden na deze shoot vind ik nog steeds blauwe draadjes in mijn duikset. De draadjes drijven ook regelmatig in beeld, volgende keer toch mijn onderwaterkruimeldief mee.

Visual effects

In deze video zijn veel visual effects toegepast. Dat moet ook wel, want een verticale muur van water vind je niet overal en een godin die vijf keer zo groot is als Davina Michelle is ook lastig te vinden.

Klik op de knop hieronder en kijk hoe laagje voor laagje het beeld wordt aangepast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thekla Reuten (@theklareuten)

1 reactie

  1. Was keigave act. Staat nog op mijn netvlies. Geweldige zangeres ook.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief