Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Snotolf en sepia

Duikreporter Leendert komt met een plan naar de Bergse Diepsluis. Sepia’s spotten en een bezoek aan de snotolf.

Jawel! Ze zijn er weer. of ze in grote aantallen te zien zullen zijn dit voorjaar moeten we nog even afwachten, vorig jaar konden we pas in augustus echt genieten. Waar ik het over heb? De Sepia’s (Sepia officinalis) uiteraard. Ik wilde eerst richting de heuvel van Dreischor maar dit was toch wel verleidelijk. Heb ik gelijk de gelegenheid mijn domeport te testen want daar heb ik laatst een aantal fikse krassen uit zitten polijsten. Hopelijk is er op de foto’s niets meer van te zien. Vandaag ben ik een uur vroeger en er staan 2 auto’s. Eentje is van Lia, die is er kennelijk al in. De andere is van een Belgisch stel. Verder is het druk met vogelaars die op zoek zijn naar de grijze snip. Tja, dat gedrag herken ik wel. Ik zoek de stilte onder water op en houd het simpel: zelfde route als vorige week. Langs platform en stokjes naar de mossels en dan een bezoekje aan onze Snotolf (Cyclopterus lumpus).

20220502_006P5029121-115193

Wie weet heb ik geluk met een Sepia of Pijlinktvis (Loligo vulgaris) onderweg. Dat valt helaas wel een beetje tegen al kom ik de eerste pijlinktvis eieren tegen. Ze lijken al wat langer te hangen dus blijven wachten heeft niet zo veel zin. Op bijna precies hetzelfde punt als vorige week kom ik boven. De snotolf is nog sneller gevonden dan vorige week maar hij heeft er vandaag niet zo’n zin in. Hij hangt apathisch op zijn boeitje en beweegt nauwelijks. De foto’s hadden beter gekund maar we doen het er maar mee.

20220502_020P5029135-115193

20220502_037P5029152-115193

Na 85 minuten sta ik weer bij de trap. Lia is inmiddels het water uit en legt uit waar ik de sepia’s eventueel zou kunnen vinden. Goed dan maar, we maken vandaag 2 duiken op dezelfde plek. Zoals iedereen die hier wel eens komt weet, is het lastig navigeren boven deze licht hellende met schimmel bedekte moddervlakte zonder enig herkenningspunt. Ik zwem pardoes tegen mijn eigen stokjes van vorig jaar aan en zet het kompas op het oosten. Dan zie ik iets bewegen naast me. Het is een Sepia paartje en ze hebben haast. ik probeer ze achterna te zwemmen maar ze verdwijnen in de mist. Er van uitgaande dat ze richting stokjes gaan blijf ik wel doorzwemmen en verdomd, een flink groepje tentjes. Alleen geen Sepia’s. Een beetje om de tentjes heen cirkelend zie ik iets in de verte. Nog meer tentjes. Wie weet zit daar wat. Ik schrik me rot als plotseling een Sepia voor me opduikt uit het niets maar even snel weer verdwijnt. Ik blijf in de buurt rondzwemmen maar er gebeurt niets meer. Een foto heb ik niet kunnen maken helaas. Terug bij de auto spreek ik nog even met Bruno. Janny is nog op zoek en ik zou wel willen weten of zij nog iets is tegengekomen maar het duurt me toch iets te lang en ik pak in en rijd naar huis. Totale duiktijd 150 minuten. Watertemp. 12 graden.

20220502_040P5029155-115193

20220502_046P5029161-115193

1 reactie

  1. Mooie foto’s Leendert

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief