Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Snorkelen

Snorkelen met manatees in Florida

In de winter zakt de temperatuur van het zeewater aan de westkust van Florida onder de 20 graden Celsius. Manatees (of zeekoeien) houden van warmer water en trekken dan ook massaal richting de warmere rivieren van Florida. Joost Boerman reisde ze achterna.

Crystal River

Hoewel je de manatees op veel verschillende plaatsen in Florida kunt zien, is Crystal River the place to be.  De naam zegt het al, het water is hier bijzonder helder. Crystal River bestaat uit een serie bronnen waarbij het water door het kalksteen naar boven komt. Het hele jaar door is de temperatuur 22,2⁰C, ideaal voor de manatees die hier komen om in de winter te overleven.

En nu is het eindelijk zo ver: ook ik ga naar Crystal River om de koude (Nederlandse) winter te overleven! Omdat ik toch in Florida moet zijn, besluit ik er een paar dagen aan vast te plakken om te duiken of freediven. Ik heb nog even getwijfeld tussen duiken met haaien bij Jupiter of snorkelen met de manatees, maar deze laatse leken me toch het meest speciaal. Ik boek een begeleide tour en wil voor de rest van de tijd een kajak huren in de hoop dat ik zelf op ontdekkingstocht kan –  uiteraard met freedivemateriaal en onderwatercamera aan boord.

Als ik in de middag aankom bij Crystal River, huur ik meteen een kajak. De jongens van de kajakverhuur zijn heel aardig, alles ligt klaar en ze tekenen zelfs een kaart voor me zodat ik weet waar k het beste heen kan varen. De eerste manatee zou al vlak voor de steiger gezien zijn! Ik wil naar Three Sisters Springs, omdat daar het water het helderst is – met mooie blauwe en groene kleuren. Ik ben echter nog geen vijf minuten aan het peddelen of ik zie de eerste manatee al grazen in het ondiepe. Rustig laat ik op een afstand mijn ankertje zakken en glijd ik het water in. Voorzichtig zwem ik op het enorme beest af. Hij heeft het veel te druk met zich volvreten om ook maar enige interesse in mij te hebben en ik kan hem rustig bekijken en fotograferen. Na een klein half uurtje met mijn eerste zeekoe ga ik verder op verkenning. Zelfs in de kleine kanalen langs de huizen zie je de manatees onder je kajak door zwemmen.

“Ik wil naar Three Sisters Springs, omdat daar het water het helderst is – met mooie blauwe en groene kleuren.”

Een manatee gaat altijd voor

In Crystal River gelden veel regels, allemaal bedoeld om de dieren te beschermen. Je mag dan ook niet overal met ze zwemmen. In het begin ben ik wel even nerveus over waar ik wel en waar ik niet mag zwemmen, want er wordt streng toezicht gehouden. De manatees gaan altijd voor.

Na een kwartier peddelen langs de mangroves en zoetwaterschildpadden kom ik bij Three Sisters Springs. Hier zijn zoveel zeekoeien dat de toezichthouders hebben besloten dat bezoekers niet welkkom zijn. Jammer voor mij, maar natuurlijk beter voor de dieren. Ik besluit voor de ingang van de Springs te blijven dobberen en te kijken of er zeekoeien in of uit zwemmen. Dat blijkt een goede beslissing! Op het gemakje komt er regelmatig een manatee langs die bij zijn vrienden wil gaan kijken of die het te druk vindt in de Springs. Hoe geweldig is het om deze dieren in de natuur te kunnen waarnemen! Als het donker begint te worden, vraagt een van de toezichthouders of ik nog lang wil blijven. Zij wil inmiddels toch wel graag naar huis. De zon gaat al onder, ik heb het koud en ben moe, maar eigenlijk wil ik nog helemaal niet weg bij deze fantastische dieren. Toch besluit ik met de toezichthouder mee te peddelen naar de rivier. Na het zwemmen met zeker 15 zeekoeien word ik ook nog getrakteerd op een prachtige zonsondergang. En dat is pas dag 1!

“De zon gaat al onder, maar eigenlijk wil ik nog helemaal niet weg bij deze fantastische dieren.”

Vroeg uit de veren

De tweede dag moet ik vroeg uit de veren, want ik word om 6 uur in de ochtend verwacht bij de duikshop voor de georganiseerde tour. Ik heb speciaal voor hen gekozen omdat ze op tijd vertrekken – voordat de drukte begint. Het is vroeg maar dan heb je ook wat. Met een kop koffie kijken we met een klein groepje de introductievideo over omgaan met de manatees. We vetrekken met de boot en rond 7 uur liggen we inderdaad als eerste bij de ingang van een van de Springs. Na een minuut of tien arriveert de volgende boot en vanaf dat moment wordt het steeds drukker. Dat wordt mij een beetje te druk en ik trek me terug in de hoop dat er op mijn plekje een zeekoe voorbijkomt. De mensen zwemmen achter de dieren aan en op het kleine stukje waar de manatees zijn, zie je overal spartelende Amerikanen. Op dat moment begrijp ik waarom sommige mensen tegen de toeristenindustrie rond de manatees zijn. Het is duidelijk dat niet iedereen zich aan de ‘manatee-rules’ houdt. Het is leuk om tijdens de tour de grote groep manatees bij elkaar te zien en ik heb wat foto’s, maar op eigen houtje met de kajak het gebied ontdekken is toch echt leuker.

Buford Springs

Als we rond het middaguur terug bij de duikshop zijn, besluit ik naar Buford Springs te rijden. De manager van de duikshop, Cody, vertelde enthousiast over deze 70 meter diepe kristalheldere bron in een verder moerasachtig gebied. Ik neem lood, een pak en mijn freedivespullen mee en kom een uur later aan in het nationale park. Vanaf de parkeerplaats moet ik nog 10 minuten lopen door de fantastische natuur. Langs het smalle pad zie ik een armadillo (gordeldier). Wat een bizar beest!

Ineens eindigt het pad en sta ik in the middle of nowwhere aan een klein meertje. Er is niemand te bekennen. Ik trek mijn pak aan en ga via het trappetje te water. Toch wel frisjes! Het water is kraakhelder en overal liggen omgevallen bomen. Kleine zwarte visjes komen om me heen zwemmen terwijl ik boven een gat van 70 meter diep dobber. Ik duik naar beneden, maar rond de 14 meter wordt het al aardig donker. Het iss een bewolkte dag en ik ben niet dieper gegaan. Rond de tien meter vind ik wel diep genoeg in deze ruime grot. Ik kan heerlijk fotograferen, maar na anderhalf uur heb ik het wel gehad met de kou. Als ik eruit kom, staat er een familie aan de waterkant. Zij zagen al een zwarte slang zwemmen in het modderige stuk langs de kant. Ineens ben ik blij dat ik eruit ben gegaan…

Nog één keer naar de manatees

De volgende dag moet ik in de middag richting Tampa vertrekken. Dat geeft me nog net de mogelijkheid om naar de manatees te gaan.

Ik kan om 7 uur een kajak ophalen en wil het nog een keer proberen bij Three Sisters Springs, omdat ik de kleuren van het water en de omgeving daar het mooist vind. Deze keer is de Spring geopend. Ik kan mijn geluk niet op en maak de kajak vast aan de kant om vervolgens door het smalle beekje de Spring in te zwemmen. Meteen komen er twee manatees op me af gezwommen. Een moeder met kind, wat een ongelooflijk gezicht! Het is nog erg vroeg en een beetje donker, dus ik moet de instellingen in mijn camera flink aanpassen, maar ik krijg toch het heldere blauwe water op de foto.

Eenmaal in de echte Spring is er maar een andere snorkelaar. Overal zijn manatees aan het grazen en aan het rondhangen. Het water is kraakhelder blauw. Af en toen breekt het wolkendek en heb ik voldoende licht voor scherpe foto’s. Het mooiste moment is wanneer een van de manatees recht op me af zwemt en vlak voor mijn neus naar de oppervlakte komt. Hij blijft me een minuutje aanstaren, neemt een hap lucht en laat zich langzaam naar de bodem zakken om zijn dutje voort te zetten. Dat zijn echt ervaringen om nooit te vergeten!

Tips van Joost

Ben je een ervaren snorkelaar of freediver, dan is zelf op pad gaan met een kajak of sup ontzettend leuk. Ben je niet zo zeker in het water, kies dan voor een begeleide tour, zeker voor de eerste dag. Je krijgt alles goed uitgelegd en ze laten je precies zien hoe alles moet, waar je moet zijn en hoe je met de vriendelijke reuzen om moet gaan.

Iedereen die wil snorkelen met de manatees raad ik aan contact op te nemen met Birds Underwater. Of je een tour boekt of liever op eigen houtje op ontdekkingstocht gaat, is een keuze die je zelf moet maken. Bij deze duikschool helpen ze je graag, wat je ook kiest.

Ik verbleef in Kings Bay Lodge, een fijne plek direct aan het water en vlakbij de duikschool, restaurants en andere activiteiten.

9 reacties

 1. Dat wil ik ook! Leuk verhaal.

  REAGEREN
 2. Wat een fantastisch verhaal. Wat Wat zullen jullie genoten hebben. Prachtige foto’s

  REAGEREN
 3. Ik heb genoten van je verslag Joost ! Mooie foto’s ook 🙂

  REAGEREN
 4. Geweldig! Dit komt op mijn bucketlist.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief