Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Streepjes en stippeltjes – snorkelen bij Mafia Island

Afkoelen. Dat is voor Marloes en Frank de reden om een beetje rond te drijven in Chole Bay bij Mafia Island, Tanzania. Maar dat afkoelen verandert toch echt in een bijzondere snorkelduik.

Streepjes

Een warme dag op Mafia Island. Eigenlijk lopen we alleen het water in om af te koelen. Maar omdat we altijd nieuwsgierig zijn naar wat er onder het wateroppervlak gebeurt, gaat er toch een duikbril mee. Een beetje sloom drijven we in het water – boven een zandbodem met wat zeegras. Daar lijkt niet veel te gebeuren. Maar schijn bedriegt! Ineens zie ik beweging tussen het gras. Een school kleine catfish zwemt druk grazend door het het zeegras, ondertussen over elkaar heen buitelend om als eerste het nieuwe stukje zand te ontdekken. Deze zwart-wit gestreepte beestjes met hun voelsprieten en hun drukke gedrag hebben een hoog schattigheidsgehalte. Ik blijf kijken en dobber langzaam met ze mee. Een platvisje schiet weg langs de rand van het zeegrasveld – even ben ik afgeleid van de school catfish.

catfish lr marloes Otten 160220
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stippeltjes

Tussen de grassprieten zie ik kleine koffervisjes rondzwemmen. Ze proberen zich te verbergen in het groen. Dan ineens wordt mijn aandacht getrokken door een gele vlek. Niet zomaar een gele vlek, maar een met kleine zwarte stippen: het leukste zeepaardje dat ik ooit heb gezien! Ik noem het meteen een polkadot-zeepaardje, al zal het vast een andere officiële naam hebben. Wat een schitterend diertje! Het kijkt op zijn gemak op zich heen en hapt af en toe naar iets wat voor mij niet zichtbaar is. Het diertje is totaal niet onder de indruk van mijn aanwezigheid.

Als ik helemaal enthousiast boven water kom, zijn ze bij het hotel helemaal niet verbaasd. Of eigenlijk wel, omdat ik er maar één gezien heb. Er zitten er blijkbaar nog veel meer! Wij weten wat te doen hebben komende dagen. We moeten op zoek naar de zeepaardjes tot we alle kleuren gezien hebben.

Snorkelen in Chole Bay

Maar eerst gaan we nog met de boot naar één van de snorkelplaatsen in Chole Bay. We gaan met laag water, omdat we dan snorkelend dichter op het rif zitten. Met een getijdenverschil dat wel vier meter kan zijn, kunnen we dan een stuk makkelijker het rif bekijken. Mafia Island staat bekend om de grote formaties harde koralen en de scholen kleine visjes die zich daartussen verschuilen. Zodra we van de boot springen, zien we dat dit klopt. Verschillende koraalsoorten vormen enorme structuren en platen en overal waar je kijkt, schieten kleine visjes heen en weer. Een groepje blauwachtige visjes duikt op uit het ene koraal, terwijl een school zilver met roze visjes zich van ons niets aantrekt en rustig rondzwemt. Patronen met streepjes en stippeltjes te over hier in Chole Bay.

Topfit

Het is opvallend hoe gezond het koraal is! Nergens zien we afgebroken stukken of witte vlekken als gevolg van coralbleaching. Deze koralen zijn groot en gezond, een schitterend gezicht. Al snel ontdekken we verschillende anemonen met niet alleen de klassieke Nemo clownvis, maar ook andere soorten anemoonvissen. Als de waterbeweging een anemoon laat golven, blijkt de zijkant knalrood te zijn. Onze gids wijst garnalen en zelfs kleine naaktslakken aan, terwijl wij nog in de ban zijn van de anemoonvissen. Als je goed kijkt, blijkt er veel meer leven tussen de koralen te zitten dan je op het eerste gezicht denkt!

Na de tweede keer snorkelen klimmen we weer aan boord. We trekken onze vinnen uit en ploffen neer. Met vereende krachten hijsen de kapitein en gidsen het zeil en op het gemak zeilen we terug naar het strand. Helemaal in stijl! Met een beker thee, bananen en kokosblokjes kunnen we onderweg onze energie weer aanvullen. Straks nog eens op zoek naar de zeepaardjes bij het strand?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_8858 zeil Mafia Diving, Marloes

Mafia Island algemeen

Bij Mafia Island vinden vrijwel alle snorkelactiviteiten plaats in de Chole Bay aan de zuidoostkant van het eiland. Diverse snorkelplaatsen zijn met de boot bereikbaar en er worden dagelijks trips aangeboden. Maar ook langs de kant valt er veel te ontdekken – geen koraal, maar wel zeegrasvelden en mangroven, die beide weer hele andere soorten onderwaterleven aantrekken. Bovendien kun je aan de westkant van het eiland – in de periode van eind september tot eind februari – snorkelen met de walvishaaien die op het vele plankton in de Mafia Channel af komen. Garanties worden er niet gegeven, maar de kans dat je de walvishaaien hier ziet, is wél heel groot.

Tips voor snorkelen op Mafia Island

 • Het beste moment om te snorkelen op het koraalrif is bij laag water. Dan zit je dichter op het rif en kun je alles beter zien.
 • Slaap je graag uit in je vakantie? Informeer dan vooraf naar de getijden tijdens je vakantie. De starttijden van de trips zijn afhankelijk van het tij en kunnen variëren van 6 uur tot 11 uur in de ochtend. De starttijd schuift elke dag ongeveer een uur op, dus het kan zijn dat je in een periode van vroeg snorkelen zit.
 • Wil je ook snorkelen met de walvishaaien? Plan je reis dan tussen eind september en eind februari. In deze periode zijn de walvishaaien aan de westkust van Mafia.
 • Wil je echt veel zien? Neem dan een waterdichte zaklamp mee. Dit brengt de kleur terug in het koraal en laat zien wat er in de holletjes en schaduwen zit.
 • Neem een waterdichte tas mee aan boord als je gaat snorkelen vanaf de boot. Ga ervan uit dat alles wat je meeneemt aan boord, nat wordt.
 • Houd bij snorkelen vanaf de kant rekening met de stroming, kijk af en toe op om je positie ten opzichte van de kant te controleren.
 • Smeer je heel goed in met (koraalvriendelijke) zonnebrand of draag een UV-werend shirt. De zon is genadeloos zo dicht bij de evenaar.

Praktisch

Marloes en Frank snorkelden met Mafia Island Diving, dat dagelijks snorkeltrips aanbiedt. De starttijd wordt bepaald door het tij en dat kan variëren van 6 tot 11 uur in de ochtend. Op de boot zijn vers fruit, kokos, koffie, thee en water beschikbaar.

Mafia Island Diving ligt aan het strand bij Mafia Island Lodge in Utende, direct aan de Chole Bay. De Lodge heeft 30 kamers, allemaal met eigen veranda aan de tuin, een restaurant en lounge area met wifi.

Met dank aan Mafia Island Lodge en Mafia Island Diving.

2 reacties

 1. Marloes ik heb hier, tijdens het lezen, heerlijk met je mee gesnorkeld. Wat een paradijselijk verhaal. Nog nooit heb of beter gezegd “had” ik gehoord van dit Maffia eiland. Natuurlijk ga ik nu verder op internet zoeken naar verdere informatie over dit eiland. dankjewel voor dit geweldige verhaal en de prachtige foto’s. Duikmuisje

  REAGEREN
 2. Mafia eiland bedoelde ik 😂

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief