Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Snorkelen / Snorkelen in eigen land

Snorkelen in Zeeland – wat kun je zien?

Weet je dat je erg leuk kunt snorkelen in Zeeland? In het zoute water is er heel veel te zien.

Nederland is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je op snorkelvakantie wilt. Maar Zeeland biedt heel veel variatie in onderwaterleven en snorkelplaatsen. Je vindt er het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Hier kun je eindeloos snorkelen, zowel langs de kant als vanaf de boot of rond een van de vele eilandjes. Hetzelfde geldt voor het Veerse Meer. In de Oosterschelde moet je rekening houden met stroming – daar heb je meer ervaring voor nodig.

Bescherming

Met een watertemperatuur van rond de 20 graden Celsius in de zomer hoef je niet bang te zijn voor de kou. Een shorty is dan genoeg. Houd er wel rekening mee dat er veel scherpe stenen en schelpen op de bodem liggen. Neopreen schoenen en stevige snorkelvinnen zijn daarom een must. Op blote voeten het water in lopen raden we ten zeerste af!

Kreeft

In de Zeeuwse wateren mag er alleen in een bepaalde periode in het voorjaar op kreeft gevist worden door de vissers. Zo blijft de populatie stabiel en kunnen kreeften zich rustig voortplanten. Omdat kreeften vooral ’s nachts jagen en daarvoor hun schuilplaatsen verlaten, zul je overdag goed moeten speuren om er een te vinden. Het eerste wat je ziet, zijn twee lange roodbruine sprieten die tussen de stenen uitsteken. Kreeften zoeken overdag namelijk graag de beschutting van een holletje tussen de stenen op. De grootste kans dat je een exemplaar vindt, is dan ook in de buurt van dijken, strekdammen en andere plaatsen waar stenen en oesters onder water liggen.

Garnalen

Er zijn in het Zeeuwse water verschillende soorten garnalen te vinden, waarvan sommige soorten wel 10 cm groot kunnen worden. In tegenstelling tot de roze garnalen uit de garnalencocktail zijn de Zeeuwse veelal transparant. Pas als je ze van dichtbij bekijkt, zie je de bijzondere kleurpatronen op het rugschild en de kop. Je vindt garnalen op de zandbodem (vooral de grijzige, transparante gewone garnalen), waar ze zich proberen te verbergen in het zand en op wieren en stenen. De garnalen op de wieren en stenen zijn vooral de grotere soorten steurgarnalen. Als je dichtbij komt of er naar wijst, springen ze ineens achteruit. Als het water warmer wordt, zijn er soms hele scholen kleinere garnalen te zien rond steigers en in het ondiepe water.

Anjelieren en sponzen

Sponzen geven het onderwaterlandschap van Zeeland kleur. Er zijn veel verschillende soorten te vinden – van de lichte sponzen die bijna wit zijn, tot felgele en oranje sponzen. Sponzen hebben ook verschillende groeivormen, waardoor je ze misschien niet direct herkent als spons. Sommige soorten groeien als een laag over stenen en oesters heen, terwijl andere als losse eenheden groeien. Ze hebben echter met elkaar gemeen dat ze op een harde ondergrond groeien, hoewel dat ook een steen of schelp kan zijn die onder het zand ligt.
Anjelieren zijn een soort bloemdieren, anemonen. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, zijn anjelieren geen planten maar dieren! Sommige exemplaren kunnen wel 20 cm groot worden en variëren in kleur van wit tot zalmroze. Anjelieren staan altijd met de voet vast op een harde ondergrond.

Wieren

Wier lijkt misschien niet het meest interessante dat je kunt zien tijdens het snorkelen, maar juist in dit wier verschuilen heel veel kleine diertjes zich. Van jonge visjes tot garnalen, van alles vindt bescherming in de verschillende wiersoorten.
Vooral in de zomer vind je in ondiep water soms wier dat tot de oppervlakte reikt. Een andere groeivorm is de zeesla, die als een soort grote bladeren de bodem bedekt. Ook hierin verschuilen vaak krabben en garnalen zich.

Tip!

Wil je liever onder begeleiding snorkelen? Dat kan! Duikcentrum De Witte Boulevard organiseert in de zomer snorkeltrips per boot. Heel leuk! Klik voor meer informatie en aanmelden.

Mosselen aan lijn Marloes Otten

Mosselen

Mosselen zijn in Zeeland niet alleen in de restaurants te vinden, maar zeker ook onder water! Ze groeien altijd in groepen op een verharde ondergrond, zoals steigerpalen, ankerkettingen of op stenen. Als je de mosselen van dichtbij bekijkt, zul je zien dat de kleinere schelpen prachtige lijnen en kleuren hebben. De grotere schelpen worden dikker en harder waarbij deze kleuren vaak verdwijnen. Maar dan is juist het weekdier zelf goed te zien. Een mossel eet door water te filteren en de voedingsstoffen uit het water te halen. Hiervoor staat de schelp een beetje open en is de ‘baard’ zichtbaar. Dit is het geschulpte deel dat mooie kleuren en vormen kan hebben. Raak je een mossel aan, dan zal de schelp zich sluiten.

Zeester

Zeesterren zijn prachtige dieren om te zien. Bekijk ze maar eens goed van dichtbij. Dan zul je zien dat de huid van een zeester heel veel bobbeltjes heeft en ze om te lopen kleine tentakels met zuignapjes gebruiken. En wist je dat een zeester om te eten zijn hele maag naar buiten brengt? Als je een zeester ziet die al zijn armen om een schelp heen heeft geslagen en deze stevig vast houdt, is deze niet bang om weg te drijven, maar even aan het lunchen. Met zijn sterke armen heeft hij de schelp open getrokken om vervolgens zijn maag in de schelp te pompen om de zachte binnenkant op te kunnen eten.

Krabben

Hoewel je het vaak niet meteen doorhebt, zijn er veel verschillende soorten krabben te zien in Zeeland. De meest herkenbare is de strandkrab. Dit zijn de krabben die je vaak ziet tijdens het snorkelen. Je vindt ze vooral op de zandbodem en ze lopen vrijwel altijd zijwaarts. Zie je een kleinere krab in het wier of tussen de stenen? Kijk dan eens goed naar de achterpootjes. Dan zul je zien dat die vaak afgeplat zijn als een soort peddels. Dit zijn zwemkrabben – zij gebruiken die pootjes als een soort roeispanen om te kunnen zwemmen.

— Snorkelen in Zeeland is écht leuk! Er is zo enorm veel te zien en er is zoveel kleur onder water… —

Anemonen

Verschillende kleuren, verschillende maten en veel verschillende soorten: ook in Zeeland zijn er allerlei anemonen te zien. Van de slibanemonen, waarvan je alleen de bovenkant in het zand kunt zien, tot de weduweroosjes waarvan je ook de zuil kunt zien: het zijn prachtige, tere wezens die je in alle mogelijke kleuren kunt tegenkomen.

Platvis

Platvissen zijn moeilijk te vinden, omdat ze zich ontzettend goed kunnen camoufleren. Ze liggen doodstil op de zandbodem, soms zelfs een beetje onder het zand, en door hun kleur zijn ze bijna niet zichtbaar op deze bodem. Vaak zie je ze pas als je -volgens hen – te dichtbij komt en ze ineens hard weg zwemmen.  Juist door deze beweging vallen ze op.

Tip!

Meer weten over snorkelen (en duiken) in Zeeland. In de Duikgids Zeeland vind je allerlei informatie en weetjes, ook over het onderwaterleven. De Duikgids is te koop bij duikspeciaalzaken en in de webshop.

Vis

Er leven heel veel verschillende vissen in Zeeland. Van hele grote tot hele kleine. Als snorkelaar zie je vaak alleen de wat kleinere vissen die op de bodem leven. De grotere, vrij zwemmende vissen hebben jou namelijk al veel eerder in de gaten dan jij hen en zullen ervoor zorgen dat ze bij je uit de buurt blijven. Op de zandbodem vind je zandgrondels en zwarte grondels. En tussen de wieren en rotsen soms blonde grondels met mooie felblauwe stippen op de zijkant. Zie je een soort bruin slangetje met beige vlekken? Dat is geen slang maar ook een vis, een botervisje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief