Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Reizen / Snorkelen / Snorkelen op reis

Snorkelbestemmingen in Europa

In Europa kun je schitterend snorkelen! De diversiteit in onderwaterleven en snorkelplaatsen is enorm. Wij hebben een paar mooie bestemmingen voor je.

Griekse eilanden

Als je weet dat Griekenland uit meer dan 6000 eilanden bestaat, zal het je niet verbazen dat er ook mooie snorkelplaatsen te vinden zijn. Elk eiland is weer anders. Zo vind je rond Zakynthos de bekende onechte karetschildpadden (Caretta caretta), die zo gewend zijn aan snorkelaars dat ze zich rustig laten bewonderen. Ook bij Kreta kun je schildpadden tegenkomen en in de rotswanden verbergen grotere vissen soms in grotjes. Aan de zuidkust van Kos stijgen uit de bodem luchtbellen op – deze komen vrij door vulkanische activiteit. Hier vind je ook veel verschillende vissoorten. Korfoe staat bekend om de vele baaitjes en grotten die je er snorkelend kunt verkennen. Het Tsamadou strand op Samos heeft werkelijk kristalheldere water.
Griekenland heeft dus voor iedere snorkelaar een eiland naar wens.

Portugal

In Portugal is met name de zuidkust ten westen van Faro heel geschikt om te snorkelen. Hier vind je rotsachtige, vaak beschutte baaien. De beste snorkelperiode is van juni tot oktober. Het weer is dan goed en het zeewater heeft een aangename temperatuur. Als je langer wilt snorkelen, trek dan een shorty aan. Het meeste zie je langs de rotswanden. Let wel op het tij: er kan op sommige plaatsen enkele meters verschil tussen eb en vloed zitten – houd er rekening mee want je moet het water in, maar ook weer uit! Op veel plaatsen kun je vanaf een strandje het water in lopen.
Je ziet hier verschillende soorten vissen, anemonen, zeesterren, kreeften, krabben, murenes, octopussen, zeenaaktslakken en soms zelfs schildpadden. De beste snorkelplaatsen met toegang vanaf het strand zijn onder andere Praia da Infanta in Ferragudo, Praia do Paraíso, Praia do Carvalho en Praia do Vale Covo in Carvoeiro, Praia da Mesquita en Praia da Marinha in Lagoa en Praia de Albandeira en Praia das Fontainhas in Porches, Praia da Balbina, Praia da Maré das Porcas en Praia de São Rafael in Albufeira.

Tenerife

Het zuiden van Tenerife is ideaal voor snorkelen. Het klimaat is er warm, de zon schijnt, de stranden zijn veilig en de zee is relatief rustig. Er is altijd wel een plek te vinden waar je zonder problemen het water in en uit kunt gaan. In de zomer is de gemiddelde watertemperatuur 23 graden. Maar ook in de winter is het zeewater nog tussen de 17 en 20 graden Celsius warm. Tenerife is gevormd door vulkaanuitbarstingen en het onderwaterlandschap is dan ook grillig en uniek. Er zijn rotswanden, grotjes en overhangen waar het onderwaterleven kan schuilen. Je ziet er onder andere anemonen, roggen, slakken, schildpadden, krabben, octopussen, sponzen en vele soorten vissen. Ook fijn: het zicht is hier meestal vrij goed! Abades, Montaña Amarilla, Alcala, Los Gigantes en Los Christianos zijn populaire snorkelplaatsen op het eiland.

Sardinië

Langs de hele kustlijn van Sardinië kun je prachtig snorkelen. Witte stranden en baaien met hoge rotswanden nodigen je uit om de onderwaterwereld te verkennen. Onder water vind je grillige rotsformaties, grotten en overhangen, verschillende soorten vis, zee-egels, krabben en wieren.
Bekende snorkelplaatsen zijn:
Cala Brandinchi – een strand in het noordoosten van Sardinië. Het duurt lang voordat het te diep wordt om te staan: een ideale snorkelplaats.
Orisei – een sfeervol dorpje aan de oostkust. Hier snorkel je in turkoois water langs krijtstenen kliffen.
Blue Marino Caves – deze grote onderwatergrot vol stalagmieten, stalactieten en grote rotsblokken is niet vanaf de kant bereikbaar, maar er worden verschillende boottochten aangeboden.
Cala Goloritze – een strand in het oosten van Sardinië.
La Maddalena Archipel – een sprookjesachtige eilandgroep in het noorden van het eiland waar je kunt snorkelen tussen de granietrotsen. Veel vis!
San Teodoro – een dorpje in het noordoosten van Sardinië.

Zeeland

Je zou het misschien niet verwachten, maar ons eigen Zeeland hoort zeker thuis in het rijtje van mooie snorkelbestemmingen in Europa! Nu moet je wel een echte die-hard zijn om in de winter in het Zeeuwse water te gaan snorkelen, maar weet je dat in de zomer de watertemperatuur zeker 20 graden Celsius is? En dat is een aangename temperatuur.
Het Grevelingenmeer en Veerse Meer zijn het meest geschikt om te snorkelen omdat hier geen stroming staat. Jong en oud kunnen snorkelen. De mooiste plaatsen bevinden zich langs steenachtige dijken. Hier vind je zowel het onderwaterleven dat zich graag tussen de stenen verstopt, als de dieren die graag op een zandbodem leven. Anemonen, krabben en verschillende soorten vissen ga je gegarandeerd zien, maar voor kreeften, zeesterren en zee-egels heb je ook niet veel geluk nodig. Weet je dat er zelfs inktvissen en zeepaardjes in het Zeeuwse water voorkomen?
Mooie snorkelplaatsen in het Grevelingenmeer zijn bijvoorbeeld Kerkweg Den Osse, Scharendijke, Bommenede, de Kijkuit, Dreischor. Bij het Veerse Meer zijn Wolphaartsdijk, Kamperland, Kortgene en Geersdijk zeer de moeite waard.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief