Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Snoeke Zoeke

IJsduiken worden dit weekend veel gemaakt, maar Sander gaat met buddy Nancy op pad voor iets anders. Ze gaan “snoeke zoeke”. Lees zijn verhaal en bekijk de foto’s!


Datum: 21-1-2017
Duiklocatie: Haarlemmermeerse Bos

duikreport-call-to-action-350x85

20170127_SandervanderHeijden_1-46165

De meeste wateren zijn dichtgevroren. Sinds jaren kan de specialty “IJSduiken” weer gegeven worden dit weekend. Daar gaan wij niet voor! Het zonnetje schijnt. Het grasveld is hard bevroren. De bomen zijn wit van de rijp. Haarlemmermeerse bos. De plas is helemaal ijsvrij. Tussen het riet een vliesje ijs. Het water helder. We gaan ervoor: Snoeke Zoeke!

Het water zal fris zijn. Met dikke onderkleding aan, trekken we onze droogpakken aan. Het past allemaal nog net! 😉
Ondertussen vult de parkeerplaats zich langzaam met mededuikers en clubs die nog een nieuwjaars duik gaan doen. Sommigen in natpak, brrrrr. Het wordt tijd om voort te maken en richting waterkant te gaan. Even is het fris, heel fris! Het koude water prikt in mijn gezicht. Even doorbijten. De camera wordt in stelling gebracht. Flitsarmen worden uitgevouwen. Een paar meter dieper maken we wat testshots. De instellingen van de camera staan nu goed, we kunnen op pad. Snoeke Zoeke!

20170127_SandervanderHeijden_2-46165

De zon schijnt, de lucht is blauw, de bomen zijn nog wit. (Tokina fisheye 11mm, 1/80 sec, f5,6, ISO 250)

Langzaam dalen we verder af. Tegelijkertijd wordt het donkerder. Met ongeveer 6-8 meter zicht op diepte hebben we niet te klagen. Her en der doemen de bekende grote blokken op vanaf de bodem. Het onderwaterlandschap is hier altijd boeiend. Rond elk blok checken we of er leven is. Kreeftjes, paling, baars, snoekbaars, snoek of misschien wel meerval. Het is hier allemaal geen uitzondering. Helaas nog niets te zien.

Dan wordt het nog donkerder. Een teken dat we onder het paviljoen komen. De eerste betonnen palen doemen op. Ja! Daar! Langzaam zwemt de eerste snoek van vandaag voor mij uit. Het koude water maakt de vis traag. Geen goede positie voor een foto, zo vanaf de staart. M’n buddy zwemt rechts om de snoek heen. Als de vis keert, hebben we beiden een fotomomentje tot de vis tussen ons door zwemt en langzaam de diepte opzoekt. We laten m en zoeke verder . . .

20170127_SandervanderHeijden_3-46165

Buddy plaatje (Tokina fisheye 11mm, 1/80 sec, f5,6, ISO 250)

Langzaam zwemmen we voort en schieten we wat foto’s van elkaar. Naarmate we weer ondieper zwemmen, is een geweldig lichtspel te zien van de zonnestralen die prachtig door het wateroppervlak breken. Helaas geen onderwerpen die in het plaatje passen, maar dit doet je de koude weer even vergeten. In combinatie met het uitstekende zicht is het prachtig duiken!

Ja! Daar is nummer twee! In de verte steekt er een staart uit het riet. De kenmerkende gestreepte snoeke staart. Met z’n kop in het riet en z’n staart naar ons toe, is dit weer geen ideale positie voor een mooie plaat. Dan maar van dit gebrek gebruik maken en eens wat anders proberen. De vis blijft onbeweeglijk hangen als ik er ruim omheen zwem. Vanaf de andere kant schiet ik wat foto’s door het riet heen. Weer eens wat anders, ziet er best aardig uit.

Deze snoek laat ik voor wat het is. Nancy maakt nog wat foto’s terwijl ik even verderop kijk. Niks meer te zien. Ruim een half uur zijn we nu onderweg. Vanwege het toch wel frisse water, besluiten we rechtsomkeert te gaan.

20170127_SandervanderHeijden_4-46165

Snoek even anders (Tokina fisheye 14mm, 1/80 sec, f5,6, ISO 250)

Ja! Nancy wijst de volgende snoek aan. Deze staat prachtig in positie met de staart in het riet en de kop naar voren. Rustig benaderd Nancy de vis en schiet haar foto’s. De vis blijft onbeweeglijk hangen. Langzaam benader ik de vis en schiet af en toe een foto van afstand, zodat de vis niet plotseling schrikt van de flits dichtbij. Eenmaal dichtbij check ik nog eens de instellingen en geschoten foto’s. Ziet er goed uit, niks meer aan doen! Langzaam ga ik achteruit om de vis niet te verstoren. De snoek blijft als een standbeeld “staan” op zijn plek in de rietkraag. Prachtig in het zonnetje. Wij gaan de duik afsluiten. Terug onder het paviljoen door. De snoek hier laat zich niet meer zien. Na een klein uurtje komen we voldaan weer boven. Het was weer prachtig duiken!

20170127_SandervanderHeijden_5-46165

Perfect Snoeke plaatje? (Tokina fisheye 15mm, 1/80 sec, f5,6, ISO 160)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief