Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Snelle afname koraalduivels op Saba Bank

De populatie koraalduivels in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan is snel kleiner geworden, zo blijkt uit onderzoek.

Dit is gebleken uit onderzoek door de Saba Bank Management Unit en Wageningen University and Research. De lokale populatiecrash zou erop kunnen wijzen dat koraalduivels het laatste stadium van hun invasie in dit gebied bereiken.

De koraalduivel, die oorspronkelijk uit de Indo-Stille Oceaan komt, deed ruim 30 jaar geleden zijn intrede in de westelijke Atlantische Oceaan. Sindsdien heef de vis zich steeds verder verspreid over het Caribisch gebied en komt hij nu tot in het zuiden van Brazilië voor. Hoewel de populaties zich snel leken uit te breiden, vlakken de aantallen zich op verschillende locaties af. Veel experts geloven dat de populaties zich in het Caribisch gebied zullen stabiliseren of verder zullen afnemen.

Crash

Tijdens een recent onderzoek werden koraalduivels die gevangen zaten in kooien voor kreeft en roodbaars (snapper), op de Saba Bank geregistreerd. Dit is de derde keer dat wetenschappers de populaties zien ‘crashen’ – de eerste keer gebeurde dit in 2012 rond de Bahama’s, de tweede keer in 2020, naar men vermoedt vanwege een hoog aantal huidlaesies, in de Golf van Mexico. Interessant genoeg vertoonde geen van de koraalduivels die op de Sababank werden gevangen, tekenen van huidlaesies, waardoor experts onzeker zijn over de oorzaak van de plotselinge afname van de populatie.

Laatste stadium

Er zijn 27 exotische mariene soorten geregistreerd in het Nederlands-Caribisch gebied. Onderzoeken zoals deze geven lokale overheden en parkbeheerorganisaties een beter inzicht in de kwetsbaarheid van lokale riffen. Het lijkt erop dat koraalduivels nu het laatste stadium van hun invasie hebben bereikt. Hopelijk zullen lokale roofdieren snel resistentie ontwikkelen tegen het gif van de koraalduivel, waardoor de koraalduivels zal worden geïntegreerd in het lokale voedselweb.

Bron: DCNA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief