Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Skelet opgedoken bij 2000 jaar oud scheepwrak

Archeologen hebben een menselijk skelet gevonden vlak bij een meer dan 2000 jaar oud scheepswrak in Athene.

antikythera-wrakduikersDe botstukken zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven. Aangetroffen zijn onder meer een stuk schedel met drie tanden, twee dijbenen, verscheidene ribben en delen van de armen, zo blijkt uit een artikel in het tijdschrift Nature.

Die zijn volgens de Deense geneticus Hannes Schroeder, expert op het gebied van eeuwenoud DNA, afkomstig van één persoon, een jonge man. Schroeder heeft begrepen dat ook de rotsbenen tot het opgedoken materiaal behoren. Dat zijn skeletdelen uit de buurt van het oor waar DNA de tand des tijds het best doorstaat.

skelet_antikythera_wrakHet wrak van de Antikythera is beroemd omdat het met een ‘analoge computer‘ verreweg het technisch meest geavanceerde product uit de oudheid aan boord had. Het apparaat met bronzen tandwielen werd gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen uit te voeren, om bijvoorbeeld zonsverduisteringen op de kalender te kunnen zetten. Het wrak zelfs werd voor het eerst door sponsduikers ontdekt rond het jaar 1900. Eind augustus 2016 werd het skelet gevonden tijdens onderzoek door een team onder leiding van Brendan Foley, een onderwaterarcheoloog van het Woods Hole Oceanographic Institution in Massachusetts (VS).

Antikythera_mechanismeLees ook:
Duikers onderzoeken vindplaats oudste computer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief