Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Skelet gevonden, identiteit nog niet bevestigd

Een duik in het Haarlemmermeerse Bos levert een vondst op… van een skelet. Mysterieus? Hoe en wat vertelt Sander van der Heijden in zijn duikreport.


Datum: 18-2-2017
Duiklocatie: Haarlemmermeerse Bos

duikreport-call-to-action-350x85

Wat een mooie duik moest worden, kreeg toch een vreemde wending.
Als één van de weinige duikers gingen we de betreffende zaterdag een duikje wagen in het, mistige, Haarlemmermeerse bos. Hopend op wat onderwaterleven in het nog erg koude water.

Haarlemmermeerse bos

We gaan te water bij het strandje en zwemmen rechtuit, waar we al snel op 8 meter diepte zitten. Iets naar links ligt de bestelwagen. Normaal gesproken is de auto “bevolkt” door een grote snoek, maar deze keer zitten er alleen wat kleine baarsjes in. We maken voor de fun wat groothoek foto’s van de auto en peddelen daarna rustig verder op dezelfde diepte.

Bestelwagen & duikster (Tokina fisheye 12mm, 1/30 sec, f6,3, ISO 640)

We speuren naar leven en tegelijkertijd genieten we van het bijzondere onderwaterlandschap wat deze plas biedt. De karakteristieke kleiblokken steken her en der uit de bodem. Achter elk blok kan wat verborgen zitten…of ook weer niet.

Karakteristieke kleiblokken (Tokina fisheye 10mm, 1/30 sec, f6.3, ISO 640)

Koud is het wel, na een half uurtje begin ik toch wel wat koude handen te krijgen. Ondertussen merk ik dat Nancy wat gevonden heeft in het zand. Rustig keer ik om en zwem ik een stukje terug om te kijken wat er op de bodem te zien is. Als ik goed kijk zie ik het: een schedel en diverse botten! Allemaal op de bodem gelegen, nog alsof het aan elkaar zit. Een compleet skelet met alles erop en eraan. Vlees is er niet meer te zien, maar er zitten nog diverse onderwaterbeestjes op de gewrichten, waarschijnlijk de laatste restjes vlees weg te eten. Bizar! We maken wat foto’s (wat niet meevalt met de fisheye lens) en laten het skelet verder intact liggen. De identiteit is nog steeds niet bevestigd, maar wij hebben sterke vermoedens dat dit de overblijfselen van Kermit zijn!

Skelet, identiteit nog niet bevestigd…

Bijgekomen van de “schrik”, duiken we nog een klein stukje verder op dezelfde diepte. Iets verderop gaan we via het ondiepe deel terug. Hier treffen we nog een mooie snoek aan. Na eventjes poseren in het riet, zwemt de vis tussen ons door de diepte in. Na bijna een uur duiktijd verlaten we het water. De watertemperatuur van 2-3C is toch wel erg laag! Bij de auto beginnen de handen en voeten hevig te tintelen! Enige tijd later zijn we weer redelijk opgewarmd. Voordat we op huis aan gaan, genieten we nog wan een beker thee met een lekkere koek.

Het skelet kan bijgeschreven worden op de lijst: bijzonder waarnemingen!

Snoek & buddy (Tokina fisheye 17mm, 1/50 sec, f8, ISO 320)

Dit bericht delen

Sander van der Heijden

Water trekt mij enorm! In 1998 ben ik een duikopleiding gestart bij duikvereniging OSV ORCA (Alkmaar). De "oude" opleiding voor de kenners. Bikkelen, het was niet gemakkelijk. Met duiken in zoet en zout water, alles in Nederland. Vele jaren later komen daar buitenlandse duikbestemmingen bij. En daarbij de eerste camera, een minolta met onderwaterhuis(je). Prachtige foto's vond ik toen. Vanaf dat moment is een hobby binnen een hobby gaan groeien: fotografie. Van Minolta naar sealife DC 500 naar Canon Powershot G9 en G10. Dan een externe flitser toegevoegd. De foto's worden stapsgewijs beter. Na de G10 een upgrade naar Nikon 7100 met 2 flitser. Foto's blijven verbeteren en vooral veel plezier hebben tijdens het duiken is nu mijn doel. En daar geniet ik elkee keer weer van! En hopelijk genieten jullie mee met mijn artikelen en foto's!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *