Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Sidderalen bespringen roofdieren vanuit het water

Sidderalen blijken hun natuurlijke vijanden te kunnen bespringen vanuit het water.
De zoetwatervissen die stroomstoten produceren om hun weg te vinden in het water, kunnen ongeveer de helft van hun lichaam uit het water tillen om een roofdier aan te vallen waardoor ze zich bedreigd voelen. Bij deze sprongen geven de dieren hun slachtoffer een elektrische schok die veel sterker is dan de schokjes die ze normaal gesproken opwekken. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Netten
De wetenschappers van de Vanderbilt University in Nashville ontdekten het sprongvermogen van sidderalen bij toeval toen ze de dieren bestudeerden in een laboratorium. Steeds wanneer de biologen de vissen vingen voor een lichamelijk onderzoek, sprongen de dieren omhoog tegen het metalen net waarmee ze werden opgevist. Daarbij gaven ze fikse stroomstoten af.

Om te testen of sidderalen op die manier ook dieren aanvallen, besloot hoofdonderzoeker Kenneth Catania de vissen in zijn laboratorium lastig te vallen met een plastic krokodil en een plastic mensenarm. Beide objecten werden door de sidderalen geëlektrocuteerd (zie onderstaand filmpje). Bij al die aanvallen kwamen de dieren gedeeltelijk omhoog uit het water.

Elektriciteit
Bij hun sprongen duwden de vissen het elektrische orgaan in hun hals steeds tegen de krokodil of de neparm. Het waren dus bewuste aanvallen, concludeert Catania op nieuwssite New Scientist. “Ze gebruikten hun kin duidelijk om contact te maken met het object dat ze als hun vijand zagen.”

De dieren wekten ook nog eens extra elektriciteit op met hun sprong. Hoe hoger ze uit het water kwamen, hoe groter de schok was die aan de proefobjecten gaven. Sommige vissen produceerden een schok van 300 volt.

Paarden
De ontdekkingsreiziger Alexander Von Humboldt schreef 200 jaar geleden al dat zijn paarden in het Amazonegebied waren aangevallen door sidderalen, maar veel wetenschappers namen dat verhaal niet serieus. Waarschijnlijk zit er toch een kern van waarheid in de anekdote.

Catania vermoedt dat sidderalen hun sprongkracht hebben ontwikkeld als verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. De vissen leven in de Amazone. In het droge seizoen staat in sommige delen van die rivier maar een klein laagje water en zijn de dieren dus een gemakkelijke prooi voor wilde katten of andere landdieren.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief