Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Serpent doet stof opwaaien

Het verhaal over de foute duik op de Serpent heeft het nodige stof doen opwaaien en ook heftige reacties en verhalen opgeleverd. Maar wat is de stand van zaken nu?

De reacties op het verhaal van Annet van Aarsen over haar slechte duik op Le Serpent waren op z’n zachtst gezegd fel. Ervaren duikers die het wrak met hand en tand verdedigen, anderen die reageren met ‘dom’ en ‘opblazen die hap’, en verhalen van duikers die zich in het verhaal van Annet herkennen.

Voor ons aanleiding om een rondje te maken langs enkele partijen die een rol spelen of speelden bij het wrak.

Staatsbosbeheer: «Alle opties open»

Natuurlijk, ook Staatsbosbeheer is geschrokken van het duikongeval dat in mei twee duikers het leven kostte, vertelt persvoorlichter Joke Bijl. Sinds januari 2018 is Staatsbosbeheer – de beheerder van het groene erfgoed in ons land- de beheerder. Met wrakken hebben zij vóór januari nog nooit te maken gehad.

Sinds het dubbele dodelijke ongeval is de Serpent en met name de veiligheid onderwerp van gesprek binnen Staatsbosbeheer. Maar het is niet zo dat de organisatie het wrak nu overweegt te sluiten, zoals een Zeeuwse krant vorige week kopte. «We houden alle opties open, vertelt Joke. «Voor Staatsbosbeheer is het beheer van wrakken onder water nieuw. Wij zullen dan ook in gesprek gaan met partijen die bij het wrak betrokken zijn, en specialisten op dit gebied.»

Henk van Ielen: «Sensatieverhaal»

De persoon die misschien wel het meest op het wrak heeft gedoken (zo’n 500 keer!) is Henk van Ielen, eigenaar van Duikcentrum De Kabbelaar, die ook de staat van het wrak in de gaten houdt. Indien reparaties nodig zijn, maakt hij daar melding van bij Staatsbosbeheer.

«Het wrak is volkomen veilig als je je aan de regels houdt. Op het informatiebord boven aan de dijk staat dat je alleen binnen de brevetdoelstellingen van je organisatie moet duiken en ook dat een reel verplicht is. Dit laatste staat ook op de site en in de app van Duikersgids, en niet te vergeten op de site van Le Serpent.» De maquette in het duikcentrum geeft een goed beeld van het wrak. Het verhaal van Annet is zijn ogen «opgeblazen als een sensatieverhaal».

Voorstander van sluiten is hij zeker niet: «De aangedragen oplossingen zoals: dichtgooien, opblazen enz. zijn van mensen die zichzelf alleen maar belangrijk vinden. Andere veiligheidslijnen? Waarom? Het wrak ligt er nu 8 jaar en dit is het eerste ongeval – plan je duik en duik je plan.» Overigens had Henk zelf graag een lijn in het achterschip gezien. «Maar er zijn genoeg TEC-duikers die weer evenveel argumenten tegen een lijn hebben.»

Foto: Karin Brussaard

Zelf reparaties uitvoeren mag niet van de Arbeidsinspectie. Er moet een beroepsduiker worden ingehuurd – kostbaar. «Maar als ik een onvolkomenheid rapporteer, wordt dit zo snel mogelijk door Staatsbosbeheer opgelost.» Soms worden hiervoor ook marineduikers ingezet die het wrak als oefenlocatie gebruiken.

Hij sluit af: «Het gevaar is de duiker zelf die zich niet aan de regels en het geleerde houdt, en ondertussen denkt dat hem niets kan overkomen.»

Nederlandse Onderwatersport Bond: «Gesprek aangaan over veiligheid»

Het bestuur van de NOB betreurt het tragische ongeval met de twee duikers op Le Serpent.

De drie wrakken zijn vóór het afzinken in 2011 uitgebreid beoordeeld op risico’s en dusdanig geprepareerd dat er veilig op te duiken is. Tijdens het afzinken is Le Serpent op een diepere plek terecht gekomen dan bedacht. Direct daarna zijn de risico’s opnieuw beoordeeld.

Er zijn duidelijke adviezen om veilig om en in Le Serpent te duiken. Eén daarvan is om altijd met een eigen gidslijn te duiken.

Na het afzinken is het eigendom en beheer van de wrakken overgedragen aan een andere partij. De NOB speelt géén rol in het beheer en onderhoud van het wrak, maar vindt het wel belangrijk dat er veilig gedoken kan worden. De NOB heeft naar aanleiding van eerdere meldingen over achterstallig onderhoud bij de beheerder aangedrongen op structurele verbeteringen waar door samenwerking met de Marine in is voorzien.

«We gaan graag aan tafel met de beheerder over eventuele maatregelen die de veiligheid van het duiken op het wrak kunnen vergroten.»

Bewustwording

Een ding is zeker. Met het verhaal van Annet en de discussie die daarop volgde, zijn veel duikers die nog nooit op het wrak zijn geweest, zich bewust geworden van de condities rond het wrak. Zij weten nu in elk geval dat een duik op de Serpent echt iets anders is dan de duik op het kajuitbootje in de plaatselijke plas, waar ze tijdens de wrakduikspecialty zijn geweest.

Geen ‘walk in the park’

Wij kunnen het niet genoeg benadrukken. Duik binnen de grenzen van je opleiding en ervaring. Informeer vooraf naar de omstandigheden. Plan je duik en duik je plan. En als je na het volgen van een wrakduikopleiding (niet een wrakduikspecialty!) een wrak in gaat, gebruik altijd een reel. Wij zien je er ook graag weer uit komen.

Nog een laatste punt voor duikers die het promofilmpje van VVV Zeeland hebben gekeken: in dit filmpje wordt het wrak gepresenteerd als een oase vol leven die een bezoek meer dan de moeite waard is. Een compleet verkeerde voorstelling van zaken, menen wij. Het wrak is niet mooi begroeid en een duik is zeker geen ‘walk in the park’.  Door het vaak bijzonder slechte zicht en ook de diepte waarop Le Serpent ligt, zijn de marges klein als een duiker een fout maakt of op een andere manier in een penibele situatie terecht komt.

[update 20 juli 15:30 uur] Lees ook: Staatsbosbeheer geeft negatief duikadvies voor Serpent

8 reacties

  1. Ik begrijp nog steeds niet waarom een lijn gespannen is van een plek onder een plafond naar een plek onder een plafond. Kan iemand uitleggen wat daarvan de reden is?

    REAGEREN
    • De lijn leidt wel naar het dek, maar je moet iets om de lijn draaien om goed door het gat te komen.

      REAGEREN
      • Nee Simon, dat was nu precies een stevig bediscussieerd onderwerp: de gidslijn start aan de boegzijde op het dek; bevestigd aan de tweede bolder gerekend vanaf de boeg.
        Via het voorste luik, voorste ruim en het achterste ruim kom je aan het eind van de lijn op een moment dat je nog niet op het dek bent. Het achterste deel van de gidslijn eindigt onder een plafond.

        REAGEREN
        • Dan loopt hij toch naar het dek?

          REAGEREN
  2. Goed verhaal Linda!!

    REAGEREN
  3. Henk zijn reactie vindt ik ongepast, je zet mensen weg als dom. Hij stelt dat 2 doden op 8 jaar wel meevalt. Ook een ervaren wrak duikster weg te zetten als sensatie is erg kort door de bocht. Maar als je Henk kent snap je deze reactie helaas, hij neemt zelf een loopje met veiligheid want we kwamen hem laats nog tegen bij de Zeelandbrug, alleen soloduiken.

    REAGEREN
    • Je hebt wel een heel grote duim,

      REAGEREN
  4. Beetje jammer, Erik. Je vliegt stevig uit de bocht met je conclusie dat solo-duiken het bewijs vormt van een gebrek aan veiligheidsbesef. Daarvoor moet je bij ‘geen-stijl’ zijn, daar mag je ongenuanceerd mensen afzeiken.
    Doe je best, probeer het inhoudelijk te houden en ik verklap op dit forum niet waar jij allemaal op betrapt ben, ok?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief