Sepia’s | Zeeland onder water
Zeeland is elk seizoen anders. Onderwaterfotograaf René Weterings geeft je een kijkje onder de Zeeuwse waterspiegel. Dit keer: sepia’s.
Vanaf het voorjaar tot en met de herfst kunnen we in de Oosterschelde diverse inktvissoorten spotten. De sepia’s, of zeekat, is daar de meest bekende soort van. Het is een koppotige, met 10 armen, waarvan 2 van vangarmen en 8 tentakels. Deze prachtige dieren komen elk jaar naar de Oosterschelde om te paren en hun eitjes af te zetten. Dit doen ze op natuurlijke wijzen op bijvoorbeeld de stelen van pauwkokerwormen, zoals veel bij de Zeelandbrug te zien is. Bij de Bergse Diepsluis op Tholen is dat op de door duikers gemaakte structuren bestaande uit bamboestokken of wilgentenen.

Ik trof dit paartje bij zo’n ‘sepiatentje’ op een mooie dag in juni. Het nog zeer kleine vrouwtje van slechts circa 20cm lang deed haar best om haar eitjes aan de stokken te knopen. Na een paar keer zwom het vrouwtje even weg en werd ze vergezeld door het mannetje dat zeker anderhalf keer groter is. Het mannetje is goed te herkennen aan de prachtige zebraprint. Het vrouwtje heeft een wat minder opvallende huid. Met een innige omhelzing met dikke zoen, zo lijkt het, vindt de paring plaats. De beide zeekatten verstrengelen hun tentakels en dat geeft een prachtige tafereel op slechts een paar centimeter van de bodem af. Het mannetje wappert hiermee het dode materiaal op de bodem wat omhoog en zorgt voor een grote wolk in het water. Na een paar minuten is het voorbij en gaat het vrouwtje weer aan de slag met haar eitjes. Dit zijn de momentjes die een duik in de Oosterschelde extra mooi maken. Helaas zien we elk jaar de aantallen sepia’s teruglopen. Ik weet niet wat de oorzaak is, maar hopelijk zien we in de toekomst weer een ommekeer en kunnen we weer genieten met grote aantallen van deze prachtige, intelligente dieren.
Camera en instellingen
Camera: Olympus OM-D E-M1III
Lens: Olympus 8mm f1.8 fisheye PRO
Onderwaterhuis: Nauticam NA-EM1III
Flitsers: Sea & Sea YD-D3II
Instellingen: f8, 1/60s, ISO 1600
Onderwaterleven in Zeeland
Wil je weten wat je wanneer kunt vinden in de Zeeuwse duikwateren? Kijk dan eens naar onze Biologische kalender voor Zeeland. Geen garanties natuurlijk, het is een indicatie, de natuur bepaalt!
Veel duikplezier!
Zeeland door het jaar heen
Als vijfvoudig Nederlands kampioen Onderwaterfotografie weet René Weterings de weg onder water in Zeeland. In alle jaren dat hij duikt en fotografeert, heeft hij vele foto’s van het leven door de seizoenen heen verzameld.