Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Sepia’s weer aan het paren

De paring van de sepia’s, ofwel zeekatten, kun je niet alleen in het voorjaar, maar ook nu zien. Peter vertelt je meer.

April tot juni is traditioneel het seizoen dat zeekatten in grote aantallen naar onze kust trekken om zich hier voort te planten. Op dit moment beginnen de jonge zeekatten die deze zomer geboren zijn naar de Noordzee te trekken. Zij komen pas over twee jaar terug om zelf aan de instandhouding van de soort te werken. Jaarlijks komen er ook in het najaar een klein aantal halfvolwassen zeekatten naar de Oosterschelde. Die paren hier nu en zetten eitjes af. Het is maar de vraag of deze tweede lichting de winter zal overleven.

Spektakel in het voorjaar

Net als bij de meeste vogels is het voorjaar het seizoen waarin de zeekatten, sepia officinalis, massaal naar de Nederlandse kust trekken om zich voort te planten. Het is een spectaculair natuurlijk fenomeen waar alle sportduikers naar uitkijken en er dan ook volop van genieten. De zeekatten die hier dan naar toe trekken zijn circa 30 tot 45 centimeter lang, bijna twee jaar oud en hebben hiervoor twee winters lang op de Noordzee en de rand van de Atlantische Oceaan geleefd. De jongen komen na een aantal weken uit de eitjes, groeien hier gedurende de zomer op tot dieren van circa tien centimeter en trekken voor de winter naar de Noordzee, om er op hun beurt weer anderhalf jaar te vertoeven.

sept_sepia_007

 

Paring in september

Opvallend genoeg zien we ook jaarlijks in september en oktober zeer kleine aantallen zeekatten van circa twintig centimeter en dus van slechts anderhalf jaar oud in de Oosterschelde verschijnen. Ook zeer recent hebben sportduikers in de centrale Oosterschelde weer enkele halfvolwassen inktvissen waargenomen. De paring is op video vastgelegd en er zijn ook verse sepia-eitjes gevonden. Deze eitjes zijn opvallend veel kleiner dan de eitjes die de grotere dieren normaal in het voorjaar afzetten. Het is maar de vraag of deze embryo’s bij de dalende watertemperatuur nog zullen ontwikkelen en uit de eitje gaan komen. En als dat al gebeurt zullen de juveniele sepiaatjes zeer waarschijnlijk de winter en een mogelijke trek naar de Noordzee toch niet overleven.

sept_sepia_009

 

Voor zover wij weten zijn er in de late herfst nog nooit net uit het ei gekomen, jonge sepiaatjes in de Oosterschelde waargenomen. Als jij ze tegenkomt, dan horen we dat natuurlijk graag!

Foto’s: Truus Augustinus (openingsfoto) en Paul Engels (overige foto’s /frame grabs van video-opnames)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief