Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur / Nederland

Sepia’s op stok?

John Landa_sepia

Al weken voordat het sepiaseizoen in de Oosterschelde start, is een aantal duikers bezig met de voorbereidingen. Joop en Felice Stalenburg bijvoorbeeld bij Halverwege en Kulkenol en John Landa bij de Bergse Diepsluis. Maar wat doen ze dan en waarom? We vragen het John Landa.

De stokken worden onder water geplaatst omdat daarmee de sepia’s dan meer plekken hebben om hun eitjes op af te zetten. Ze moeten ze immers ergens kwijt.

John begon ooit met het plaatsen van tien stokken, «een soort privé rekje.» Inmiddels plaatst hij voorafgaand aan het sepiaseizoen al meer dan 700 stokken. En daar is niets privé aan, want hij doet het zodat zo veel mogelijk duikers kunnen genieten van de paaiende sepia’s en het afzetten van de eitjes.

John Landa_sepiastokken

John: «Het begint met het zoeken naar zo goedkoop mogelijke bamboestokken. Gelukkig heb ik inmiddels een winkel gevonden waar ze vrij goedkoop zijn. Het is ook altijd leuk om voor een bundel van 500 te komen en dan te vertellen waar ik ze voor gebruik.»

Het plaatsen doet John niet alleen. «Ik hoef inmiddels geen mensen meer te zoeken, de mensen bieden vanuit zichzelf al hulp aan.» Een datum wordt geprikt en de stokken worden geplaatst. Het moet immers klaar zijn voordat het water 11 graden is en de sepia’s arriveren.

Johna_landa_stokken plaatsen

De stokken gaan ongeveer twee jaar mee. Daarna verpulveren ze en blijft er niets van over. Maar zolang ze op de bodem staan, trekken ze de rest van het jaar ook ander leven aan. « Pijlinktvissen, anjelieren, zakpijpen, enzovoort. Vorige jaar zat er zelfs een zeepaardje op.»

John heeft de nodige duiken met sepia’s gemaakt en daar ook prachtige foto’s van genomen. Blader maar eens door zijn Duikreports. Wat zijn ultieme sepiafoto is? «Die heb ik niet,» vertelt hij. «Maar ik heb wel een ultiem verhaal bij elke sepiafoto.» Zoals die keer dat hij sepiarekjes had geplaatst en de hele parkeerplaats bij de Bergse Diepsluis vol stond met duikers. «Ongelooflijk, maar die duik heb ik tachtig minuten alleen bij 14 sepia’s gelegen. Schitterend!»

De sepiastokken staan inmiddels onder water bij onder andere de Bergse Diepsluis. John heeft zelfs een plattegrond gemaakt (zie onder).

De eerste sepia’s zijn inmiddels gearriveerd. Het sepiaseizoen is dus geopend!

sepiakaart bd 2016-34633

Dit bericht delen

Linda Ferwerda
Linda Ferwerda

Oprichter en maker van DuikeninBeeld met een passie voor duiken en schrijven. Waarom werken aan DuikeninBeeld zo leuk is? Omdat het voor én door duikers is!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *