Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Sepiagekte!

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Zodra de watertemperatuur de 12 graden Celsius heeft bereikt, krijgen de fanatieke duikers last van de “sepiagekte”. En jawel, het is weer zover…

De voorjaarszon helpt er goed aan mee en warmt het water al lekker op. Menig duiker heeft al kriebels in zijn of haar onderbuik, de sepia gekte treedt in.
Voor een grote groep duikers ook een gevreesde gekte, omdat je dan over de hoofden van duikers kunt lopen en het respect voor mededuikers en de sepia’s wat af lijkt te nemen.

Voortplanting

Deze gekte wordt veroorzaakt door de sepia’s, die in het voorjaar in grote getale terug gaan naar hun geboortegrond. Hier zoeken ze naar een partner voor de paring. Na de paring blijft het mannetje bij het vrouwtje om te voorkomen dat ze nog met andere mannetjes paart en ervoor te zorgen dat zij haar eitjes veilig af kan zetten. Dit kan wel een volle dag duren. Duikers hebben geluk… die geboortegrond is de Oosterschelde en veelal op de ondiepe stukken, dit schouwspel is goed bereiken. Om de bekende zwarte eieren, die wel weg hebben van een tros druiven, af te zetten worden vaak oude visnetten gebruikt, maar ook stokken en takken voldoen prima. Na het afzetten van de eieren trekt het mannetje terug naar warmere wateren, de vrouwelijke sepia’s overlijden meestal.

Op welke duikstekken heb je de meeste kans

De sepia’s komen in de hele Oosterschelde voor, je zou dit paringsritueel op elke duikstek tegen kunnen komen. Dankzij een aantal duikers, die zogenaamde tentjes van wilgentakken hebben gemaakt, is de kans op een ontmoeting op een aantal duikstekken beter te voorspellen. De meest bekende stek is wel de Zeelandbrug, waar Joop en Felice Stalenburg al jaren tentjes plaatsen. Tegenwoordig worden de takken vooral rechts van de brug bij de nieuwe stek Halverwege geplaatst. Verder worden er elk jaar takken geplaatst bij Goese Sas, Anna Jacobapolder, Bergse Diepsluis en ongetwijfeld op veel meer stekken. De meeste tentjes staan ongeveer tussen de 6 en 12 meter diepte.

 

Om in de sfeer te komen en een sportieve en gezonde sepia gekte aan te wakkeren, hierbij een serie foto’s van afgelopen seizoen. Wij wensen iedereen veel leuke duiken toe in de komende periode en hopen veel nieuwe foto’s in de albums te gaan zien.

DSC_1175

DSC_25075

DSC_1165DSC_25052

DSC_8250_Sepia

DSC_1181

DSC_8456_sepia

Foto’s: Erik de Boer

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *