Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Sepia kan eetgedrag aanpassen

De sepia heeft een complex denkvermogen. Hij kan zijn eetgedrag aanpassen op basis van wat hij die dag nog denkt te krijgen.

Foto: René Weterings

Wanneer sepia’s weten dat ze ’s avonds hun lievelingseten kunnen krijgen, eten ze gedurende de dag minder. Dat schrijven Britse en Franse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Om dit aan te tonen  voerden biologen verschillende experimenten met de Sepia officinalis uit. Zo kregen de dieren gedurende een bepaalde periode elke avond standaard garnalen te eten. Zodra de sepia’s doorhadden wat er ’s avonds op het menu stond, pasten ze daar overdag hun eetgedrag op aan. In dit geval aten ze dan minder krabben.

In periodes dat ze op willekeurige momenten ’s avonds garnalen kregen, aten ze overdag meer krabben zodat ze genoeg te eten hadden. Ze konden dan immers niet weten wat ze die dag verder nog zouden eten.

De biologen moesten eerst bepalen wat het lievelingseten van de dieren was. Op het menu staan onder meer krabben, vissen en octopussen, maar de sepia’s hebben wel een overduidelijke voorkeur voor garnalen. De wetenschappers hebben dit aangetoond door 29 sepia’s vijf dagen lang vijfmaal per dag krabben en garnalen voor te zetten. De sepia’s kozen in de meeste gevallen voor de garnalen.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief