Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Semi-droog onder water met Subea

Maak kennis met het semi-droogpak in de lijn Subea duikartikelen van Decatlon. Ideaal voor duiken in Nederlands water. Toch?


Sinds het voorjaar van 2018 vind je in de sportwinkels van Decathlon in Amsterdam, Best, Arnhem en Breda ook een assortiment duikproducten, die stuk voor stuk binnen Decathlon zijn ontwikkeld en geproduceerd. Met als uitgangspunt de aloude missie van de winkelketen: sport toegankelijk maken voor iedereen. En dus zijn de duikartikelen ook aantrekkelijk geprijsd.

De lijn duikmaterialen van het van oorsprong Franse Decathlon is speciaal bedoeld voor gebruik in Nederlands water. Een semi-droog duikpak mag dan ook niet ontbreken. Rob van der Kuyl  van DuikeninBeeld kreeg een pak mee en dook ermee in het zoete water van Vinkeveen.

Semi-droogpak 7mm
Een 7mm dik semi-droogpak dat, zoals Decathlon zelf aangeeft, geschikt is voor gebruik in koud water (10-18 graden Celsius) – dit zou net als het eerder geteste natpak ruim voldoende moeten zijn voor een duik in Nederlands water. De Tizip rits op de schouders wordt beschermd door een dunne flap van neopreen die doorloopt op de bovenarmen. De losse kap kan -wanneer je hem niet draagt- met een clip/kliksluiting ter hoogte van het dijbeen aan het pak worden gehangen en op de polsen en de enkels zitten Glideskin-seals en ritsen. De knieën en de schouders worden verstevigd met een rubber beschermlaag, maar op het zitvlak ontbreekt deze extra bescherming. Op de linkerpols bevindt zich een anti-sliplaagje voor een computer. Aan de binnenkant is het pak voorzien van een soort zachte pluche, dat je warm moet houden.

Ook bij dit semi-droge pak wordt tester Rob verrast door de Franse maatvoering. Hij heeft dezelfde maat gekozen als die van het eerder geteste natpak, maar komt er niet makkelijk in… een nog grotere maat wordt aangerukt. Ook bij het semi-droge pak geldt dus: «Vertrouw niet op de maatlabels!» Pas het pak in de winkel of kies bij online bestellen een maatje groter dan je gebruikelijk hebt.

Aankleden

Aankleden gaat gemakkelijk. Het Glideskin op polsen en enkels helpt zeker (vergeet niet eerst de ritsen open te maken!). Het pak flatteert Rob niet echt – aldus zijn buddy’s! Door de rits over de schouders krijgt hij een beetje een T figuur, maar dat is bijzaak.
Wel even opletten bij het dichttrekken van de rits! Aan de binnenkant van de rits (dus in het pak) zit een neopreen randje dat tussen de rits kan komen. Aan de buitenkant is de rits voorzien van een beschermflap.

Het pak is heel zacht aan de binnenkant, lekker! Het anti-sliprandje voor de computer op de linkerpols doet zijn werk, al zou eenzelfde randje rechts een uitkomst zijn voor de duikers die hun computer rechts dragen. De kap past prima en heeft een vrij lange nek, die het water goed buiten moet houden.

Duiken!

Tijdens de duik heeft testduiker Rob het niet koud, ook niet als hij langere tijd op een diepte zit waar het water net onder de 10 graden komt. De seals doen hun werk en wel zo goed dat hij af en toe vergeet dat het een semi-droogpak is en geen droogpak! De lucht verplaatst zich door het pak en daarom is je positie/houding in het water met dit pak net iets belangrijker dan bij een natpak. Qua bewegingsvrijheid is onze testduiker zeker over het pak te spreken, ook de rits over de schouders beperkt hem nauwelijks in zijn armbewegingen.
Aandachtspuntje is dat de clip van de kap voelbaar is op het achterhoofd: «Zeker handig na de duik, maar tijdens de duik stoorde het me af en toe.» De lange nek van de kap is dan weer een pluspunt: «Ik heb geen koude plens water in mijn nek gehad… Fijn!»

Het uittrekken van het pak kost ook geen moeite, mits je maar niet vergeet de ritsen eerst te openen…

Conclusie

Testduiker Rob vindt dat het semi-droogpak geschikt is voor het Nederlandse water. Heeft hij het koud? Nee! Kan hij zich goed bewegen? Ja! En niet onbelangrijk: aan- en uittrekken gaat heerlijk makkelijk dankzij het Glideskin op polsen en enkels, het pak voelt lekker zacht aan en de kap houdt de instroom van ‘fris’ water tegen.
De kleine aandachtspuntjes doen niets af aan het feit dat het pak geschikt is voor het beoogde doel – duiken in Nederland!

De Subea duiklijn van Decathlon, die naast het geteste semi-droogpak ook bestaat uit een natpak, handschoenen, schoentjes, een jacket, lampen en vele accessoires, is online verkrijgbaar op www.decathlon.nl en in de winkels in Amsterdam, Best, Arnhem en Breda. In deze vier vestigingen helpen de verkopers die zelf duiken én de producten goed kennen, je graag. Kom eens langs!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief