Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Sea&Sea DX-GE5, dubbel waterdicht

Een waterdichte compactcamera en een polycarbonaat onderwaterhuis. Dat klinkt als een waterdicht systeem, waarbij je je als gebruiker geen zorgen hoeft te maken over eventuele lekkage. Edwin van der Sande testte deze Sea&Sea DX-GE5.

Sea&Sea brengt normaliter camera’s onder een eigen label op de markt. Deze keer brachten ze de camera niet uit onder het eigen merk, maar werd er gebruik gemaakt van een camera van General Imaging, de GE G5WP-SS. Het is aardig om te weten dat General Imaging het cameramerk is van de elektronicareus General Electric. Toch is deze camera niet helemaal gelijk aan de camera die als GE G5WP wordt verkocht. Sea&Sea heeft extra functies aan de camera toegevoegd voor het gebruik onder water, vandaar de toevoeging SS aan de type aanduiding.
Deze set van Sea&Sea is er vooral voor de duiker die voor een eenvoudige en compacte set gaat en niet ingewikkeld wil doen met allerlei instellingen.

GE G5WP-SS digitale camera

De digitale camera is licht en compact. Bijzonder is dat hij waterdicht is tot vijf meter. Er zijn niet veel camera’s verkrijgbaar die deze eigenschap ook hebben. De camera heeft een aantal vaste instellingen, zoals automatisch, automatische scèneselectie, panorama, manuele scèneselectie en een manuele modus. Daarnaast kun je met deze camera ook filmpjes maken. Sea&Sea heeft deze camera bovendien nog twee extra instelmogelijkheden meegegeven voor het fotograferen en het filmen onder water.

Bij de manuele scèneselectie kun je onder andere kiezen uit instellingen als nachtopname, portret, sport, binnen en landschap. De automatische scèneselectie kiest deze instellingen voor je. In de manuele modus kun je zelf de witbalans instellen en kleurtint van de foto bepalen. Wanneer je de camera boven water gebruikt, is er eveneens de keuze uit een aantal handige functies als gezichtsherkenning, lach- en knipperherkenning en een rode ogen-functie. Onder water heb je weinig aan deze functies.

In de panoramamodus maak je met de camera automatisch van twee of drie foto’s een brede foto. Zo’n panoramafoto maken is eenvoudig – dit doe je door het onderwerp dat je wilt fotograferen, voorzichtig langs te hulplijn te bewegen. De camera drukt automatisch op het juiste moment af.

De capaciteit van 12,2 megapixels is meer dan voldoende voor een mooie uitvergroting van je opname. Wil je een film maken, dan is het maximale formaat 720 bij 480 pixels.
In de macrostand kan de camera scherpstellen vanaf zes centimeter. Handig, want wij onderwaterfotografen kruipen het liefst zo dicht mogelijk op het onderwerp. De opgegeven capaciteit van de batterij is ongeveer 180 foto’s, ruim voldoende om twee duiken mee te maken.

camera_achterzijdecamera_voorzijde

 

DX-GE5 onderwaterhuis

Het onderwaterhuis is gemaakt van polycarbonaat en het degelijk en stevig. Je kunt de behuizing meenemen tot een diepte van 55 meter. Dat is meer dan de gebruikelijke veertig meter die voor onderwaterhuizen van compactcamera’s geldt. De knoppen op het onderwaterhuis zijn voorzien van kleine afbeeldingen, zodat je de camera onder water ook makkelijk kunt bedienen. De camera is eenvoudig in het onderwaterhuis te plaatsen en er is nog net voldoende ruimte over voor een silicazakje, waarmee je vocht (condens) uit je behuizing kunt houden.

Sea & Sea heeft het huis zo geconstrueerd dat de behuizing zelfs kan worden geopend als deze gemonteerd is op een grondplaat die je voor de bevestiging van flitsarmen kunt gebruiken. Voor de bevestiging van een externe flitser kan overigens ook gebruik worden gemaakt van de accessoireschoen boven op de behuizing. Prettig, want dan kun je de set zo compact mogelijk houden. Ga je een flitser gebruiken, dan heeft Sea&Sea ook goed nagedacht over de montage van de optische kabel. De kabel kan direct op het huis worden gestoken, in een oog dat bij gebruik ook direct de interne flitser verder afdekt.

De behuizing is geschikt voor het gebruik van een optioneel leverbare groothoeklens. Deze voorzetgroothoeklens zorgt ervoor dat de camera wordt geconverteerd naar een camera met een 28mm lens in plaats van de standaard 38mm. Hierdoor kun je dichter op je onderwerp kruipen, maar het toch beeldvullend vastleggen. Bij het gebruik van deze voorzetlens zul je de camera iets moeten inzoomen om geen hinderlijke zwarte hoeken op je foto te krijgen.

Het onderwaterhuis heeft een blauwe siliconen o-ring. Het is belangrijk bij deze o-ring altijd het orginele vet van Sea&Sea te gebruiken. Het vet van andere merken kan een samenstelling hebben die de o-ring aantast.

onderwaterhuis_achterzijdeonderwaterhuis_voorzijde

Gebruik onder water

De test is in het Nederlandse winterweer uitgevoerd in water van vier graden. De knoppen op het huis zijn klein en zitten vrij dicht op elkaar, toch was dit zelfs met dikke handschoenen geen enkel probleem. Alle functieknoppen blijven makkelijk bedienbaar. In dit jaargetijde kan het vrij donker zijn onder water, zo ook tijdens deze test. Voor veel camera’s is het dan een uitdaging om scherp te stellen, de autofocus van de GE G5WP-SS had hier echter geen enkel probleem mee. Zoals de meeste camera’s in deze klasse heeft ook deze camera geen mogelijkheden om de instelling van de sluitertijd handmatig te beïnvloeden. Gebruik je de flitser, dan gebruikt de camera automatisch een sluitertijd van 1/30 en daardoor heb je sneller minder scherpe (bewogen) foto’s. Met een vaste hand is het nog zeker te doen om een scherp resultaat te halen, maar houd er rekening mee dat er in je serie makkelijk een bewogen foto zal zitten. Tijdens de testduiken stelde ik de witbalans manueel in. Deze functie werkt prima en de benodigde handelingen zijn makkelijk uit te voeren. Je kunt hogere ISO-waarden als er weinig licht is, maar voor het beste resultaat ga je niet verder dan 400 ISO.

GEDSC DIGITAL CAMERA  GEDSC DIGITAL CAMERA

 

 

Flitsers

Verder kwam tijdens de test naar voren dat bij het uitzetten van de camera niet alle instellingen worden onthouden in het geheugen. Wanneer de camera wordt uitgeschakeld, gaat de macrofunctie weer automatisch uit. Daarnaast is de camera ook de ingestelde kleurinstellingen voor bijvoorbeeld levendige kleuren kwijt. Nu is het niet veel werk om deze functies weer in te stellen, toch is het bijzonder onhandig dat de camera dit niet onthoud. Wanneer je bij je onderwaterset gebruik gaat maken van een externe flitser, zul je meer uit je foto’s kunnen halen.

Uit deze test kwam naar voren dat deze camera niet zonder meer samenwerkt met alle flitsers. De Sea&Sea YS-110a flitser die ik eerste instantie gebruikte, werkte niet samen met de camera. Sea&Sea heeft inmiddels ontdekt dat er een aantal YS-110 flitsers is waar dit probleem bij op kan treden, dit is afhankelijk van het serienummer. Wil je deze flitser gebruiken in combinatie met de GE G5WP-SS, dan heeft Sea&Sea een softwareupdate beschikbaar. Gebruik je één van de nieuwe type flitsers van Sea & Sea, zoals de YS-01 of de YS-02, dan zul je geen enkel probleem ondervinden. Heb je al een eigen flitser, test deze dan bij aanschaf van de camera.

GEDSC DIGITAL CAMERA

 

Conclusie

De combinatie van de compactcamera en het compacte huis is prettig. Als je een camera zoekt waarbij je weinig instellingen kunt doen, dan voldoet dit model prima. Wat deze set bijzonder maakt, is dat de camera van zichzelf al waterdicht is tot vijf meter. Als je de camera in situaties gebruikt waarbij er weinig omgevingslicht is, heb je snel onscherpe foto’s, dit kun je voorkomen door een focuslamp te gebruiken. Een kleine focuslamp kun je makkelijk bevestigen op de accessoireschoen van het onderwaterhuis.

De panoramafunctie is bijzonder leuk incl_flitservoor op vakantie. Je maakt hiermee op eenvoudige wijze hele bijzondere panoramafoto’s. Het werken met deze functie vergt weinig oefening en het enige wat jij nodig hebt, is een vaste hand, zodat de camera de overlap kan bepalen en de foto’s goed aan elkaar kan plakken tot één brede opname. Het is natuurlijk fantastisch om in mooi helder water een prachtige onderwaterpanoramafoto te maken, de omstandigheden tijdens de test lieten een dergelijke foto niet toe.

Het onderwaterhuis werkt prettig en is compact. Over de uitvoering is goed nagedacht, zo is het makkelijk om een extra groothoeklens te bevestigen of een externe flitser te gebruiken.

Eindoordeel

+ compacte set
+ eenvoudige bediening
+ waterdichte camera (tot 5 meter)
+ onderwaterfuncties voor fotograferen en filmen

– niet onthouden van macro- en kleurinstelling na het uitschakelen
– kiest bij gebruik van de flitser voor een te langzame sluitertijd

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief