Scubapro Dives Europe: Zeeland
Dive Local | Dive Europe | Dive Scubapro
Bijna 100 duikplaatsen op maximaal een uur rijden van elkaar, waar je platvissen, zeenaaktslakken, anemonen en zeesterren, maar ook sepia’s en zeepaardjes kan tegenkomen: dat is Zeeland.

Altijd iets te beleven onder water
Niet alleen boven water, maar ook onder water kent Zeeland vier seizoenen. In de winter kan de watertemperatuur bijna tot het vriespunt dalen. Voor sommige duikers is dat misschien te fris, maar in Zeeland is er dan iets heel bijzonders te zien! Zeedonderpadden en snotolven, twee bijzondere vissoorten, komen naar de Zeeuwse wateren om te paren en eieren te leggen. De vader zorgt enkele weken trouw voor het nest. Er wordt vers water overheen gewapperd, algen worden verwijderd en krabben worden moedig verjaagd. De broedzorg van de vader is een schitterend schouwspel, maar bijna nog mooier is hoe je de visjes in de eieren ziet groeien. Eerst zijn slechts de oogjes als twee kleine stipjes te zien, maar binnen enkele weken zit er een echt minivisje in het ei. En dan is het wachten tot het moment dat de visjes het ei verlaten. Een unieke beleving!



Na de winter met de vissen komen er in het voorjaar hele andere dieren naar Zeeland met hetzelfde doel. Als de watertemperatuur 12 tot 14 graden is, komen pijlinktvissen en sepia’s naar hun geboortegrond in de Oosterschelde. De mannetjes doen hun best de vrouwelijke exemplaren te imponeren met mooie kleuren en stoere houdingen. Om de eieren te bevruchten lijken er kortstondig heel veel tentakels in de knoop te zitten, waarna het vrouwtje de eieren zorgvuldig vastknoopt op een veilige plek. Om voor genoeg veilige plekken te zorgen worden er ieder jaar bouwwerken van takken gemaakt, waar de inktvissen hun eieren op kunnen afzetten. En terwijl ze daarmee bezig zijn, lijken ze weinig last te hebben van de bellenblazende toeschouwers.


In de zomer is het onder water topdrukte. De watertemperatuur kan tot 21 graden stijgen en niet alleen watersporters en badgasten maar ook het onderwaterleven geniet van het warme water. Een enorme hoeveelheid krabben, kreeften, zeenaaktslakken, anemonen, vis en schelpdieren is overal te vinden. Met wat geluk komt een van de nieuwsgierige zeehonden een kijkje nemen wie er zoveel bellen aan het blazen is.
In het najaar veranderen niet alleen de kleuren van de bladeren aan de bomen. Ook onder water veranderen de kleuren van het wier in schitterende rode en gele tinten. Het water is helderder dan het in de zomer was en dat geeft je een fenomenaal uitzicht over het onderwaterlandschap. In combinatie met het nog vrij warme water zijn dit weken waarin het voor duikers nog puur genieten is onder water. En waarin ook de eerste kriebels voor de winter weer opkomen: wanneer zien we het eerste nest van een zeedonderpad?



Waarom naar Zeeland?
De provincie Zeeland bestaat uit meer water dan land en het is de provincie met de meeste zonuren van Nederland. Voor duikers een ideale combinatie! Voor zowel beginnende als gevorderde duikers is er een grote variatie in duikplaatsen. Vrijwel alle duikplaatsen zijn bereikbaar vanaf de kant, wat zelfstandig duiken eenvoudig maakt. Voor duikers met minder duikervaring zijn er ook voldoende duikscholen in de omgeving die de mogelijkheid van begeleid duiken aanbieden, zowel voor kantduiken als voor bootduiken. Ook bestaat de mogelijkheid tot live-aboardduiken tijdens bijvoorbeeld een weekend.
Wil je liever zelfstandig duiken en je eigen planning bepalen? Dat kan perfect in Zeeland. Je kunt op veel plaatsen je duikfles vullen en met behulp van bijvoorbeeld de Duikgids Zeeland kies je zelf je duikplaatsen uit. De gids is voorzien van handige routebeschrijvingen, waardoor je alle locaties makkelijk kunt vinden.
De diversiteit van de duikplaatsen komt voort uit de verschillende ecosystemen. Zo vind je hier het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Het Grevelingenmeer kent geen getijden en geen stroming, waardoor je er op ieder moment van de dag kunt duiken. Vergeet ook zeker geen nachtduik te maken!
De Oosterschelde heeft een open verbinding met de Noordzee, die in geval van zeer slechte weersomstandigheden afgesloten kan worden door de Oosterscheldekering. Door de verbinding met de Noordzee kent de Oosterschelde getijden en stroming. Voor de meeste duikplaatsen geldt dat er alleen gedoken kan worden op hoog en/of laag water. Je moet de duiken dus goed plannen om op de juiste tijden onder water te zijn. Omdat de tijdstippen van eb en vloed dagelijks veranderen, heb je een getijdentabel nodig, waarop staat op welke tijden het op de betreffende duikplaats hoog of laag water is. Deze getijdentabellen zijn online te vinden.
Het Veerse Meer is in het verleden afgesloten geweest maar is door middel van spuien tegenwoordig weer zout. Het Veerse Meer kent net als het Grevelingenmeer geen getijden en stroming en de meeste duikplaatsen zijn relatief ondiep.



Voor wie
Om te genieten van het Zeeuwse water hoef je niet diep te duiken. De onderwaterwereld begint direct naast de kant, wat de plaatsen met dijken en golfbrekers ook voor snorkelaars interessant maakt. Voor liefhebbers van diepere duiken zijn er ook mogelijkheden te over. Neem dan zeker wel een lamp mee – op diepte is het donker en is extra licht nodig. Wil je graag een wrakduik maken? Ook dat kan! Bij Scharendijke zijn drie wrakken te vinden. Het wrak van de Serpent ligt op 30 meter diepte en is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers, maar de andere twee wrakken liggen op 9 en 12 meter diepte en deze zijn schitterend begroeid.




5 reacties
Ben Grooters
ik duik nu 6 jaar en eigenlijk alleen maar op vakantie. Als ik dit zie, moet het toch maar een keer gebeuren. Heel mooi.
Been Grooters
Natuurlijk wil ik best zo een droogpak hebben maar kan je er ook een uitrusting huren?
Scubapro
Goedemiddag Ben,
Wat leuk dat je enthousiast wordt van de mooie foto’s en verhalen over onze schitterende duikspots in Zeeland.
Het Evertech Breathable droogpak is een heel fijn pak om het hele jaar door mee te duiken, ook in het buitenland.
Onze dealer De Grevelingen heeft absoluut mogelijkheden om materialen te huren. Het beste is om hen even te bellen. Zij kunnen dan alle mogelijkheden uitleggen en eventueel een setje reserveren.
Heel veel duikplezier.
Met vriendelijke groet
Martine
Salesmanager BeNeLux
Joop Gortemaker
Dat er gewoon in de winter ook iets te zien is in Nederland, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik heb wel eens in de zomer gedoken in Zeeland en dat was heel leuk, maar het is er eigenlijk niet van gekomen om dat vaker te doen. Als ik dit zo lees gaat dat wel weer kriebelen. Toch vakanteidagen over, dus binnenkort eens bellen of we iets kunnen huren. Leuk!
René Weterings
Het grappige is..de meeste van bovenstaande foto’s heb ik in de koudste helft van het jaar gemaakt. 😉