Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Zeester kotst kroost uit

Zwanger zijn en overgeven, voor veel vrouwen geen onbekend verschijnsel. De zeester Smilasterias multipara geeft ook over… om haar kroost op de wereld te zetten.

Foto: Mark Norman/WikiCommons

Smakelijk klinkt het niet, dat zijn we met je eens. Maar effectief is het wel.

De vrouwtjes van deze soort laten in de ondiepe kustwateren van Zuid-Australië tussen eind augustus en begin november hun eitjes bevruchten door de mannetjes. Eerst komen de eitjes via de gonoporiën aan de zijkant van haar armen vrij in het water. De oranje eitjes met een diameter van 1 mm worden buiten het lichaam bevrucht, waarna zich een beschermende laag om de eitjes vormt.  Vervolgens slikt het vrouwtje de eitjes door – in de maag zijn ze veilig.

Een maand of twee later zijn de eitjes uitgegroeid tot zeesterretjes van circa drie millimeter. Weer een maand later worden ze letterlijk uitgekotst door de moeder en gaan ze een leven in de wijde waterwereld tegemoet.

2 reacties

  1. Sterke titel 🙂

    REAGEREN
  2. Hallo Linda, ik kwam bij toeval op je blog omdat ik wat zocht op internet en vond je artikel heel erg mooi.Ik heb het weleens gezien in een documentaire op tv en vond het erg interessant. De onderwaterwereld zit vol met geheimen en wonderen die men vast nog heeft ontdekt. Ik duik wel niet maar het is altijd zeer leerzaam als ik er wat van mag zien of ontmoeten.
    Groetjes Tine (de eekhoorn met camera) Jammer dat ik geen Url kan invullen want dan had je mij ook eens kunnen lezen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief