Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is het verschil tussen geïntegreerd lood en een loodgordel?

Bij de aanschaf van een trimvest krijg je de vraag of je er een met of zonder geïntegreerd lood wilt. Aan beide zitten voor- en nadelen. Om het je makkelijker te maken  zetten we die op een rij.

Geïntegreerd lood wil zeggen dat er in het trimvest een opbergsysteem voor het lood zit – meestal zijn dat loodzakken aan de zijkanten van het vest waarin je pocket met lood doet. Deze loodzakken zijn altijd voorzien van een snelsluiting, zodat het lood in geval van nood afgeworpen kan worden zodat je positief drijfvermogen krijgt. Geïntegreerd lood betekent niet dat je loodblokken in de gewone zakken van je trimvest doet – dit zorgt voor een onveilige situatie, omdat je dit lood niet snel kunt afwerpen in geval van nood.

Een loodgordel kan een kunststof of rubber riem zijn waaraan loodblokken worden geregen, of een riem met zakken waar zakjes met softlood in gaan. Voor de functionaliteit maakt het gebruik van softlood of loodblokken niet uit.

Het grootste voordeel van geïntegreerd lood is dat het gewicht gedragen wordt door de hele backplate van het jacket. Dat is het harde deel in het rugpand van het trimvest, waar de fles op rust. Op die manier is het gewicht beter verdeeld. Ook zit dit gewicht iets hoger dan bij een loodgordel. Bij een loodgordel ligt het gewicht op de heupen of taille van de duiker. Bij geïntegreerd lood ligt het gewicht op de taille en middenrug van de duiker.

Omdat het draagpunt groter is bij gebruik van geïntegreerd lood, ontstaat er minder ‘banaan-effect’ waarbij de heupen van de duiker door de loodgordel het zwaarste en diepste punt zijn als hij horizontaal ligt en de voeten en het hoofd hoger liggen. Sommige duikers hebben hier helemaal geen last van – het is afhankelijk van de hoeveelheid gewicht aan de loodgordel en hoe sterk of gevoelig je rug is. Voor mensen die snel last van hun rug hebben, kan geïntegreerd lood een uitkomst zijn.

Loodgordel:

+ Goed te zien hoeveel gewicht er aan de gordel zit
+ Kan door meerdere duikers gebruikt worden, universeel
+ Wordt altijd op dezelfde manier afgeworpen
+ Hoeft niet mee op reis – bij alle duikscholen in het buitenland kun je terecht voor een loodgordel
+ Goedkoper dan geïntegreerd lood
– Zwaardere belasting van de onderrug
– Kan afzakken bij mensen die boven de heupen breder zijn dan op de heupen
– Kan voor hinderlijke drukpunten op de heupbotten zorgen
– Kan gaan draaien en een duiker in onbalans brengen

Geïntegreerd lood:

+ Minder belasting van de rug
+ Stabielere ligging in het water door betere verdeling van het gewicht
+ Geen hinderlijke drukpunten
– Duurder in aanschaf dan een loodgordel
– Een trimvest met geïntegreerd lood is altijd zwaarder dan een trimvest zonder dit systeem. Voor reizende duikers kan dit verschil uitmaken.
– Loodpockets moet je meenemen op reis (zonder het lood uiteraard), wat iets extra gewicht in de koffer betekent. Het is ook mogelijk op reis een loodgordel van de duikschool bij je eigen trimvest te gebruiken.
– Loodpockets moeten goed bevestigd worden, anders kunnen ze los gaan.
– Alle loodpockets hebben een snelsluiting maar per merk kan de werking verschillen. Controleer dit bij de buddycheck!

1 reactie

  1. Fraaie uitdrukking ,boven de heup breder dan de heupen !!,klasse. Gewoon dikke pens dus. Ik droeg dus altijd geïntegreerd lood. Bij duik op Curacao in een keer te licht , duik afbreken. Bleek dat de duikschool bij het naar binnen halen van de vesten het lood eruit gehaald had. !!!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief