Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Waarom mag je met een verkoudheid niet duiken?

Scubapedia_logo

De ‘Buis van Eustachius’ is de verbinding tussen de neus-/keelholte en het middenoor. Via de buis kan de druk in het middenoor gelijk gemaakt worden met de omgevingsdruk (klaren). Bij verkoudheid kan door snot en slijm de buis van Eustachius verstopt raken, waardoor klaren niet mogelijk is.

Dit is overigens ook de reden dat je niet mag duiken met neusspray die tijdelijk de slijmvliezen onderdrukt (zoals xylometazoline), omdat de werking van deze medicijnen mogelijk korter is dan je duik. In dat geval zou je op diepte kunnen zijn waarbij de overdruk in het middenoor die ontstaat bij opstijgen niet kan ontsnappen via de buis van Eustachius, maar dan via het trommelvlies (dat scheurt) naar buiten gaat.


4 reacties

 1. Ik gebruik elke dag neusspray, ik ben er simpelweg verslaaft aan. Maar ik ben niet verkouden. Kun je duiken als je neusspray verslaaft bent maat niet verkouden bent?

  REAGEREN
 2. Goedemorgen Rick,
  Langdurig gebruik van neusspray kan inderdaad leiden tot afhankelijkheid ervan. Dus als je ze niet gebruikt, kan je neusslijmvlies opzwellen en heb je eigenlijk hetzelfde probleem als een neus die verstopt zit door verkoudheid. Het advies is om daar echt mee te stoppen (kost wel een paar weken voordat je neusslijmvlies weer ‘normaal’ is – alvast sterkte daarmee!), want hetzelfde probleem kan optreden bij gebruik van neusspray’s rondom het duiken zonder dat je verkouden bent.
  Hartelijke groet,
  Thijs

  REAGEREN
 3. Hoi! Ik heb hetzelfde probleem als Rick. Ik gebruik het overigens bijna alleen maar als ik ga slapen en als ik heb gebruik is het uren weg. Ik ga over een paar dagen duiken. Denk je dat als ik spray voordat ik ga. Nog steeds kan duiken? Alvast bedankt voor je antwoord!

  REAGEREN
 4. Goedemiddag Alyssa,
  Mogelijk is het verstandig om te overleggen met de huisarts of KNO-arts over vervangende / passende neussprays. Er zijn heel veel mensen die langdurig xylomethazoline gebruiken (gewoon te koop bij de drogist), terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan een andere neusspray (op doktersrecept). Bijkomend voordeel daarvan is dat andere neussprays niet de negatieve effecten hebben op het duiken zoals in het artikel benoemd. Maar goed, daar heb je een paar dagen voor je vakantie niet zoveel aan. Plan alvast een afspraak in voor na je vakantie. 🙂
  Ten aanzien van je vraag: geheel stoppen met de neussprays zal in ieder geval enkele dagen/weken een ‘rebound’ geven, waarbij je juist meer last krijgt van een verstopte neus. Dat is in ieder geval vervelend en slecht te combineren met duiken. Of je de dag na gebruik in de nacht/avond kunt duiken hangt af van de doorgankelijkheid van je neus op dat moment. Uren na gebruik is de kans op klachten tijdens de duik erg klein, maar niet onmogelijk. Wees je bewust van dit risico en besluit laagdrempelig om een duik over te slaan of af te breken als je klachten krijgt.
  Hartelijke groet,
  Thijs

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief