Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Ben ik als hoogst gebrevetteerde duiker verantwoordelijk voor andere duikers in mijn groep tijdens een recreatieve duik?


Een belangrijk onderdeel van veiligheid bij het duiken vormt het duiken in buddyparen. Een buddypaar is een eenheid, waarbij twee duikers verantwoordelijk zijn voor  de veiligheid van elkaar, hierbij rekening houdend met de brevetdoelstellingen van de laagst gebrevetteerde duiker. Van elk buddypaar wordt één duiker, meestal de meest ervaren en/of hoogst gebrevetteerde duiker, aangezien als leidende duiker.

4 reacties

 1. En stel dat je op vakantie bent en in een groepje achter een divemaster aan zwemt. Je bent zelf een buddypaar met een andere duiker maar er zijn nog 2 buddyparen die achter deze divemaster/gids aanzwemmen. Je bent zelf instructeur, dus hoger gebrevetteerd dan de de gids/divemaster. Er gebeurt iets met een duiker van een van de andere buddyparen. Kun jij als hoogst gebrevetteerde duiker hiervoor verantwoordelijk gehouden worden/aansprakelijk gesteld worden?

  REAGEREN
 2. Halo Marloes,
  Als jij als instructeur met een buddy aan het duiken bent ben jij daar voor verantwoordelijk. De divemaster is verantwoordelijk voor die mensen waar zij / hij aan het duiken is. M.a.w. jij kan dus niet aansprakelijk zijn voor die groep van de divemaster. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.
  Met vriendelijke groet / Kind regards,
  Mr. John schox
  Aansprakelijkheids – verenigingsrecht en
  adviseur -/ Vraagbaak voor Onderwatersportverzekeringen.

  REAGEREN
 3. Bedankt voor het duidelijk antwoord! Het is iets wat ik me al vaker afgevraagd had, met name in het buitenland als je wat rare dingen ziet gebeuren. Ik ben weer gerustgesteld!

  REAGEREN
 4. Graag gedaan Marloes.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief