Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Scubapedia_logoHet Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen in de vorm van kleur codes, maar wat betekenen de diverse kleuren?

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf en jew eigendommen, net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet je op bepaalde zaken extra letten.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.

Rood: niet reizen

Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Extra betekenis in tijden van Covid-19

Bij landen met het coronavirus geldt bovendien het volgende:

Groen: In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op uw reis of verblijf.
Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.
Rood: dit land of gebied is totaal afgesloten. Er is geen uitzicht op in- en uitreizen.

Houd er rekening mee dat landen niet overal ter wereld in staat zijn om steeds accuraat coronabesmettingen in kaart te brengen en adequate zorg te verlenen. Bovendien kunnen andere landen beperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, België en andere landen.

Corona-wise mag je vanuit Nederland sinds 1 augustus 2021 ook naar landen binnen de Europese Unie reizen die oranje zijn. Maar de regels rond Covid-19 veranderen voortdurend – het is jouw verantwoordelijkheid om te checken wat kan en niet kan en welke aanvullende eisen gesteld worden. Klik hier voor de actuele informatie van de Nederlandse overheid voor inreizen (ook na terugkeer van vakantie!).

Reisadviezen niet bindend

De zorgvuldigheid waarmee het ministerie de reisadviezen maakt, vergt soms veel tijd. Hierdoor kan het voorkomen dat actualiteiten in de media wel worden gemeld, maar dat je deze nog niet terugvindt in het reisadvies.

De reisadviezen zijn niet bindend. Het blijft de verantwoordelijkheid van jezelf en van de reisorganisatie om een reis wel of niet te laten doorgaan. Neem contact op met je reisbureau of reisverzekeraar voor vragen hierover.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief