Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Ken jij het kruipend geleimosdiertje?

Ken jij het kruipend geleimosdiertje? Evelien Salzmann van Stichting ANEMOON stelt hem kort aan je voor.


Het kruipend geleimosdiertje (Cristatella mucedo) is een kolonievormende soort uit zoet water. De kolonie heeft de vorm van een rups waaroverheen een een wittige, half doorzichtige, gelei-achtige laag zit. Vaak zit de kolonie op de stengel van een waterplant maar ook op ander hard substraat zoals stenen, stokken of een wrak.

Foto: Silvia Waajen

Opvallend genoeg is de kolonie in staat zich een paar centimeter per dag te verplaatsen. Aanvankelijk klein en rond, groeien de kolonies uit tot rupsen van soms wel 20-40 cm met een doorsnede van 1-2 cm. De zoïden van de mosdiertjes zelf zijn 2 mm en staan in rijen gerangschikt, de oudste op de binnenste rijen en de jongere op de buitenrijen.

Foto: Erik de Boer

De hele kolonie sterft als het water kouder wordt dan 8 graden Celsius. Ze hebben echter statoblasten gevormd, stevige schijfvormige overlevingszakjes met cellen die drijvend, zwevend of liggend op de bodem barre omstandigheden kunnen doorstaan. Zijn in het voorjaar de omstandigheden optimaal, dan vormen zich hieruit nieuwe kolonies. Hiermee is de cyclus van het kruipend geleimosdiertje rond.

Laat je waarnemingen niet verloren gaan!

Vertel wat je hebt gezien, aan Stichting ANEMOON. Al ken je maar één soort, dan kun je al meedoen. Lees voor meer informatie ook ‘Citizen scientists helpen stichting ANEMOON – Jij ook?’.

Anemoon Stichting logo RGB_websiteTekst: Evelien Salzmann
Foto’s: Silvia Waajen en Erik de Boer


Laat je waarnemingen niet verloren gaan!

Vertel wat je hebt gezien aan stichting ANEMOON. Al ken je maar één soort, dan kun je al meedoen. Lees voor meer informatie ook ‘Citizen scientists helpen stichting ANEMOON’.

1 reactie

  1. Leuk artikel: Kom ze zelf ook vaak tegen onderwater.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief