Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is inertgasnarcose?

Scubapedia_logoInertgasnarcose is de naam voor een toestand van bedwelming die zich voordoet bij een duiker wanneer stikstof (in het ademgas) met een hoge partiële druk wordt ingeademd. Dit gebeurt bij een duik op perslucht naar grotere dieptes.
Door het inademen van stikstof met een hoge partiële druk wordt het doorgeven van gegevens tussen zenuwcellen nadelig beïnvloed.

Het grootste gevaar schuilt ‘m in een algehele versuffing en het verlies van realiteitszin waardoor duikers trager gaan reageren of irrationele acties ondernemen, wat gevaar kan opleveren voor de duiker, buddy of beiden. De inertgasnarcose vermindert het waarnemings- en beoordelingsvermogen van een duiker. Ook misselijkheid en duizeligheid zijn bekende klachten.

Inertgasnarcose lijkt op dronkenschap door alcoholgebruik, zowel in beleving voor de duiker zelf als in de verschijnselen.

Inertgasnarcose is meestal pas merkbaar op dieptes groter dan 30 meter, hoewel dit per persoon kan verschillen. Zodra de duiker opstijgt en de partiële druk dus vermindert, verdwijnen de verschijnselen van de inertgasnarcose direct.

Inertgasnarcose wordt ook stikstofnarcose en diepteroes genoemd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief